Zayıflamak İçin Hap Değil, Diyet ve Egzersizi Kullanın

Ülkemizde bayanların birçoğu zayıflamak istemektedir. Fakat zayıflamak o kadar kolay değildir. Bu nedenle bilim adamları zayıflamak için her gün yeni ürünler çıkarmaktadır. Zayıflama hapları ülkemizin son trendlerinden biridir…

 

Zayıflama Hapı !

Zayıflama hapları yanlış kullanıldığında ölümlere dahi yol açabiliyor. Ancak uzmanlar mucizevî olarak tanıtılan zayıflama haplarının insan vücuduna büyük zarar verdiğini belirterek, önemli olanın sağlıklı beslenme olduğunu belirtiyor ve egzersizle kilo verip, vücut ağırlığını korumak gerektiğini vurguluyorlar.

Bu tür hapların metabolizmada bozukluklar ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara sebep olabildiğini belirten uzmanlar, kalp yetmezliğinden tutun da safra kesesi, epilepsiye kadar pek çok kontra endikasyonu olan bazı etken maddelerin de kullanıldığını vurguluyorlar. İlaç kapsamında olmadığı için Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’ndan ruhsatlı ve zayıflatıcı etkisi bulunduğuna ilişkin reklamı yapılan ürünlerin, hekim bilgisi dışında kullanıldığında vücudun bazı organlarında ciddi tahribat yaptığı ve ölüme yol açtığı öne sürülüyor.

Bitkisel destekleyicilerin herkes için uygun olup olmadığının bilimsel olarak tespit edilmiş ve güvenilirliklerinin ispatlanmış olması gerektiğini ifade edilirken, özellikle zayıflatma amacıyla kullanılan ürünlerin iştah kesici ilaç olarak kullanılan çok sayıda etkili maddeyi içerebildiğini bildirdi. Zayıflama ilaçlarının diğer olası yan etkileri ve zararları arasında Kalp atışının hızlanması, yüksek tansiyon şikâyetleri, aşırı terleme, kabızlık, uykusuzluk, aşırı susama, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda karıncalanma-uyuşukluk, burunda tıkanıklık hissi, baş ağrıları nöbetleri, anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu), ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Bir çok insanın hayalini kurduğu ince ve zarif bir bedene erişme isteğinin giderek hırsa dönüşmesi, bu alanda faaliyet gösteren firmaların da işine geliyor. Bu firmalardan bazıları gerçekten insanlara faydalı ürünler satarken bir kısmı ise hayal tacirliğinin de ötesine geçerek sağlığı kaybetme pahasına insanları kilo vermeye zorlayan bir takım ilaçların kullanımına öncü oluyor. Önemli olanın sağlıklı beslenerek ve egzersizle kilo verip, bu dönemde edinilen alışkanlıkları sürdürerek vücut ağırlığını korumak olduğunu vurgulayan bilim insanları, her yaz başında başlanan ve sonunda bırakılan diyetler nedeniyle zamanla metabolizma yavaşladığını ve kilo verme hızı her sene biraz daha düştüğünü belirtiyorlar.

Zayıflama ilaçlarını öncelikle 2 ye ayırarak incelemek gerekiyor. Birinci kapsamda yukarıda da değindiğimiz gibi legal olarak üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç ruhsatı ile satılan zayıflama ilaçları bulunuyor. İkini kısımda ise merdiven altı tabir edilen kayıt dışı üretilen veya yurda kaçak yollarla sokulan zayıflama ilaçları var. Biber hapı olarak bilinen ve birçok kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle toplatılan zayıflama hapı buna örnek verilebilir. Bu ürünler sağlık bakımından oldukça riskli bir takım kimyasallar içeriyorlar. Sağlık bakanlığı bu maddelerin ilaçlarda bile kullanımına sıcak bakmadığı için bu ürünlerin ilaç kapsamında dahi satılması imkânsız. Ama ülkemizdeki mevzuattaki bir açıktan dolayı Tarım Bakanlığı tarafından bu ilaçların etken maddesi dahi araştırılmadan besin takviyesi olarak piyasaya sürülebiliyor.  “Bakanlık Onaylı Zayıflama Hapı” bahanesiyle insanları hem enayi yerine koyan hem de sağlığıyla oynayan bu hokkabazlar için insan sağlığının veya başkasının canının hiç bir önemi ne yazık ki yok!

İkinci olarak Sağlık Bakanlığı onaylı zayıflama haplarının da elbette bir takım zararları olabiliyor. Bunlara kısaca değinmek gerekirse:

  • Diyabet veya Yüksek Tansiyon hastalığı olanlar, Kalp Hastalığı veya Yetmezliği şikâyeti görülenler, Epilepsi, Böbrek Hastalığı, Glokom, Alkol veya uyuşturucu, Tiroit, Depresyon ya da başka ruhsal hastalık durumu olanlar, İlaç Gerektiren Migren Ağrıları, Genel Anestezi gerektiren planlanmış ameliyat, Hamilelik durumu olanlar ile Emziren Annelerin kesinlikle zayıflama hapı kullanması yasak.
  • Bazı zayıflama ilaçları uzun süreli kullanımda bağımlılık oluşturabiliyor. Vücudun zayıflama ilaçlarına karşı bir tür bağışıklık veya tolerans geliştirme süresi genelde 6 ayı buluyor.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.