Yeni Doğan Sünneti ve Erken Yaşta Sünnetin Faydaları

Yeni doğan erkek çocuklarını hemen sünnet ettirmek mi daha iyi, yoksa belli bir yaşa geldiğinde “sünnet düğünü” eşliğinde prens kıyafetleri içerisinde mi sünnet olmalı ? Kadın sitesi anne bebek ve çocuk sağılığı bölümümüzde ” Yeni doğan sünneti” yazımıza yer veriyoruz…

 

DOĞUMDAN HEMEN SONRA SÜNNETİN FAYDALARI

Yeni Doğan sünneti

Bu konu hem geleneksel toplum anlayışı hem de değişen dünya şartları ile farklı karmaşalar yaratabilmekte. Bu konuyu ele almayı seçmemizin sebebi bir çok farklı tartışma ortamında bulunma şansına sahip olmamız ve hepimizin çevremizde gördüğü ailelerin çocuk doğduğu anda karar vermekte zorlandığı bir durum…

Çocuğun erken yaşta sünnet edilmesi idrar yolu enfeksiyonunu büyük ölçüde azaltıyor. Erkek bebeklerde ilk bir yılda oluşan pipi kanalı darlığı ve enfeksiyon riskine karşı yapılması önerilen ”yeni doğan sünneti”, bebeğin doğumunun ardından 24 saat beklenip gerçekleştiriliyor. Yenidoğan sünneti yapabilmek için doğumdan sonraki 24 saatlik süreyi beklemenin sebebi, bu sürede bebeğin hayatla bağdaşması izleyip, kalp ve akciğerinde sorun olup olmadığına bakılması gerektiğidir. Bu dönemde yapılan sünnet sonrası iyileşme çok hızlı olmakta ve bebeğe belirgin bir sıkıntı vermeyip, emzirilmesi açısından sorun çıkartmamaktadır.

Yapılan çalışmalara göre, sünnet için en uygun zamanların başında yeni doğan dönemi gelmektedir. 2 – 6 yaş arasında sünnet düşünüldüğünde ise, genel anestezi altında uygulanması önerilmektedir. Çünkü bu yaşlarda yapılan sünnet, psikolojik gelişiminin önemli bir döneminde olan çocukta negatif etki yapabilmekte ve “kısırlaştırılma korkusu” denilen psikolojik bozukluğa neden olabilmektedir. Son dönemlerde bilinçli ebeveynlerin varlığı ile bu olay sıklıkla yapılmaktadır. Yurtdışında farklı dinlere bağlı ebeveynlerin bile bunu erkek çocuklarının sağlıkları için yaptığını görmekteyiz…

 

Küçük yaşta sünnet neden faydalı ?

  • Yenidoğan Sünneti Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Sünnetin ertesi günü bebeğin kontrolü ve pansumanı yapılmaktadır. Bundan sonra 3 – 4 gün süreyle bebeğin altının sık olarak kirli olup olmadığını kontrolü önerilmektedir. Bu süre zarfında herhangi bir ilaç kullanımı veya pansuman gerekmemektedir. Bebek 2 gün sonra yıkanabilir. Sünnet sırasında uygulanan dikişlerin kendiliğinden tamamen erimesi ise yaklaşık 10 günü bulmaktadır.

  • Hangi Durumlarda Yanidoğan Sünneti Sakıncalı?

Prematüre, ailesinde hemofili veya diğer kan hastalığı öyküsü bulunan doğuştan ”pipi anomalisi” olan bebeklerin yeni doğan dönemde sünnet edilmemesi gerekiyor. İlk 24 saati geçirip sünnet yapmak bebeklerin ağrı duygusunun çok az olması nedeniyle sıkıntı yaratmıyor. Annenin bebeğini emzirmesi, sütteki bazı maddelerin yatıştırıcı etkisi bebeğin bu süreci daha rahat atlatmasını sağlıyor. Böylece sünnet sonrası ağrı kesiciye gerek kalmıyor, annenin emzirmesiyle halloluyor.

  • Sünnet Yapılmamasının Doğurduğu Riskler ve Zararlar Nelerdir?

Sünnetsiz erkekler sünnet derisi altında biriken “smegma”yı devamlı temizlemek zorundadırlar. Kötü koku yayan ve özellikle ergenlik çağı sonrasında miktarı gittikçe artan bu beyazımsı birikintiler, hijyen için sünneti gerekli kılar. Bunun yanı sıra idrar yolu ve bulaşıcı genital enfeksiyonların, AIDS’e yol açan HIV virüsü başta olmak üzere birçok virüsün sünnetli erkeklerde çok daha az yayıldığını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Sünnetsiz erkeklerde görülen “penis kanseri”, erkeklerin çoğunluğunun sünnetli olduğu toplumumuzdan neredeyse hiç görülmez. Erkeklerin tüm hayatı göz önünde bulundurulduğunda, sünnet olunmadığı takdirde sünnet derisinden kaynaklanabilecek sünnet derisinin iltihaplanması (postit), daralması (fimozis), yaralanması gibi birçok rahatsız edici durum yine sünnet sonrası ortadan kalkar…

 

Karar sizin

Tercih yine siz ebeveynlere ait fakat bizim tavsiyemiz çocuk doğduğunda hemen sünnet ettirmeniz olacak illa düğün yapmak istiyorsanız yine istediğiniz zaman bunu yapabilme lüksüne sahipsiniz. Çocuğa belli yaşın üzerinde bu travmayı yaptırmanın da anlamsız olduğu düşüncesindeyiz.

YENİ DOĞAN BEBEK İHTİYAÇ LİSTEMİZİ OKUMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ. OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN.

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

MUTLU GÜNLER DİLERİZ

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.