
Yangın Çıkartan Cihazlar
Herkes evinde huzurlu bir yaşam hayal eder. Bu huzurlu yaşamın en temel kuralı ev içerisinde güvende olmak duygusudur. Güvende olma duygusunu pekiştirmek için daha güvenlikli semtler veya siteler içerisinde güvenlik olan yapıları tercih ediyor ve bunun yanı sıra güvenlik cihazları ile bu duygumuzu besleyebiliyoruz. Fakat bu güvenlik çabaları genelde dışsal olumsuz etkileri ( Hırsız veya kötü niyetli insanlar ) dışarıda tutmak amaçlı olmakta ve evin içinde bizlerin güvenliğini özellikle sağlığımızı ve hayatımızı tehdit eden faktörleri ne yazık ki ortadan kaldırmıyor. Kadın sitesi tavsiyeler bölümünde ” yangın çıkartan ev aletleri ” yazısını paylaşıyoruz…
Elektrikli ev aletleri neden yangın çıkartır ?
Evimizde sağlığımızı tehdit eden en önemli etkenlerin en önde gelenlerinden biri Yangın dır. Yangın genellikle ateş kaynaklı olarak görülmektedir. Yani evde çakmak ocak gibi bir ateş kaynağından kaynaklı olarak yangın çıktığı düşüncesi en önde gelen düşüncelerden biridir. Fakat dışsal ateş e bağlı yangınların yanı sıra bizlere yardımcı olması, zaman kazandırması veya ısınma amaçlı olarak evlerimize aldığımız cihazlar da yangına sebebiyet verebilmektedir.
Ev aletlerinin yangın çıkartma nedenlerini 4 ana başlıkta toplayabiliriz ;
- Elektronik cihaz kaynaklı arızalar,
- Yağının ( Ev, Bina, İş Yeri ) elektrik tesisatı konusundaki hatalar,
- Ev içerisinde yapılan elektrik akımı tadilatları ( düzenlemeleri ) hataları,
- Elektriğe bağlanan cihazların yanlış kullanımı.
Gelin bu hataların neden kaynaklandığını ve Yangın ihtimalini en aza nası indirebileceğimize bir göz atalım
Evde Yangın çıkartan cihazlar
- Elektronik cihaz kaynaklı arızalar
Elektronik cihazları satın alırken gerekli mecralardan gerekli onayların alınarak siz tüketicilere ulaştığından emin olmalıyız. Sadece fiyatı ucuz olan ürünleri almak yöntemine giderek hem hayatımızı hemde tüketme ihtimali olan elektrik maliyetinin olası yüksekliğini göz önünde bulundurmalısınız. Bunun yanı sıra sunduğu hizmet dolayısı ile hayatınızı onaylı ürünlere kıyasla daha da az kolaylaştırma ihtimallerini göz ardı etmemelisiniz.
- Yağının ( Ev, Bina, İş Yeri ) elektrik tesisatı konusundaki hatalar,
Bina inşa edilirken nasıl bir elektrik aksamı kullanıldığını bilmeniz eğer o binanın yapımında eşiniz veya siz yer almadıysanız pek mümkün değildir. Fakat binanızın elektrik aksamının olması gerektiği gibi yapılmamış olma ihtimaline karşın siz gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Bunun için dairenizin ana elektrik girişinde yer alan ana sigortaların olması gerekenden bir birim eksik olarak yerleştirerek başlayabilirsiniz. Oda sayınıza göre sigorta kutunuzun her bir birim sigortasını artırarak da gerçekleşecek olan voltaj değişikliği veya sizin olması gerekenden fazla elektrik çekmeniz durumunda sigortanın atarak yangın çıkmasına engel olarak sizleri güvende tutabilir.
Günümüzde artan elektrik tüketen cihazlarının evimizde artması dolayısı ile topraklamanın olması çok önemlidir. Topraklama hem cihazlarınızın sağlığı hem de yangın ihtimalini en aza indirmek konusunda çok önemlidir.
- Ev içerisinde yapılan elektrik akımı tadilatları ( düzenlemeleri ) hataları,
Bu durum genellikle sonradan artırılan elektrik tesisatları kaynaklarıdır. Duvardan gelen prize başka bir yere uzatma veya priz adedini çoğaltmak dolayısı ile meydana gelebilmektedir. Elektrik uzatmaları ve priz ucu artırmaları çok dikkatli yapmalı veya yaptırmanız gerekmektedir. 1 prizden çıkan çoğaltmaya bağlanan çok fazla elektrik akımı çeken cihazlara bağlandığında o prizin veya çoğaltma kablolarını olması gerekenden daha fazla ısıtmak kaydı ile yangın çıkmasına sebep olabilir. Eğer Sigorta tesisatı da yeteri kadar doğru düzenlenmemişse bu ihtimal daha da artmaktadır. Elektrik çoklayıcıları mümkün olduğunca sigortalı ve açma kapama mandalı lanlardan seçmenizi öneriyoruz.
Evin yapısına ( duvar kırnak Gibi ) müdahale edilerek yeni priz açmak gibi durumları işinin ehli olan elektrik ustalarına yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.
Elektriğe bağlanan bazı cihazlar sürekli elektrikte kalma durumunda ısınmaya devam edebilir ve bu durum karşısında yapıları bozularak yangına sebebiyet verebilir.
Hangi elektrikli cihazlar Yangına sebep olabilir ?
Elektrikli cihazların genel olarak ısıtma ve soğutma özellikli olanları yangına sebebiyet verebilmektedir.
En yaygın yangın çıkartan ev araçları
Bu cihazları elektrikte takılı bırakmamanızı öneriyoruz.
- ÜTÜ
- ELEKTRİKLİ SOBA ( EV, ODA ISITICI )
- FÖN MAKİNESİ ( SAÇ KURUTMA MAKİNESİ )
- ELEKTRİKLİ SU ISITICI ( KETLE ), KAHVE MAKİNALARI VEYA DİREK SUYA DALDIRILAN REZİSTANSLAR,
- IŞILDAK ( ELEKTRİĞE DİREK OLARAK BAĞLANAN GECE LAMBASI )
- İLAÇLI HAŞERE , SİNEK KOVUCULAR ( İLACI ISITMAK KAYDI İLE İŞLEV GÖRENLER )
- ELEKTRİKLİ ŞOFBEN
- PRİZE TAKILI KALAN ADAPTÖRLER ( CEP TELEFONU, BİLGİSAYAR VB. )
Özellikle elektrikli ısıtıcı ve soğutucuları prize takılı bırakmayın !
Her ne kadar günümüzde cihazların içerisine yerleştirilen güvenlik sigortaları ile yangın durumu minimuma indirilmeye çalışsa bile yukarıda belirtilen cihazların çoğu anlık olarak çok yüksek wolt enerji çekmekte ve anlık tesisat ısınmalarına sebep olmakta dolayısı ile yangın riskini artırmaktadır.
Yukarıda belirtilen cihazların ve sorunların yanısıra elektrik ile suyun bir araya gelmesi dolayısı ile yangın çıkma ihtimali de söz konusu olabilmektedir.
Güvenli bir yaşam için yukarıda belirtilen konularda önleminizi almanızı öneriyoruz.
Unutmayın sağlık ve hayat bir insanın en değerli servetidir. Ayrıca sağlığınızı ve hayatınızı korusanız bile yıllarca emek sarf ederek kazandıklarınız ile aldığınız mallarınızı da korumanız çok önemlidir.
ÖNEMLİ TAVSİYELER VE KİŞİSEL GELİŞİM KONUSUNDA DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN BURAYI ZİYARET EDİN
Sevgiyle kalın…