wbc-yuksekligi

Kadınlarda WBC yüksekliği neyi gösterir, kandaki WBC yüksekliği ne anlama gelir?

Kadın sağlığı konusunda bir çok defa hekime başvururuz ve bir çok tahlil yaptırırız bu tahlillerin sonucunda farklı isimlerde farklı konular ve ölçümler yapılır. Bu ölçümlerin içinde yazan bazı şeyleri anlayamayabiliriz. Bnlardan biri de WBC değerleridir. Bugün kadın sitesi kadın sağlığı bölümünde WBC değeri nedir?, yüksekliği ne anlama gelir? yazısına yer veriyoruz..

 

Tahlilde WBC nedir ?

Tahlil sonuçlarında lökosit yüksekliği demek olan ve İngilizce WBC kısaltması “white blood cell” olup, “beyaz kan hücresi” anlamına gelir. Beyaz kan hücrelerine lökosit ya da akyuvar da denilir. Kandaki lökosit sayısının öğrenilmesi için, WBC testi yapılır.

 

Lokositlerin Görevi nedir ?

Lökositlerin görevi; Metabolizmada enfeksiyona sebep olabilecek virüs, bakteri ve diğer mikro organizmalar ile savaşmak ve onları yok etmektedir. Eğer vücutta bakteriyel bir enfeksiyon varsa, yapılan kan tahlili sonucunda WBC sayımı yüksek çıkar.

Bir insanın bünyesinde enfeksiyon olduğu takdirde, vücut bu enfeksiyonları temizlemek için lökosit üretmeye başladığından dolayı vücutta lökosit sayısı yükselir. Bu nedenle yapılan tahlillerde lökosit sayısının yüksek olması herhangi bir sağlık sorunu yaşandığı anlamına gelir.

Sağlıklı bir kadında olması gereken normal lökosit sayısı, her mikro litrede 4500 ve 10000 hücre arasındadır. Kanda 5 çeşit lökosit mevcuttur. Bunlar;

  1. Lenfositler,
  2. Nötrofiller,
  3. Eozinofiller,
  4. Monositler
  5. Bazofiller

olmak üzere 5 farklı WBC türü bulunur…

 

WBC yüksekliğinin nedenleri nelerdir?

Lökosit sayısının yükselmesine sebep olan pek çok nedenler vardır. Örnek olarak aşırı sigara kullanımı, enfeksiyonlar, lösemi, bağışıklık sistemi bozuklukları ve stres gibi. Bunun yanı sıra, kadınlarda gebelik döneminin son aylarında, dalak ameliyatı sonucunda dalağın alındığı durumlarda lökosit yükselebilir. Yeni doğan bebeklerde ise genel olarak lökosit sayısı yüksek çıkabilir. Genel olarak günlük lökosit sayısı, sabahları daha düşük olup, gün içerisinde sabaha oranla biraz daha yükselebilir….

 

WBC yüksekliğinin tedavisi nasıldır?

Kanda lokosit (WBC) yüksekliğinde en sık karşılaşılan hastalık, enfeksiyon olup, nedeninin bu olduğu tespit edildiği takdirde doktor tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır. Burada önemli olan hekimin tıbbi görüşü ve hangi tedavi yolunu tercih ettiğidir ki bu konuya sadece bir doktor karar verebilir.

Tedaviye ek olarak; Tüketilen her gıda kana karıştığı için lökosit sayısını düşürmek amacıyla beslenme programı da uygulamak şarttır. C vitamini içeren besinler, antioksidanlar, Omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekler, WBC oranının normale dönmesine yardımcı olur.

Dikkat: Hemogram testleri ve kan tahlillerinde yüksek WBC değeri çıkması halinde tedaviyi desteklemek amacıyla hastalık süresince şeker, yağ ve tuzlu yemeklerden kaçınmalısınız.

Sağlıklı günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.