UZUN ARALIKLI BESLENME (IF) VE SAĞLIK

Bir çoğumuz yıllarca az az ye ama çok çeşitli ve ara öğünlerle sık sık ye gibi hem uzman hem de geleneksel tavsiyelerle yaşadık. Kısa süre önce ise bunun aslında çok yanlış olduğu ve tam tersine ketojenik beslenme prensibin olsun ve daha az ye, öğünlerini azalt prensibinin doğru olduğu kanıtlandı. Bugün sizlerle uzun aralıklı beslenme veya diğer adlarıyla 2 öğün beslenme / 8-16 saat beslenme hakkında öğrendiklerimizi paylaşmak istiyoruz…

 

SAĞLIK VE İDEAL KİLO İÇİN UZUN SÜRELİ AÇLIK..

Uzun süreli açlık aslında yeni bir şey değil İnsanın ilk çağlardan bu yana geçirdiği evrim sırasında fizyolojimize işlemiş bir beslenme şekli. Zaman içerisinde sözde modernleşme adı altında günümüzdeki 3 öğün ,ara öğünler atıştırmalık abur cuburlar ile neredeyse hep öğün haline dönüşmüş .

Uzun aralıklı beslenme yani az öğün ve uzun aralıklı saatlerde beslenme ( Intermittent Fasting = IF ), Sabah öğlen akşam olarak bilinen normal yeme öğünlerini yememek olarak değiştiren bir beslenme prensibidir.Bu beslenme şekillerinin sağlık açısından bir çok farklı ve etkili faydasının kanıtlandığı gibi Kilo verme ve  yağ yakma ve kilo vermede çok etkili olduğu kanıtlanmış durumda.

Sağlık ve bilim konusunda ki gelişmelerle Uzun süreli açlık ile ilgili  biyokimyasal yararları ise yeni yeni anlıyoruz. Uzun süreli açlık işe, yaşamın devamını sağlayan hücre yenilenmesinden sorumlu genlerin aktif hale gelmesini sağlıyor , inflamasyon azalıyor ve antioksidatif savunmayı arttırıyor.
Halen Bazı uzmanlar , uzun süre açlığın metabolizmayı yavaşlatacağı ve vücudu kıtlık moduna sokacağı gibi geçerliliğini kaybetmiş bir görüşe dayanarak uzun süreli açlığa karşı çıkabiliyor.

Fakat yapılan son araştırmalar ve yeni nesil uzmanlar aslında tam tersi olduğunu ve düzenli bir uzun süreli açlık planının aslında metabolizmayı hızlandırdığını ve hem daha sağlıklı hale geldiğini hem de kilo verilmesini sağladığını kanıtlıyor…

 

Uzun Süreli açlık şeklinde beslenmek vücutta ne yapar ?

uzun-aralikli-beslenme-ve-saglik-2
  1. Uzun aralıklı beslenme şeker değil de yağ yakılmasını sağlıyor.
  2. Uzun aralıklı beslenme insülin’i düşürür ve insülin hassasiyetini arttırıyor.
  3. Uzun aralıklı beslenme insan büyüme hormonu olan HGH  düzeyini yükseltiyor.
  4. Uzun aralıklı beslenme norepinefrin’i yükseltir. Stres hormonu olarak da bilinen bu Nörotransmitterde ki yükselmenin metabolizma üzerinde çok olumlu etkileri var ve vücudun yakıt olarak depolanan yağları yakmasına yardımcı oluyor.
  5. Uzun aralıklı beslenme Hücrelerin dayanıklılığını ve sağlığını artırır. Hücrelerin, otofaji adı verilen atıklarını uzaklaştırma sistemleri vardır. Fonksiyonunu kaybetmiş, hasarlı hücreler saf dışı bırakarak edilerek yeni ve sağlıklı hücrelere yer açılır. Uzun süreli açlık  şeklinde beslenme bu sürecin başlamasını sağlıyor.
  6. Vücudun içsel saatinin ( Sirkadiyen ritm ) sağlıklı biçimde çalışmasına olumlu katkı yapıyor.

 

UZUN ARALIKLI BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR ?

Uzun süreli açlık diğer adıyla  az öğün yemek yeme şeklinin yukarıda belirttiğimiz dolaşım ve sindirim etkilerinin sonucu olarak  uzmanlar tarafından belirtilen yararlarını sizlerle kısaca paylaşmak istiyoruz.

  • Uzun aralıklı Beslenme Yaşlanmanızı yavaşlatır

Uzun aralıklı beslenme yaşam süresini uzatan en etkili yol olarak bilinen kalori kısıtlamaya benzer. Yemediğinizde hücrelerinizin detoks ve geri dönüşüm yeteneği gelişir ve beden yaşlanmayı yavaşlatır hatta yaşa bağlı hastalıkları engeller.

  • Uzun aralıklı Beslenme Kanserle Savaşır:

Araştırma sonuçlarına göre uzun süreli açlık prensibi ile beslenmek kanseri engelleyebilir, gelişimini yavaşlatıp durdurabilir.

  • Uzun aralıklı Beslenme Kan Şekerini Düzenliyor

Uzun süre açlık beslenme şekli , insülin hassasiyetini arttırır, kalple ilgili rahatsızlıkların riskini düşürüyor .

  • Uzun aralıklı Beslenme Enerjiyi ve odaklanmayı arttırıyor

Uzun süre açlık sağlıklı ürünlerle beslenme doğru şekilde uygulandığında  ,enerjiyi yükseltiyor ve  zihinsel odaklanmayı arttırıyor.

  • Uzun aralıklı Beslenme Beyni Korur

Mevsiminde ikliminde, doğal  (Ketojenik) beslenme ile beyin hücrelerinin daha hızlı ve etkili şekilde yenilendiği ve bazı travmaların çok daha hızlı biçimde iyileştiği gözlemlenmiştir.


Uzun Aralıklı Beslenme Nasıl Yapılır ?

Öncelikle uzun aralıklı beslenme uygulamasını yapmadan önce bilhassa ileri yaştaki kişiler kalp , şeker rahatsızlığı gibi rahatsızlıkarı ve hamilelik sürecindeki anne adayları  başta olmak üzere herkesin bir doktora danıştıktan sonra bu uygulamayı yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Uzun süreli açlık uygulamasına 24 saatlik açlıkla başlanmasını öneriliyor. Sakın karıştırmayın sadece katı gıdalar tüketmiyorsunuz su ve iyi sıvılar tüketiyorsunuz . Açlık uyguladığınızda vücudunuzun susuz kalmamasına özen göstermelisiniz.

Uzun aralıklı yemek yeme  ile ilgili farklı  seçenekler vardır. EN yaygın  uygulanma şekli ortalama  insan 8-16 saatlik aralıklar ile 2 öğün  beslenmedir.

Örneğin, sabah 10 ilk öğün ile akşam 6 (18:00) saatlerinde beslenip, diğer gün sabah 10 a kadar hiç bir şey yemezler.

Bunun Yanı Sıra haftalık bir iki defa 24-36 saat arası hiç bir şey yemeden uygulanabilmektedir.

 

Uzun süre Açlıkla Nasıl Başa Çıkılır ?

Doğal olarak uzun süre açlık geleneksel yemek yeme sisteminden farklıdır . Ve özellikle ilk başlayanlar yıllardır süre gelen beslenme alışkanlığını değiştirirken zorlanabilir.

Açlık isteği ile baş etmek için bazı basit ama etkili yöntemler vardır.

Acıktıkça yarım bardak su , Sabah geleneksel kahvaltı saatinde 1 bardak su ardından 1 fincan şekersiz ve sütsüz sade filtre kahve , Öğlen yemeği saatinde yine 1 bardak su ardından 1-2 fincan yeşil çay gibi eklemeler dayanmanıza yardımcı olacaktır. Tok tutan , sağlıklı süper kahvaltı nasıl yapılır yazımızı   okumadan geçmeyin .


Uzun Aralıklı Beslenmeyi kimler uygulayabilir Kimler uygulayamaz ?

Bu konuda uzun yıllardır araştırmalar yapan beslenme uzmanları , Uzun aralıklı  beslenme şeklinin  herkese uygun olmayabileceğini belirtmekte. Özellikle kadınlar yerken daha disiplinli olmalıdır. Kadınların doğal yağ deposu ya da bebekleri olduğu için daha karmaşık bir sindirim ve dolaşım sistemleri vardır bu sebepten dolayı uzun aralıklı beslenmeye karar verdiklerinde çok daha dikkatli uygulamalıdırlar.
Genel olarak kısırlık durumu olan ve hamile kadınlar bu beslenmeyi uygulamamalıdır. Böbrek üstü bezleri ile ilgili rahatsızlığı bulunanlar, diyabetliler, kan şekeri dengesizliği olanlar da uzun süre açlık beslenme şeklini uygulamamalılar . Eğer bunlardan hiç biri sizde yoksa doktorunuza danışıp başlayabilirsiniz.

Sağlık ile ilgili DİĞER YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN

Sağlıklı ve fit bir yaşam diliyoruz.

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.