
Bitkisel Çaylarla Uykusuzluk Tedavisi
Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız ya da aşırı stresli bir hayatınız varsa sakinleştirici ve uyku ilacı kullanmak zorunda değilsiniz. Akşamları içeceğiniz bir fincan sıcak çayla rahat bir uykuya dalabilmek ve sabah dinlenmiş olarak uyanabilmek mümkün…
Uyku sorununu tedavi eden Doğal çözümler
Uyku sorunu bir çok sağlık sorununa yol açabilen hatta hastalıkların önünü açan ciddi bir sorundur.Uyku sorunları çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Düzensiz uyku, Vardiyalı çalışma koşulları, alkol ve ilaç bağımlılığı, ağrı, ateş, kaşıntılı hastalıklar, stres, üzüntü gibi bir çok etkenin uyku bozukluğuna yol açabildiği bilinmektedir. Bitkisel çaylar öncelikle sinirsel esaslı uykuya dalma sorunlarında tavsiye edilir. Kişiyi uykuya hazırlar, uykuyu düzenler ve uyku seyrini etkilemez. Bu nedenle ertesi gün yorgunluk hissetmezsiniz. Böylece bitkisel ilaçların en önemli avantajı narkoz veya uyuşturucu etkisi göstermemesidir.
Çarkıfelek otu, lavanta çiçeği ve melise yaprağı (oğul otu) hafif etkilidir. Gündüz sakinleşmek amacı ile kullanılması uygundur. Gece sakinleştirici ve uykuya hazırlayıcı olark ta kediotu kökü, lavanta çiçeği, melisa yaprağı ve şerbetçi otu çiçeği kullanılabilir. Özellikle Kedi otu kökü ve sebetçiotu çiçeği oldukça kuvvetli etki yapar.
Depresyon kaynaklı uyku problemlerinde ise sarı Kantaron veya diğer adı ile binbirdelik otu kullanılır.
Ayrıca uyguladığınız kür e ek olarak ta yapabilecekleriniz var. Akşam saatlerinde içki, sigara, çay, kahve içilmemeli, aç karnına yatılmamalı ve akşam yemeğinde hazmı kolay yemekler yenmelidir. Ayrıca televizyon ve bilgisayar yerine kitap okumayı tercih etmelisiniz. Akşam saatlerinde hafif ışıklandırılmış otram yaratmak, gün içerisinde yeterli miktarda yürüyüş yapmak ve çok ağır işlerden saknmak ta uykuya hazırlıkta son derece önemli bir destek tedavi yöntemi sayılıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bu bitkisel sakinleştirici ilaçlar kullanıldıktan sonratepki verme yeteneğini etkileyebileceğinden 2-3 saat boyunca otomobil ve makine kullanılmamalıdır…
Doğal, Sağlıklı Uyku ve Rahatlama Çayları
Elmanın etkisi:
Elma’nın içindeki etkili maddeler kan şekerinin organizmaya dağılımını dengelediğinden, uykusuzluğa iyi gelir.
Sarı Kantaronlu Yatıştırıcı Çay:
1 tatlı kaşığı melisa, 1 tatlı kaşığı kuru papatya çiçeği, Yarım tatlı kaşığı sarı kantaronu karıştırarak 1 bardak kaynar suyun içine atın ve 10 dakika bekledikten sonra süzün. Ayrıca kantaron yağı için bakınız…
Rahat Uyku Çayı:
2 tatlı kaşığı gül yaprağı, 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı yasemin, yarım tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı pelin karıştırılarak bir süzgeçle bardağın üzerine koyulur. Üzerinden 1 bardak kaynamış su dökülerek içilir.
Akşam Çayı:
Sakin bir akşam geçirmek ve kolaylıkla uyuyabilmek için 1 tatlı kaşığı gül yaprağı, 1 tatlı kaşığı lavanta, 1 tatlı kaşığı limon otu, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı ebegümeci çiçeği, 1 tatlı kaşığı nane, bir çay topu ya da demliğe koyularak üzerine kaynar su dökülür ve 10 dakika bekletildikten sonra içilir.
Stres Azaltıcı Çay:
Stresi azaltır, bel ve boyun bölgelerini gevşeterek uyku getirir. 1 tatlı kaşığı taze nane, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı aynisefa çiçeği karıştırılarak kaynar suda 10 dakika bekletilir. Bal, şeker, krema gibi şeylerle tatlandırılarak içilir.
Ballıbaba Çayı:
Çiçeklerinden yapılan çay uykusuzluğu çok iyi gelir.
Rahatlatıcı Çay:
Yatıştırıcı, huzursuzluğu gideren ve aynı zamanda uyku veren bir çaydır. 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı lavanta, 1 tatlı kaşığı melisa, 1 tatlı kaşığı mercanköşk, 1 tatlı kaşığı mine çiçeği, 2 bardak su bir tencerede kaynama noktasına kadar bekletilir. Ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Ilık ya da soğuk olarak gün içinde tüketilir. Buzdolabında saklanabilir.
Panik Atak Çayı:
Stres ve uykusuzluk için de kullanılabilir. 1 kaşık papatya, 1 kaşık yasemin, 1 kaşık lavanta, 1 kaşık sarı kantaron, 1 kaşık şerbetçiotu, 1 meksika biberi kaynar suda 10 dakika bekletildikten sonra tatlandırılarak içilir.
Gevşeme Çayı:
2 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı melisa, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu karıştırılarak fincana koyulur. Üzerine
Uyku Çayı:
2 tatlı kaşığı şerbetçiotu, 1 tatlı kaşığı lavanta, 1 tatlı kaşığı biberiye,1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı pelin otu, 1 tatlı kaşığı adaçayı karıştırılarak bir demliğe koyulur ve bir bardak soğuk su eklenir. 3 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek içilir. Çok miktarda hazırlanarak saklanabilmektedir.
Tatlı Rüyalar Çayı:
Yarım fincan gül taç yaprağı, yarım fincan papatya, yarım fincan lavanta, 2 tatlı kaşığı kuru nane, 1 fincan pelin otu, 1 tutam kedinanesi 1 litre kaynar suda 15 dakika bekletildikten sonra süzülerek birer fincan içilir…
Uyku Sorunlarında Kullanılabilecek Bitkilerden Birkaç Örnek Daha…
Maydanoz yatmadan evvel çiğnenirse deliksiz uyku sağlar. Mandalina, armut, marul, turp uykusuzluğa iyi gelir. Nane ve semizotu uykusuzluğa iyi gelir. Portakal yatmadan evvel yenildiğinde uyku getirir. Gelincik çiçekleri balla karıştırılarak yapılan macun uykusuzluğa karşı kullanılır. Kavun sinirleri yatıştırır, rahat uyku sağlar. Anason tohumlarının yenmesi uykusuzluğu giderir. Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk ve asabiyete iyi gelir. Ballıbaba çiçeklerinden yapılan çay uykusuzluğu çok iyi gelir.
NEDEN YORGUN UYANDIĞINIZI VEYA UYUYAMADIĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN OKUYUN
Sağlıklı günler dilerim