UYKU , BEBEK VE ÇOCUK SEKA GELİŞİMİ

Çocuklarda, Uyku Zeka ilişkisi 

Uykuya hazırlanan bir bebek için aklımıza ilk gelen ninni  “uyusun da büyüsün”dür. Alışkanlık gereği söylediğimiz bu dize; aslında bilimsel bir gerçeğe de işaret ediyor. Çünkü çocuklar gerçekten uyuyarak büyüyor. Uykudayken bebeklerin büyüme hormonu düzeyi artıyor. Uyku esnasında, protein sentezinin hızlandığı ve sinir sisteminde yeni yolların oluştuğu kanıtlanmıştır. Kadın sitesi anne bebek bölümümüzde “Bebek zeka gelişiminde uykunun etkisi ” uyku ve çocuk konusunu sizinle paylaşıyoruz…

 

Uykunun , bebek ve çocuk gelişimi üzerinde ki etkileri

ÇOCUK ZEKA GELİŞİMİ VE UYKU
uyku-kalitesi-cocugunuzun-zeka-gelisimini-etkiliyor-2

Sağlıklı Uyku, yetişkin sağlığı açısından çok önemli olduğu gibi , küçük yaşta olan bebek ve çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi açısında  da gerekli olan hem bedensel hem de zihinsel gelişim açısından pek çok işlevin gerçekleştiği önemli bir  bir süreçtir.

Uyku üzerinde bilimsel araştırmalar yapan Uzmanlar Çocuk ve bebeklerin uykuda; uyanıkken gördüğü, duyduğu, yaptığı ve hissettiği her şeyi bilgi sistemine depoladığını belirtiyorlar. Yeni doğan bebekler günün yüzde 70’ini uyuyarak geçirir. Bu yüksek oran, uykunun bebeğin sağlıklı gelişimindeki önemini açığa çıkarmaktadır. Dolayısıyla düzenli ve iyi uyku, bebeğin sağlıklı gelişiminde beslenme kadar önemlidir.

Yapılan bir araştırmaya göre ne yazık ki , Türkiye’deki annelerin yüzde 83’ü uykunun bebeğin zihinsel gelişimine etkisi konusunda bilgi sahibi olmadığını gösteriyor. Uzmanlar, bebeklerin zihinlerinin uyurken de sürekli çalıştığını kaydederek, uyurken de bebeklerin öğrenme süreçleri devam ettiğini belirtiyorlar.

 

Bebek ve Çocuk gelişiminde uykunun kalitesinin önemi

Uyku süresi ve kalitesi depolama aşamasında önem kazanır. İyi uyumuş ve dinlenmiş bir bebek, uyku öncesi depoladığı bilgileri hafızasına düzenli bir şekilde kaydetmiş olarak güne daha zinde başlar. Böylece gün boyu yeni şeyler öğrenmeye daha istekli olur. İşte bu nedenle bebeklerin kesintisiz ve iyi uyumalarını sağlamak çok önemlidir.

Çocuğunuz doğru zamanda, yeterli sürede ve gerekli sağlıklı uyku şartlarında  uyumuyorsa zihinsel gelişim ve fiziksel büyümeyle ilgili önemli problemler baş gösterebilir. Yetersiz uyku sonucu büyüme hormonu dışında diğer bedensel faaliyetleri belirleyen hormonlarda da sorunlar olabilir. Uyku eksikliği ayrıca gün içinde motor beceriler ve dikkat kapasitesinde düşüşe ve bunun sonucu olarak daha fazla davranış problemi ve öğrenmede gerilik ortaya çıkabilir. Belleğin ve düşünme yeteneğinin gelişmesinin yanı sıra dikkat yönlendirilmesi, konsantrasyon ve konuşma faaliyetlerinin birçok tarafının planlanmasından sorumlu olan ana beyin için, uyku en önemli etken. Çocuk beyninin büyüme ve gelişme süreci; büyük ölçüde yürüme, konuşma ve düşünme imkânı veren nöron (sinir bağlantısı) gelişimine bağlı. Bu önemli nöron bağlantılarının en yoğun şekilde oluşması ise uyku sırasında gerçekleşiyor.

Çoğu çocuk ebeveyninin tahmin ettiğinden daha fazla uykuya ihtiyaç duymaktadır. Çocuğunuzun uyku eksikliği yaşadığının göstergeleri gün içinde huzursuzluk ve huysuzluk, her zaman arabada uyuya kalma gibi şeyler olabilir. Eğer çocuğunuz uyku vaktinden önce çok hareketli oluyor ya da uyku vaktinden çok önce yorgunluk belirtileri gösteriyorsa, uyku düzeninizde sorun var demektir…

 

Çocuklar uykuda öğreniyor

Londra Çocuk Sağlığı Enstitüsü Nöroloji Uzmanları, bilincin kapalı olması ve fiziksel etkinliğe son verilmesi sebebiyle beynin uyanıkken kolay yapamadığı bazı zihinsel işlevleri uyku sırasında gerçekleştirdiğini dile getiriyorlar. Amerika’daki “Bebek Merkezi” ( Baby Center) Danışma Kurulu tarafından yapılan  araştırmaların sonucuna dayanarak sonucunda,  bebeklerin  uyanmalarının normal olduğuna ancak dış etkenlerden dolayı uykularının bölünmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

 

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.