Tüp Bebek Tedavisi Konusunda Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?

Çocuk sahibi olmayı her çift ister. Fakat bazı özel durumlarda bebek sahibi olmak için biraz tıbbi desteğe ihtiyaç duyula bilmektedir. Çocuk sahibi olmak doğrultusunda zorluk yaşayan çiftler için en yaygın biçimde kullanılan ve belli adet deneme sonrasında en yüksek oranda çocuk sahibi olmayı sağlayan yöntem olan tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık…

 

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR?

Tüp Bebek Tedavisi Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Tüp Bebek Tedavisi Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Konu ile ilgili kulaktan dolma ve/veya sadece araştırmaya dayalı bilgilerin yerine tüp Bebek Tedavisi Uzmanı  olan, Op.Dr.Özlem Aras dan konu ile ilgili günümüzde sahip olunan en güncel doğru bilgiyi alma ihtiyacı duyduk.

Özel bir sağlık kuruluşunun İnfertilite Kliniğinde görev alan Op.Dr.Özlem Aras bizlere kısaca ve herkesin rahatlıkla anlayabileceği biçimde gayet açık ve özet biçimde günümüzde “Tüp bebek tedavisinin ne olduğu ” konusunda bilgilendirdi…

 

 

“TÜP BEBEK NEDİR?”

tup-bebek-tedavisi-konusunda-bilinmesi-gerekenler-Op.Dr.Özlem Aras

Günümüzde büyük bir hızla hem bulunan yeniliklerle dikine hem de hali hazırda var olan tekniklerin gelişmesi ile yatay yönde hızla büyüyen Modern tıp çocuk sahibi olmak isteyenler için pek çok fırsat sunmaktadır.

Tüp bebek tedavisi bu yönde uygulanan yardımcı üreme yöntemlerinden en önde gelenlerden biridir.

Tüp bebek tedavisi en basit anlatımla; kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek başarılı döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecinin tamamına verilen addır…

 

“TÜP BEBEK TEDAVİSİ HERKESE AYNI ŞEKİLDE Mİ UYGULANIR ? “

Tüp Bebek Tedavisi Kişiye Özel Olmalıdır 

Çiftlerin çocuk sahibi olması için rutin bir protokol yerine kişiye özel tedavi tekniği uygulanmalıdır. Bunda çiftin yaşı erkeğin sperm kalitesi, sayısı, genetik yapısı, çiftin hormon değerleri, yumurtlama döngüsü, psikolojisi gibi bir çok faktörler göz önüne alınarak düşünülmektedir. Bu kişilere özellikler çok doğal olarak çiftleri oluşturan erkek ve kadınlarda farklı olduğu gibi her çiftin oluşturduğu uyum açısından da farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla her hastaya aynı tedavi uygulanmamsı gerekmektedir…

tup-bebek-tedavisi-konusunda-bilinmesi-gerekenler-embriyo

Tüp Bebek Tedavisi Süreci

  • Yumurtalıkların uyarılması: Yumurtaların gelişimi 2-4 günlük aralıklarla vajinal ultrason ve hormon ölçümleri ile takip edilir. Bu aşama ortalama 7-10 gün arasında sürmektedir…
  • Yumurtaların toplanması: Yumurtalar hazır olduğunda, çatlatma iğnesi adı verilen uygulama yapılır  ve 34- 36 saat gibi bir süre içerisinde de yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işlemi vajinal ultrason eşliğinde ince iğnelerle , anesteziyle yapılır.
  • Spermin alınması: Yumurtaların toplandığı gün sperm doğal yolla veya eğer doğal yolla toplanması  mümkün değilse uygun görülen cerrahi işlemlerle alınır. Çifte en uygun sperm seçim yöntemi uygulanarak dölleme kabiliyeti en iyi olan sperm seçilir.
  • Yumurta ve sperm döllenmesi için Mikro Enjeksiyon yapılır.
  • Embriyo transferi: Başarı şansı oranının en yüksek olduğu gün tespit edilir ve o gün embriyolarınız yerleştirilir. Bu süre yumurta toplanmasından itibaren 3-5. günler arasındadır.

 

Yukarıda belirttiğimiz durumlar Tüp bebek tedavisinin günümüzdeki sınırları olup gelişen tıp teknolojisi ile birlikte değişiklik gösterebilmekle birlikte tedavinin çiftlere özel olarak oluşturulması dolayısı ile farklılık gösterebilmektedir. En doğru ve güncel bilgiyi edinebilmesi için çiftlerin Kadın Doğum Uzmanı ile temasa geçmesi gerekir.

Op.Dr. Özlem ARAS

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.