ALARM ! TATLI KRİZİ !

Yaz ayları yaklaşıyor ve forma girmemiz lazım. Diyet yapıyoruz fakat gecenin bir saatinde gözümüz dönüyor ve birden bire evde bulduğumuz tüm tatlıları ağzımıza dolduruyoruz. Böylece ne diyet kalıyor ne de form. Ertesi gün spor yaparak tüm tatlıları yakmaya çalışsak da nafile. Ertesi gün “O tatlıyı yememeliydim”  pişmanlığı içimizi kaplıyor. Peki istediğimiz kiloya ulaşmamıza engel olan tatlı krizlerinin neden olduğunu ve nasıl önleyebileceğinizi biliyor musunuz ? Bugün sizlere tatlı krizinin nedenleri ve onu alt etme yöntemleri ile ilgili bilgiler vermek istiyorum…

 

Neden Tatlı Krizine Gireriz ?

gece-tatli-krizi-neden-olur-nasil-onlenir-4.
  • İnsülin nedir ve tatlı krizleriyle bağlantısı nedir?

İnsülin, pankreas hücrelerinde üretilen ve kan şekerini düşürmeye yarayan bir hormondur. Aldığımız karbonhidratlar, sindirim sistemimizde glikoza yani şekere parçalanırlar. Glikoz, karbonhidratların en küçük parçası ve hücrelerin en önemli enerji kaynağıdır. Glikoz (şeker) kana karıştığında pankreası uyarır ve insülin üretimi başlar. Hücre çeperinde bulunan insülin kanda dolaşan glikozun kas, karaciğer ve yağ  hücrelerinin içine girmesini sağlar. Böylelikle glikoz enerji kaynağı olarak kullanılabilir duruma gelir. Doğru ve düzenli beslendiğimizde bu sistem sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmaya devam ederken, yanlış beslenme durumunda ise sağlık problemleri ve aşırı kilo sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

  • Kan şekerini dengede tutmak önemlidir

Ana öğünler sonrasında kan şekeri yükselir. Fakat öğünler arasında uzun saatler olması ya da öğünlerde aşırı karbonhidrat alınması durumunda kan şekeri aniden düşer. Bu da vücudumuzun ani enerji sağlama ihtiyacı sebebiyle bizden tatlı istemesine sebep olur. Burada önemli olan kriz anlarını sağlıklı atıştırmalıklarla geçirmektir. Ancak en doğru yöntem basit karbonhidratlar ve işlenmiş gıdalar yerine kompleks karbonhidratları tercih ederek gün içerisinde yeterli miktarlarda tüketmek ve ara öğün alışkanlığı kazanarak hem kan şekerinin düşmesine imkan vermemek hem de ana öğüne kadar açlık düzeyini zirveye çıkartmadan sofraya oturarak daha az yemeyi sağlamaktır. Bu özellikle hipoglisemi ve insülin direnci olan kişiler için çok önemlidir. Kompleks karbonhidratlar kana daha yavaş karışarak kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar.

 

  • Tatlı Krizine neden olan Alışkanlıklar

İnsan tatlı yedikçe daha da fazla yeme isteği  geliyor değil mi? Çünkü basit şeker tükettiğimizde vücudumuz bunu tekrar ve tekrar istemektedir. Tatlıyla ilk tanışmamız aslında çocukluk döneminde ailelerimizin bizi mutlu etmek istediğinde aldıkları çikolatalarla başlıyor. Sonrasında  ya alışkanlığa dönüşüyor ya da kendimizi her ödüllendirmek istediğimizde çikolataya sarılmamıza sebep oluyor. Tabi ki her şeyin azı karar çoğu zarar. Eğer sizin tatlı tüketiminiz alışkanlık boyutundaysa 4-5 günlük bir şeker diyeti uygularsanız bedeniniz arınacak ve buna paralel olarak ta tatlı krizleriniz azalacaktır.  Ne kadar kararlı durursanız zamanla o kadar isteğinizin azaldığını göreceksiniz.

 

  • Hayatınıza birden hareket katmak

Günün birinde hareketsizlikten sıkılıp spor yapmaya karar verirseniz vücudunuz normalden daha fazla enerji tüketileceğinden ilk başlarda ani tatlı krizleri yaşayabilirsiniz. Ancak bu geçici bir dönemdir ve aşağıdaki önerilerimizle kolayca aşabilirsiniz.

 

  • Regl dönemi ve tatlı krizi

Bu dönem öncesinde östrojen hormonun azalması  (yani tamamen hormonsal sebeplerle) canımız tatlı ister. Bu tür durumlarda çok fazla tüketmek yerine beslenme programınıza belirli miktarlarda eklemek adet dönemini daha sıkıntısız atlatmanızı sağlayacaktır. Hatta yapabilirseniz bu dönemde tatlı krizlerini kuru meyveler ile çözmeniz en sağlıklı seçim olacaktır.

 

  • Stresli dönemler ve tatlı Krizi

Stres altında ya da mutsuz olduğumuzda ilk aklımıza gelen tatlı yemek olur. Bunun nedeni tatlı yediğimizde vücudumuzda endorfin ve seratonin salgılanmasıdır. Bu durumlarda 3-4 hurmanın da en az bir dilim pasta kadar bizi rahatlatabileceğini ve neredeyse beşte biri oranında kalori içerdiğini unutmamalıyız.

 

Tatlı Krizini Önlemek için Neler yapabiliriz?

gece-tatli-krizi-neden-olur-nasil-onlenir-3
  • Ara öğünler tatlı krizlerini baştan önlemek için olmazsa olmazlardan.
  • Basit karbonhidratlar ve işlenmiş gıdalar yerine kompleks karbonhidratlardan yeterli miktarlarda tüketmeliyiz.
  • Kuru meyveler kriz anlarında en sağlıklı kurtarıcılarımız olacaktır.
  • Tarçın insülini dengelediğinden tatlı krizlerinin en lezzetli düşmanlarından.
  • Bir tatlıyla göz göze geldiniz ve dayanamıyorsanız bir iki kaşık alıp üzerine bir bardak su içerek 15-20 dakika bekleyin. Bu süre içerisinde gerekli sinyaller beyne ulaşmış oalcağından geri kalanını yemek istemeyeceksiniz.
  • Sakız çiğnemenin tatlı yeme ihtiyacını giderdiğine dair bir rivayet var. Denemek serbest! ama şekersiz sakız.
  • Şartlar el veriyorsa kriz anında dikkatinizi farklı bir konuya yönlendirmek ve konuyu unutmak ta diğer etkili yöntemlerden biri. Ancak kabul etmek gerekiyor ki çok sağlam bir irade gerektiriyor.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Krizsiz, sağlıklı ve formda günler…

Zep

Benzer yazılar

Bir yorum var: “TATLI KRİZİNİ NASIL DURDURURUZ

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.