Sürekli yorgunluk hissi nedenleri ve çözümleri

Sürekli Yorgunluk

Sürekli yorgunluk hissetme ve sürekli uyuma veya dinlenme ihtiyacı hissetme durumu günümüz hayat şartlarında yoğurulan bir çok insanın yakındığı önemli durumlardan biridir. Bu hissin bir çok farklı nedeni vardır. Sadece çok fazla çalışmak ve yeteri kadar uyuyamamak  sürekli yorgun olma durumunun  sebepleri olmayabilir. Kadın sitesi Sağlık ve tavsiyeler bölümünde “sürekli yorgunluk, nedenleri ve çözümleri” yazımıza yer veriyoruz…

 

Sürekli yorgunluk hissinin nedenleri

Neden sürekli yorgunluk hissi olur
surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-nelerdir

Sürekli yorgunluk hissinin yaşam şekli hataları ve sağlık sorunları gibi bir çok farklı nedeni olabilir. Bu sorunu yaratan nedenleri tespit etmek ise çözme yolunun büyük bir bölümünü oluşturur.

Yaptığınız ya da yapmadığınız en ufak şeyler bile enerjinizi zihinsel ve fiziksel olarak azaltabilmektedir, Bu enerji azlığı durumu da doğal olarak sizin sürekli olarak yorgun hissetmenize neden olabilmektedir. Bu durumu araştıran tıp insanları kişilerin normal hayat içerisindeki hareket biçimlerini araştırıyor ve sürekli olarak yorgunluğa  sebep olan  yaygın kötü alışkanlıkların üzerinde duruyorlar. Bizler sadece sorunlar değil çözümler konusunda da sizlere basit ip uçları ile fikir vermek ve tekrar enerjik hissetmenize yardımcı olmak istiyoruz.

Sürekli yorgunluk durumunu, Fiziki durum ve psikolojik nedenler olarak iki ana başlık altında ele alıyoruz.

 

Fiziki alışkanlıkların sürekli yorgunluk yaratması 

  • Çok Geç Yatıyorsunuz yada çok az ve zamansız uyuyorsunuz.

    surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-uyku-duzeni-cok-onemli

Uyku düzensizlikleri en yaygın bitmeyen yorgunluk hissi nedenlerinden biridir.

Özellikle Hafta sonları geç yatıp geç kalkmak, Pazar günü de geç yatmanıza ve Pazartesi günü uykunuzu tam alamamanıza sebep olabilir bu dinlenememe durumu da gün boyu yorgun düşmenize neden olabilmektedir.

Fakat durum sadece hafta sonu uyku düzensizliğinden kaynaklanmayabilir. Genel olarak uyumanız gereken saatler gece ve tam karanlık olma durumudur. İnsan vücudu sizi dinlendirmek için ihtiyacı olan salgıları doğru şekilde harekete geçirmek için doğru şartları aramaktadır. Bunların en önemlisi karanlık , doğru saat ve doğru süre uyuma durumudur.

Uyku organların yenilenme dönemidir olması gereken kadar olması gereken zaman ve şartlarda uyuyun ,eğer uyuyamamak gibi bir sorununuz varsa bu sorunun çözümünü ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN BU YAZIYI TIKLAYIN

 

  • İnsan üstü çalışmak

    surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-yorucu-is-yasami

Çok fazla fiziksel yorgunluğa sebep olan çalışma şartları özellikle insan fizikinin sadece dinlenme ve sağlıklı beslenme şartlarını yerine getirerek dinlenebilmesine yetmiyor olabilir. Eğer böyle bir iş yerinden çalışıyorsanız bu iş şartlarının size uygun olmaması durumundan dolayı veya o iş şartlarının insani şartlara uygun olmaması dolayısı ile bu kadar yorucu olmasından kaynaklanabilmektedir.

Yaptığınız işi yeniden gözden geçirmenizi ve kazancınızın sağlığınızı geri getirememe ihtimalini göz önünde bulundurarak hayatınızda önemli bir karar vermeniz gerekliliğini öngörebilirsiniz…

 

  • Fazla Kafein Tüketiyorsanız Ertesi gün yorgunluğu yaşarsınız!

    surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-kafein-tuketimine-dikkat-edin

Kafein tüketimi gün içerisinde sizi hem beyin yönünden hem fiziki olarak tetikleyerek enerjinizi yükseltmektedir ve  kafeinin bunların haricinde hafızayı diri tutma ve geliştirme gibi bir çok yararı olabilir. Fakat kafein tüketiminin de diğer her şey gibi bir dengesi zamanı ve miktarı olmalıdır.

Sabah kahvaltısından sonra bir bardak kahve çok faydalı ve iyi bir sonuç verir.  Fakat çok fazla kahve tüketirseniz bu o gün sizi diri tutacak fakat uyku düzeninizi olumsuz etkileyecektir .Bu da ertesi gün yorgun olmanıza ve daha fazla kafein tüketerek yine diri kalmaya çalışacak ve bir kafein bağımlılığı zincirine gireceksiniz.

Bu arada tüketmekte olduğunuz kahvenin granül olmamasını kesinlikle öneriyoruz. Granül kahveler özellikle mide ve böbrek üzerinde ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir.

Bir çok araştırma, yatak zamanından 6 saat önceye kadar kafein tüketilmesini ve daha sonraki saatlerde kahve tüketmenin doğal uyku düzeni üzerinde olumsuz etklileri olduğunu vurguluyor. Kısaca saat 15.00 den sonra kahve tüketmemeye çalışın, Bu arada kahvenin Faydalarını öğrenmek için HEMEN BURAYI TIKLAYIN

 

  • Sigara Bağımlılığı!

Sigara bağımlılığı da enerjinizi emen, sizi sürekli yorgun düşürebilen bir kötü alışkanlıktır. Sigaranın en önemli özelliklerinden biri içerdiği nikotin değildir. Bu sigara üreticileri ve bu durumdan maddi fayda sağlayan kesimlerin en yaygın olarak bilinmesini istemediği başka durumları gizleme şeklidir. Sigara içerisindeki zararlı maddelerin vücuttaki olumsuz etkilerini ve bağımlılık durumunun devamı için içerisinde bulunan ağrı kesici teskin edici maddeler sigaranın içerisindeki zehirli maddeleri gizlediği gibi sürekli yorgunluk hissi durumuna neden olan bir duruma sokmaktadır . Kısaca sigara bir uyuşturucudur.

Sigarayı bırakarak hem yorgunluk durumunuzu düzeltebilir hem de kanser gibi bir çok rahatsızlıklara  yakalanma olma riskini azaltabilir ve yaşınızı daha ileri yaşlara taşıyabilir.

 

  • Sürekli Alkol Tüketimi!

İlk bakışta, yatmadan önce bir kaç kadeh şarap içmek rahatlatıcı gibi gelebilir, fakat ertesi günü yaşamak konusunda  bu sizi bira zorlayacaktır . Yatmadan 3-4 saat öncesine kadar  makul miktarlarda bazı alkol türlerinin tüketimi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Fakat düzenli olarak yüksel miktarlarda alkol tüketimi hem karaciğerinizin dinlenmesine engel olarak büyümesine ve yaşlanmasına hem de başka sorunların doğmasına neden olabilmektedir.

 

  • Kahvaltıyı ihmal etmemelisiniz!

    surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-kahvaltiyi-atlamayin

Her öğünde yediklerimiz yiyecekler bize fiziki enerji olarak geri döner. Fakat en önemli öğün kahvaltıdır .

Akşam yemeğinde alınan enerji biz uyurken bedenimiz tarafından   tüketilmeye çalışılmaya devam edilir. Aynı zamanda organların yenilenmesi için bir enerjiye ihtiyacı vardır aksi taktirde organlar fazla yorrularak ya rahatsızlanacak yada hızla yaşlanacaktır. Bu sebeple, uyandığımızda vücudumuzun enerjiye daha fazla  ihtiyacı olur, kahvaltıyla bu enerjiyi karşılayamazsanız gün içinde yorgunluk çekebilirsiniz.

Mutlaka kahvaltı alışkanlığı edinin ..

 

  • Fazla Atıstırmalık Tüketmek!

    surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-abur-cuburu-azaltin

Fazla yağ  ve / veya şeker içeren atıştırmalık yiyecekler tüketirseniz kan şekerinizin ani artışı, aynı zamanda ani düşüşe sebep olabilir , yağ tüketimi mide ve karaciğerinizin gereğinden fazla çalışmasını sağlayarak dinlenememesine neden olabilir ve bu sizin yorgun hissetmenize neden olur.

Kendinizi arada sırada şımartabilirsiniz,  hatta şımartmalısınız !

Fakat evinizde sürekli olarak abur cubur bulundurmayın !

 

  • Hiç yapmadığınız ya da yapmayı bıraktığınız Egzersiz!

Egzersiz yapmak vücudunuzun tüm organları için çok önemlidir.  Olabildiğince sağlıklı kalmanızı sağlarken, hastalıklara karşı da korunmanızı sağlar. İlk bakışta ekstra bir bedensel aktivitenin sizi daha fazla yoğun düşüreceğini düşünebilirsiniz fakat durum kesinlikle böyle değil…

 

Georgia Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre, haftada 3-4 gün yaklaşık  20 dakika  egzersiz yapan kişilerin  yaklaşık 2 ay (6-10   hafta)  sonra diğerlerine nazaran daha enerjik hissediyorlar ve daha geç daha az yoruldukları tespit edildi.

Eğer egzersiz yapmakta zorlanıyorsanız mutlaka en azından 2 günde 1, 30 dakika yürüyün. Yada evde egzersiz yapmak ve hem enerjinizi artırmak hem de güzel bir vücuda sahip olmak istiyorsanız HEMEN BURAYI TIKLAYIN.

 

  • Sıvı Tüketimindeki Azlık
surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-su-icin

Sıvı tüketimi derken kastettiğimiz su tüketimidir. Bir çok insan aldığı tüm sıvıları su tüketimi olarak düşünmektedir ve bu durum büyük bir hatadır. Yani 1 günde içtiğiniz 4 bardak kahve, 8 bardak çay ve 2 tas çorba vücudunuzun ihtiyacı olan su ihtiyacını karşılamamaktadır. Çok az susuz kalmak bile  vücut enerjinizi ciddi biçimde düşürebilmektedir . Diyetisyen ve biyoloji uzmanları tarafından yapılan araştırmalar susuz kalmanın ( dehidrasyon)  kan miktarında çok ciddi oranlarda azalmaya sebep olduğunu ve susuz kalan  kanın olması gerekenden fazla yoğunlaşarak  katılaştığını belirtiyor. Bu da susuz kalan kalbin kanı  pompalaması konusundaki verimliliği azaltan bir duruma yol açıyor ve doğal olarak sürekli yorgunluk hissine neden oluyor.

Eğer kadınsanız tabi ki vücut kitle endeksinize göre değişiklik gösterir, fakat ortalama 2,5 ile 4,5 litre arasında saf su ( çey, kahve ,çorba harici J )  tüketiyor olmanız gerekmektedir.

 

  • Yeterince Demir İçeren Besinler Tüketmiyorsunuz!

Özellikle diyetlerin bir çoğunda göz ardı edilen durumlardan biri almadığınız gıdaların içerisinde olan vücudun ihtiyaç duyduğu şeyleri de almıyor olma durumudur.

Demir eksikliği sizi yorgun, enerjisiz, zayıf hissettirebilir. Çünkü, demir eksikliği kaslarda ve hücrelerde az oksijen dolaşımına sebep olur. Demir eksikliği bir sağlık sorunundan dolayı da meydana geliyor olabilir, eğer sürekli olarak yorgun hissediyorsanız bunun nedeni bir sebepten dolayı demir eksikliği olabilir ve demir eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir veya bir sağlık sorunu nedeni ile demir eksikliği sorunu yaşayıp yaşıyor olabilirsiniz hemen bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

 

  • Yatakta Tablet ya da Akıllı Telefonunuzla Oynamayın !

Telefonunuzun, bilgisayarın ya da tabletinizin parlayan ekran ışığı  melatonin- uyuma ve uyanma rutinlerini düzenleyen hormon- maddesini baskılayarak, vücudunuzun doğal uyku ritmini bozabilir, özellikle yatmadan önce yatak üzerinde saatlerce bilgisayar ya da telefonla uğraşmak sizi sonunda yorgun hissettirecek ve uyku düzeniniz bozulacaktır.

 

Sürekli yorgunluğa neden olan Psikolojik nedenler !

surekli-yorgunluk-hissi-ve-nedenleri-psikolojik-olabilir
  • Mükemmelliyetçi düşünce şekli yorgunluk hissi veriyor!

Sürekli mükemmel olmaya çalışmak daha fazla çalışmanızı daha az uyumanızı beraberinde getirir, bu da sürekli yorgunluğa sebep olabilmektedir. Rasyonel olmayan hedefleri başarı kıstası olarak önünüze koymak ve bu hedeflere ulaşmaya çalışmak çok büyük bir ihtimalle başarısızlıkla sonuçlanacaktır; zamanınız ve emeğiniz boşa gittiğinde bu tatminsizlik ve yorgunluk olarak size yansır. Kabul edelim! Kimse mükemmel değildir. Mükemmel olmaya çalışmak yerine, adım adım hedeflerimizi rasyonel bir şekilde belirlemeye çalışalım.

 

  • Yaşananları Büyütmek yorgunluk hissettirir!

Pesimist bir bakış açınız varsa yani her konuda olabilecek en kötü şeyleri düşünüyorsanız bu sizin yorulmanıza neden olacaktır. İş sahibi sizi her çağırdığında  işinize son verileceğini yada başka bir şekilde memnuniyetsiz olduğunu düşünüyorsanız, eşinizle yada ilişkide olduğunuz kişi ile her tartışmanızın ayrılığa neen olacağından korkuyorsanız. otobüse bindiğinizde bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerin her an başınıza gelebileceğini kafanızda kuruyor ve her an gerçekleşecekmiş gibi yaşıyorsanız kısaca sürekli  kötü senaryolar üretiyorsanız, sahip olduğunuz endişe duygusu sizin fiziki enerjinizi emecektir. Bu tür düşünceleri kurduğunuzu fark ettiğinizde, derin bir nefes alın ve kendinize ne kadar kötü olabilir ki gerçekten sorusunu sormaktan çekinmeyin.

 

  • Hayır Diyemiyorsunuz!

Herkesin isteklerine yetebilmek istiyor ve kimsenin isteğine karşı hayır diyemiyorsanız bu bir noktadan sonra bunaltıcı ve yıpratıcı hale gelecektir. Doğal olarak kendisi için yaşayamayan beden dinlenmek ister ve dışarıya yansıyan enerji  kaybolur ve kendinizi yorgun hissetmeye başlarsınız. Eğer buna son vermek istiyorsanız, hayır deyebilmeyi öğrenmeli ve birazcık da kendinizi düşünmelisiniz. Neden Hayır diyemediğinizi Öğrenmek için hemen HEMEN BURAYI TIKLAYIP ÖĞRENİN .

 

  • Dağınık Bir Çalışma Alanı  Varsa !

Dağınık bir çalışma alanı işinizi yaparken odaklanmanıza engel olur ve yoğunlaşmanızı, beyninizin bilgiyi verimli bir şekilde işlemesini engelleyerek sizi zihinsel anlamda yorgun düşürür. Çalışma alanınızı düzenleyin ve sadece yoğunlaşmanız gereken şeye yoğunlaşarak dikkatinizin dağılmasını önleyin, böylelikle enerjinizi daha verimli kullanmış olacaksınız.

 

  • Tatil Yapmamak !

Tatil yapmıyor yada tatilde bile çalışıyorsanız bu durum sizin işkolik ve işkolikliğinde iyi bir şey olduğu anlamına gelmez.

Rahatlamanız gereken zamanlarda rahatlamıyor, molalarda bile iş yazışmalarına, raporlarına bakıyorsanız, tatil bitip de  işinizin başına döndüğünüzde kendinizi normalden daha yorgun hissedersiniz. Aralarda ve tatillerde zihninizi olabildiğince rahatlatmaya, dinlenmeye çalışın. Aksi taktirde tatile çıkmış olmaz sadece farklı bir ilkimde yine iş psikolojisi içerisinde yaşamış olursunuz.

 

 

  • SAĞLIK SORUNLARI

Bazen kendimizi ihmal edebiliriz ve hem bedensel hem de psikolojik bazı ciddi rahatsızlıklar sonucu sürekli yorgunluk hissedebiliriz. Size tavsiyemiz mutlaka bir doktora görünmeniz olacak…

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı enerjik bir gün dileriz…

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.