Soğuk Algınlığı ve Hızlı İyileşme Yöntemleri

Çoğumuz yaklaşık 2 senedir süren korona virüs salgını nedeni ile diğer soğuk hava şartlarına bağlı rahatsızlıkları unutmuş durumdayız. Kış ayları Son baharın kendini göstermesi ile göz kırpıyor. Havaların bir sıcak bir soğuk olduğu günlerde hepimizin bedeni farklı şekillerde üşütme gibi hastalık belirtileri gösterebiliyor. Üşütme diğer adı ile Soğuk Algınlığı rahatsızlığının çoğaldığı bu günlerde soğuk algınlığına karşı önlem almak ve üşütme rahatsızlığı başladıktan sonra yapmamız gerekenler bu rahatsızlıktan çabuk ve en az hasarla atlatmamız açısından çok önemli. Sihirli Kadın Sitesi olarak bugün sizinle Soğuk algınlığından Nasıl korunuruz ve Soğuk algınlığı Nasıl geçer Konularını paylaşmak istiyoruz…

 

Soğuk Algınlığı Nedir ?

soguk-alginligi-2-nedir-nasil-korunulur

Soğuk algınlığından korunma veya soğuk algınlığını tedavi edebilmek için öncelikle soğuk algınlığı nedir sorusunu doğru cevaplamalıyız.

Soğuk Algınlığı grip değildir. Grip,  virüs aracılığı ile havadan temasla geçen ve bu geçişe adı verilen vücudu hasta eden bir viral hastalıktır. Soğuk algınlığı diğer adı ile Üşütme ise herhangi bir virüs ile kişiden kişiye geçen sürekli farklılaşan bir virüs dolayısı ile meydana gelmeyen ani hava değişiklikleri sonucu vücudun direncinin düşük olması veya kaçınılmaz hava şartlarına maruz kalması sonucu hastalanmasıdır.

Soğuk algınlığı farklı organları etkileyip ardından vücudu zayıf düşürebilir. Örnek olarak ciğerlerinizi üşütmeniz sonucu Tüm vücudunuz kırgınlık yaşayabilir ateşiniz yükselebilir. Aynı şekilde böbrekler üşütülebilir ve yine ateş gibi durumlarla karşılaşılabilir. Ateş olmasının sebebi bir enfeksiyon göstergesidir fakat bu soğuk algınlığında bir virüsün yarattığı değil vücudun ani ısı değişikliği sonucu kırılan bağışıklık sistemi sonucu meydana gelebilir.  Üşütmek genelde üşüme sonucu olan durum olarak algılanır fakat soğuktan sıcağa ani ısı değişikliği yaşanan ortamlarda da vücut adapte olmakta zorlanarak soğuk algınlığı rahatsızlığına yakalanılabilir.

Soğuk algınlığı zatürre gibi ciddi hastalıklara yol açabilen önemsenmesi gereken bir sağlık sorunudur .Soğuk algınlığı rahatsızlığı ile mücadele etmenin en kolay yolu soğuk algınlığına yakalanmadan bağışıklık sistemini güçlendirecek yaşam şekli değişiklikleri yaparak önlemler almaktır…

 

Soğuk Algınlığından Nasıl Korunurum ?

soguk-alginligi-3-nedir-nasil-gecer-iyilesir
  • Soğuk algınlığına karşı Giyim Önlemleri 

Değişen mevsim şartları ve ısı değişikliklerini göz önünde bulundurarak havalar soğuyorsa kalın yedek üst ve alt giyime dikkat edilmelidir.

Hava değişimi göz önünde bulundurularak terleyip soğumaya önlem almanın en önemli yöntemi çok katlı giyim prensibi ile gerekli ısıya göre katları artırmak yada azaltmaktır. Soğuk havalarda çok kalın giyinmeniz sizleri korumaz aksine soğuk algınlığı riskini artırır. Üşümeyeceğiniz fakat sizi terletmeyen bir giyim prensibi edinmeniz çok önemlidir. Aksi taktirde terleyebilir ve hava geçişlerinde terli vücudunuz sizi hasta eden etken olabilir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda duruma göre giyinilmelidir.

Soğuktan sıcağa sıcaktan soğuk alanlara geçişte önlem almak büyük önem taşır.

  • Soğuk Algınlığına Karşı Beslenme Önlemleri

Beslenmede mikro besin vitamin protein , karbonhidrat ve benzeri insan vücudu bağışıklık sistemi için önem taşıyan bir beslenme alışkanlığı benimsemek çok önemlidir.

Tabiat bizlere mevsime uygun koruyucu ve tedavi edici gıdalar sunar. Bu sebepten mevsim gıdaları ile beslenmek çok önemlidir.

Bahar ve kış aylarında iklime uygun olan zencefil ,zerdeçal, Balık,  yumurta, biber, limon , portakal gibi turunçgiller, kuşburnu çayı gibi seçenekler sağlık koruyucu gıda önlemleridir. Su tüketimi yaz aylarında doğal olarak artar fakat kış aylarında en ihmal ettiğimiz şeylerden biridir. Kış aylarında su tüketimi konusunda dikkatli olunmalı yeteri kadar su tüketmeye gayret etmeliyiz. Kadınlar günde en az 2.5 litre erkekler 4 litre çocuklar 2 litre su tüketmeye özen göstermelidir…

 

  • Uyku Ve Dinlenme

Uyku bedenin yenilenmesi organların hasarlarının düzenlenmesi bazı gerekli hormonların salgılanması için çok önemlidir. Bu Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemlidir.

Gerekli şartlarda uyumak ve dinlenmeyi ihmal etmemek gerekir.

  • Yürüyüş

Başlığı gördüğünüz zaman hava buz gibiyken yürünür mü ? diye soranlar olabilir.

Evet soğuk havalarda da spor yapmanız aslında en basit egzersiz olan yürüyüş yapmanız  gerekir.

Özellikle açık havada yapılan egzersizler sırasında hem toksik maddeler vücuttan atılıyor hem tüm dolaşım ve diğer metabolizma sağlığımız harekete geçerek güçleniyoruz.

aynı zamanda açık havada daha uzun süre kalan vücut bu hava şartına uyumlanıyor…

 

Soğuk Algınlığı Nasıl İyileşir ? 

Öncelikle belirtmemiz gerekmektedir. soğuk algınlığı ihmal edilmemesi gereken zatürre menenjit gibi ciddi hastalık sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır dolayısı ile hekim kontrolü yaptırmak büyük önem taşır.

Eğer durum çok ciddi bir hale gelmemiş herhangi bir ciddi iç enfeksiyon gerçekleşmemişse muhtemelen hekiminiz ilaçsız tedaviler önerecektir.

  • Dinlenme : Bedenin soğuk algınlığı sırasında yaşadığı büyük yıkımı onarması için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu aynı zamanda soğuk algınlığı etkilerini en aza indirmek için çalışan iyi virüsleri salgılamasına yardımcı olur.
  • Uyku: Sağlıklı uyku uyumanız bedeninizin sadece uyurken salgılanan onarıcı hormonları salgılaması sadece vücudun ürettiği mikro besinlerin üretilebilmesi için çok önemlidir.
  • Sıvı Tüketimi: Su içilmesi kanın sağlıklı bir yapıda , yoğunlukta ve akışkanlıkta olmasını sağlar. Sıvı tüketiminin olması vücutta kan dolaşımını düzenleyerek gerekli onarımları yapmak için kanın, gerekli besin vitamin gibi elementleri taşıyabilmesi için çok önemlidir.
  • Beslenme: Hasta olunca insanlar yemek yemek istemezler. Kendimizi olabildiğince zorlayıp sıvı ağırlıklı beslenme prensibini sağlamaya çalışmalıyız. Tavuk suyu çorbalar, içerisine az miktarda limon sıkabileceğimiz zeytinyağlı yemekler, nane limon gibi tedavi destekleyici içecekler en geç öğlen saatlerine kadar tüketebileceğimi portakal gibi içecekler iyileşme sürecimizi hızlandıracaktır.
  • Teri Üstünüzde soğutmayın: Soğuk algınlığında hızla değişen vücut ısısı ve vücudun kendini soğutma ihtiyacı nedeni ile terleriz. Ter üzerimizde soğuduğunda iyileşmemizi geciktirir. Terli kalmamak için eski usul tülbent gibi içimize yerleştireceğimiz basit çözümler hem giyip çıkartma derdini en aza indirir. hem de üzerimizde ter soğumasının önüne geçer.
  • Yıkanmaktan Çekinmeyin: Yıkanarak temizlenmek hastalıklarla mücadele için çok önemlidir. Bunun nedeni sürekli terleyen ısısı değişen vücudu kaplayan deri gözeneklerinin kapanarak vücudun solumasını azaltmasıdır. Sorun genellikle yıkanmakta değil banyoda banyodan çıkarken üşütmektedir. Normal bir ısıda yıkanıp kendiniz korumanız hastalığı uzatmanın aksine daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur.
  • Bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırın .

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR

Soğuk Algınlığında Yapılmaması Gerekenler

Soğuk algınlığında yapılması gerekenlerin yanı sıra yapılamaması geren bazı önemli şeyler vardır.

  • Çok Sıcak Ve çok Soğuktan uzak durun : Çok soğuk ve çok sıcak hava şartları sürekli değişen vücut ısımız açısında tehlikeli sonuçlar doğurur. aşırı giyinmeyin , çok ince de olmayın üşümeyeceğiniz bir ısıda tutacak kıyafetler seçim
  • İçecek ısısına dikkat: AYnen hava şartları gibi kaynar sıvılar veya çok soğuk sıvılar gibi ısı farkı yüksek olan beslenme şeklini uygulamayın bu soğuk algınlığının yanında beslenme dolayısı ile boğaz enfeksiyonu gibi sorunları da hastalığımıza ekler.
  • Ağır işler yapmayın: Bedensel olarak ağır işler yapmayın bedeniniz zaten kendini onarmak için zorlanırken ağır işler yapmak tansiyonda veya inisülin dengesinde ani değişikliklere neden olabilir. Bu da bayılma denge kaybı bilinç kapanması gibi sorunlara yol açabilir.
  • Eğer durumunuz Çok ağır değilse Temiz hava alın: Hastalanınca en doğal refleks kendini eve kapatıp kapıyı pencereyi açmadan hastalığın geçmesini beklemektir. Vücudun sağlıklı şekilde çalışması ve yenilenmesi için taze havaya ve oksijene ihtiyacı vardır. giyinip korunarak kısa mesafeler yürüyebilir açık ve temiz havaya çıkabilir en azından odanın penceresini yine giyinip korunmak şartı ile kısa süre açmalısınız.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.