
Sinirsel İşitme Kaybı Nedir?
Duymak en önemli ve değerli duyularımızdan biridir. Duyma yetisinin kaybedilmesine işitme kaybı adı verilir. Duyma yetisinin kayıp olmasına veya azalmasına neden olan bir çok faktör ve farklı duyma kaybı türleri mevcuttur. Bugün bunlardan biri olan sinirsel işitme kaybı nedir, nedenleri nelerdir ve tedavisi nasıl olur ? konuları hakkında ki yazımızı paylaşmak istiyoruz…
Sinirsel İşitme Kaybı

İşitme kaybı günümüzde oldukça sık görülen hastalık çeşitlerinden biridir. Genellikle yaşlılarda görülen bu hastalık sadece ilerleyen yaşlarda değil çocuk yani genç yaşlarda da görülebilmektedir.
Bazı doğuştan sebeplerle işitme kaybı çeken hastalar da bulunmaktadır. İşitme kaybı dışsal faktörler nedeniyle olabildiği gibi genetik veya farklı nedenlerle kulak iç yapısının bozulması nedeni ile meydana gelebilir.
Günümüz teknolojisi ile bu hastalara işitme cihazı ile duyma yetisi tekrar verilebilmektedir…
İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?
İşitme kaybının sayabileceğimiz birçok farklı nedeni olabilir .
- Kulak İçi Kulaklıklar işitme kaybına neden olabilir
Bunlardan başlıcaları sesin direkt kulağa gitmesini sağlayan müzik dinlemek , televizyon seyretmek veya telefonla konuşmak için yaygın biçimde kullanılan kulaklıklar kullanmadır.
Bu kulaklık tipi kulak içi kulaklıklar adı verilir ve sesin doğrudan kulağa gitmesini sağlar.
Kısa zamanda pek etkisini göstermeyen bu durum uzun vadede oldukça etkisini göstermektedir. İşitme kaybı rahatsızlığının bir diğer nedeni ise yaştır.
- İlerleyen yaş işitme kaybı yaşanabilir
Özellikle 60 yaş ve üstü yaşlılarda sıklıkla görülmektedir. Hatta 60 yaş ve üstü her iki yaşlıdan birinde işitme sorunu olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.
- Mesleki Faktörler işitme kaybına neden olabilir
Bir diğer neden ise meslekten dolayı gürültüye maruz kalmadır. Sanayi ve santral tipi çalışma alanlarında ses ve gürültü oldukça fazladır ve bu kulaklar için çok zararlıdır.
- Kulak İçerisine sokulanlar işitme kaybına neden olabilir
Başka bir neden daha Belirtmek gerekirse olursak bu da kulak pamuğu ( pamuklu çubuk ) kullanmak gibi hatalı temizlik yöntemleri ve kulağa başka birşey girmesi veya sokulması gibi dışsal faktörlerdir. olacaktır. Kulak çöpü kullanmak halk arasında masum gibi gözükse de kulak çöpünün ucundaki pamuk kulağın içine kaçabilmekte veya içeride oluşan yağ dokusunu itmekte ve bu yağ dokusunun sertleşerek kulak zarı veya yapısına zarar vermesine neden olabilmektedir. Her kulak çöpü kullanıldığında pamuk parçacıkları çıkmaya bilir ve kulakta biriken bu pamuk parçacıkları zamanla daha derine iner ve işitme kaybına yol açar. Kulakların bu gibi durumlara maruz kalması durumunda gidip yıkatılması gerekmektedir. Aksi halde kulakta ciddi ağrılara da yol açabilmektedir.
- İlaçların yan etkileri ve hatalı ilaç kullanımı işitme kaybına neden olabilir
Bunların yanında bazı ilaçlar da işitme kaybı oluşturabilecek etkide olabilmektedir. Kanser gibi hastalıklar için verilen ilaçların ve günümüzde sıklıkla kullanılan antibiyotiklerin işitme kaybına etki edebileceğini bilmemiz gerekiyor. Buna benzer bazı ilaçlar kulağı bozabilir ve dengeyi bir hayli sarsabilir.
- Ateşli Hastalıklar Duyma Problemlerine yol açabilir.
Yüksek ateş görme gibi duyma konusunda da bazı sorunlara yol açabilmektedir.
Yüksek ateşe bağlı duyma kayıpları rahatsızlıktan sonra kendiliğinden geçebilmekte veya kalıcı olabilmektedir…
İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?
İşitme kaybı yaşayan kişi söylenen şeyleri ilk seferde anlayamaz ve tekrar sorar. Bir farklı neden olarak seslenildiğinde ya da herhangi bir duyması gereken durumda duymamasını örnek verebiliriz. Farklı olarak televizyon radyo gibi aletlerin sesleri normal duyulabilecek derecede açık olduğu halde işitme sorunu çeken kişinin sesin biraz daha açılmasını talep etmesi gibi belirtileri örnek verebiliriz. Günümüzde sıklıkla kullanılan kulaklıkların normalden daha yüksek seste kullanılma ihtiyacı da işitme kaybının belirtilerinden olabilmektedir.
İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl olur

İşitme kaybının derecesine göre tedavi şekilleri vardır. İşitme Kaybının boyutunun nedeninin ve tedavisi belirlenmesi için görsel muayene ve işitme testi gibi tetkikler yapılabilir. Bu tetkilerin hiç biri cerrahi ve acılı değildir. Bu tetkiklerin ardından işitme kaybı varsa seviyesi belirlenir nedeni bulunur ve aşamasına göre tedavi veya çözüm yöntemleri aranır.
Eğer işitme kaybı kalıcı değil ve derecesi düşük ise çeşitli oksijen tedavileri uygulanmaktadır.
Yine dereceye bağlı olarak tıbbi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Enfeksiyon kaynaklı işitme kaybı sorunlarında ise antibiyotik yani ilaçlı tedavi tavsiye edilmektedir.
Eğer işitme sorunu doğuştan ya da sonradan kalıcı ise pek fazla tıbbi müdahale ile tedavi yardım sağlanamayabilir. İşitme kaybı doğuştan olan bu hastalar için işitme cihazı kullanılarak duymaları sağlanmaktadır.
İşitme Cihazı Nedir ? Nasıl kullanılır ?
Kısa zaman öncesine kadar büyük ve kötü görünümlü cihazlar vardı ama günümüzde artık çok daha küçük normal bir kulaklıktan ayırt edilemeyen ve şık işitme cihazları mevcut.
Hastalar kulaklarına kolayca takıp kullanabildikleri işitme cihazlarıyla duyma sağlanmakta ve cihazın üzerinde bulunan ayarlamalarla ses seviyesini duyma yüksekliğine uygun biçimde diledikleri gibi ayarlama imkanı sunmaktadır.
Bu kullanım rahatlığı ve kolaylığı da hastaların sosyal yaşantısında sıkıntı çekmemesini sağlamaktadır.
SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…
Sağlıklı ve Mutlu günler dilerim
sinirsel işitme kaybım var kalp hastasıyım kalp hastalığımın etkisindenmi snr. işt. kyb. acaba var. kalp hastalığım geçerse snr. işt. kybmda geçermi.
Merhaba FUnda, Bu soruyu cevaplayabilecek Uzman doktorumuz mevcut değil. Lütfen bir sağlık kuruluşuna başvur . Her rahatsızlık kişiye durumlar içerir. Bu sebepten internet sitelerinden lütfen fikir alarak hareket etme.
Sevgi ile kal