Şiddet Farklı Şekillerde Olabilir !

Günümüzde ülkeler ne kadar medeni seviyede olsa da şiddet ne yazık ki yok olmamaktadır. Kadına veya erkeğe şiddet aslında hiçbir farkı olmayan olumsuz bir davranış biçimidir.

Çoğunlukla gazete manşetlerinde gördüğümüz şiddet dayak ve öldürme şeklinde kendini gösterse de aslında şiddet fiziksel olmayan şekillerde de maruz kalınan olumsuz bir durumdur.

Sihirli kadın sitesi olarak bugün şiddet konusunu sizler için ele almak istiyoruz…

 

Şiddet, Yanlıştır . Kadın Erkek Fark etmez

siddet-sadece-fiziksel-degildir-2

Öncelikle şiddetin cinsiyeti olmadığını belirtmek istiyoruz.

Genellikle şiddet olayları kadına veya Çocuğa karşı daha yoğun biçimde bilinmekle beraber şiddet bir erkeğin başka bir erkeğe bir kadının bir erkeğe veya erkeğin çocuğa ya da kadının çocuğa uyguladığı olumsuz bir davranış biçimidir.

Şiddet genellikle yaralamak darp etmek dövmek veya öldürmek gibi fiziksel eylemler olarak görülse de sadece bundan ibaret değildir. Bu konuda bilgi sahibi olmayan İnsanlar genellikle şiddeti sadece fiziksel bir eylem olarak gördükleri için farkına varmayarak şiddete maruz kalır ve bu durumun olumsuz sonuçları ile yüz yüze gelir…

 

Şiddet nedir ?

Şiddet uygulandığı yöntem çerçevesinde bir kişinin diğer kişiye karşı olan üstünlüklerini, diğer kişinin Hayati, fiziki ve psikolojik tüm özgürlük alanlarına olumsuz yönde müdahale ederek kısıtlayacak ve kişinin hem fiziki hem de psikolojik özgürlüğüne olumsuz yönde etki edecek şekilde yapılan eylemlerin tümüne verilen addır.

Şiddet türleri nelerdir

siddet-sadece-fiziksel-degildir-3

Şiddet türlerini bilmek şiddetin ne anlama geldiğini anlamak konusunda gerçek sınırları çizerek şiddetin tam anlamı ile ne olduğunu anlamamızı sağlar.

  • Fiziksel şiddet: şiddetin en yaygın şekilde bilinen hali fiziksel şiddettir. Kişinin fiziksel olarak isteği dışında ona güç uygulanarak yapılan tüm eylemler şiddettir. Bunlar en yaygın biçimde yumruk atma tokat atma vurmak, ısırmak, çimdik atmak, sıkmak, tekmelemek, itmek, boğazını sıkmak herhangi bir cisim ile vurmak, itmek kakmak, bıçaklamak, silahla vurmak gibi eylemlerin tümünün ortak adı fiziksel şiddettir. Fakat şiddet eylemi sadece fiziksel şiddetle sınırlı değildir.
  • Cinsel şiddet: cinsel şiddet bir kişinin istememesi veya durumun farkında olmaması halinde kendisinin bedenine uygulanan özel bölgelere dokunmak taciz etmek cinsel ilişkiye zorlanmak başka bir deyişle tecavüz veya cinsel ilişki sırasında istememesine rağmen güç kullanmak veya yukarıda belirtilen tüm eylemlerin başka biri ile yapılması konusunda zor kullanmak eylemlerinin tümün ifade eder.
  • Ekonomik şiddet : ekonomik şiddetin en yaygın biçimlerinden biri karşısındaki kişinin ekonomik özgürlüğünü almasına engel olmak ve kişiyi sorumlu olan kişinin ekonomik anlamda mağdur bırakması olarak görülmektedir.
  • Sözel şiddet : sözel şiddet kişinin tanıdığı veya tanımadığı çevresinde bulunan herhangi bir kişiye şiddetlenen biçimde hoşa gitmeyecek şekilde sözler kullanması tehdit etmesi küfür etmesi cinsel içerikli şiddet içerikli söylemlerde bulunması durumlarının tümünün genel adıdır.
  • Psikolojik şiddet : Psikolojik şiddet özellikle ülkemizde çok da ciddiye alınmıyor olsa da çok yaygın biçimde hem Aile içerisinde hem de iş yaşamında çok sık yaşanan şiddet türlerinden biridir. Kişinin psikolojisini etki altına alarak korkutarak özgürlüklerini kısıtlayan zorla yanlışa sürükleyen sözel fiziksel ekonomik eylemlerin tümüne Psikolojik şiddet adı verilir.
  1. İş yaşamında kişinin görev tanımları haricinde işler yapmaya zorunlu bırakan ve bu olmazsa işinden olacağı kaygısı empoze edilerek yanlış yapaya zorlayan gibi yapılan davranış biçimlerinin tümünü yani mobing uygulanmasını iş yaşamındaki Psikolojik şiddet türleri arasında görebiliriz. Bu durum Ayrıca kişinin kendisi ile cinsel ilişkiye girmezse işinden olacağı yükselebileceği gibi kaygılar yükleyen imalar ve diğer tüm davranışları da içermektedir.
  2. Özel hayatta Psikolojik şiddet genellikle istediğini yaptırmak için baskı uygulamak tehdit etmek çocukları uzaklaştıracak eylemlerde bulunmak arkadaşlara aileye karşı yalan söylemek veya aşağılayıcı tavırlar içerisinde bulunmak, diğer aile bireylerini arkadaşlar ile görmek konusunda yasaklar koymak veya farklı olumsuz eylemlerde bulunmak Aşırı kıskançlık gözdağı vermek, yalan söylemeye zorlanmak yönünde fiziksel, sözel ve eylemsel davranışların tümü özel yaşamda Psikolojik şiddet tanımı içerisine girmektedir…

 

Her türlü şiddete gösterilen ,Gereğinden fazla hoşgörü özgürlüklerimizi kısıtlayacaktır

siddet-sadece-fiziksel-degildir-4

Birçok insan yukarıda sizlerle paylaşmış olduğumuz şiddet türlerinin ayrıntılarını bilmemeleri ailelerinden öğrendikleri gereğinden fazla hoşgörü nedeniyle günümüzde farklı şekillerde şiddete maruz kalmaktadır.

Özellikle kadına şiddetin daha fazla duyulduğu günümüzde bunun en temel nedenlerinden biri fiziksel şiddet durumu baş gösterene kadar kişilerin birçok farklı şiddet türüne maruz kalıyor olmaları Fakat bu durumu halı altına süpürme leri gereğinden fazla hoş görmeleri veya ailelerinden öğrendikleri biçimde bunun doğal olduğu duygusu içerisinde olmaları durumu ölüm ile sonuçlanan olumsuz durumlara kadar taşımaktadır.

Bu durumun önüne geçebilmenin ve olumsuz sonuçlar doğmadan önce engellemenin en önemli yöntemi şiddetin ilk belirtilerini veya şiddet türlerinden herhangi birine maruz kalındığı görüldüğü zaman bu konu ile ilgili bir gözlem yapıp karşınızdaki kişi ile bu durumdan rahatsız olduğunuz konusunda pozitif bir yaklaşımla davranmalıdır.

Kesinlikle konuyu göz ardı edin unutun halı altına süpürün demiyoruz. Tam tersine Karşınızdaki kişinin size şiddet uyguladığını farkında olup olmadığını en hafif bir belirti gördüğünüzde onunla paylaşıyor olmanız belki farkında olmadığı bu durumun farkına varmasını sağlayacaktır.

Eğer durum çok daha ciddi bir aşamaya taşınıyor ise bu konu ile ilgili mutlaka devletin göstermiş olduğu yardım kuruluşları kolluk kuvvetleri gibi kurumlardan destek alın …

 

Şiddet Hep Vardı, Biz Yeni Biliyoruz !

Şiddet konusu ile ilgili özellikle kadınlar ömürleri boyunca ebeveynlerinden eşlerinden veya sevgililerinden en az bir defa şiddete maruz kaldıklarını ifade etmektedir.

Aynı zamanda dünya üzerindeki Her 3 kadından biri birlikte olduğu erkek tarafından veya kocasından en az bir vefa şiddet eylemine maruz kaldıkları biliniyor.

Basında yer alan kadına karşı şiddet olayları şiddet olaylarının arttığı gibi bir düşünce de olsa da aslında şiddet bilinen insanlık tarihinin en başından beri farklı biçimlerde erkeklerin erkeklere erkeklerin kadınlara kadınların erkeklere uyguladığı olumsuz bir davranış biçimidir. Fakat Televizyon radyo gazete ve çağımızın en büyük devrimlerinden biri olan internet üzerinde bulunan sosyal medya kanalları gibi araçlar sayesinde daha önce de yaşanan fakat haberimiz olmayan olaylardan haberdar olmamızı sağlıyor Dolayısıyla şiddet olayları artıyor veya artmıyor demek yerine Bizler bu durumdan yeni haberdar oluyoruz demek daha doğru…

 

Maruz kaldığınız şiddete Göz yummak çocuklarınızı da şiddete meyilli kılabilir

Eğer çocuklarınız varsa ve bir şekilde şiddet uyguluyor veyahut da şiddete maruz kalıyorsanız fakat herhangi bir şiddet türü hiç fark etmez bu konuda sessiz kalıyorsanız çocuklarınızı da aynı tür şiddeti uygulamak veya maruz kaldıklarında sessiz kalmaları konusunda teşvik ediyorsunuz.

Dolayısıyla erkek veya kız çocuğu hiç fark etmez Çocuğunuz herhangi bir türde uygulanan şiddeti uygulamaya veya maruz kaldığında sessiz kalmaya durumu Sineye çekmeye sizin tarafınızdan teşvik ediliyor demektir.

Şiddetin muhatabı çocuk kadın veya erkek fark etmez şiddete karşı duyarlı olalım şiddet uygulayan kişinin bir tür Çaresizlik durumu ile karşı karşıya olduğunu ve Aslında yardıma ihtiyacı olduğunu bilelim onun çevresine zarar vermesine İzin vermeyelim.

KİŞİSEL GELİŞİM KONUSUNDA DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN BURAYI ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.