Sağlık Bakanlığı Gebelere Aids Taraması Başlatıyor

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Aids Diğer adıyla HIV adı verilen Bağışıklık sistemini çökerten kan ve genetik taşıma ile geçen ölümcül hastalık ile ilgili gebelere yönelik 5 yıllık bir tarama programı başlatıyor

 

Aids Sadece Cinsel İlişki Yoluyla bulaşmıyor

HIV virüsü yalnızca cinsel birleşme yolu ile bulaşmıyor.

Kan ile ve genetik yollarla anneden anne karnında ki bebeğe de bulaşabilen bu ölümcül hastalık bundan yaklaşık 15-20 yıl öncesine kadar çözümsüz bir hastalıktı.

Günümüzde ise kontrol edilebilen bir hastalık haline gelmiş durumda.

Sağlık Bakanlığından Hamilelere HIV taraması

saglik-bakanligi-hamilelere-ve-ergenlere-aids-taramasi-baslatiyor-2

Sağlık Bakanlığının “Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı” kapsamında, HIV enfeksiyonu yönünden tüm hamilelerin taraması yapılacak. 2019-2024 yıllarını arasında yürütülecek olan program çerçevesinde  yeni HIV/AIDS  hastası sayısının belirlenmesi ve enfeksiyona bağlı ölümlerin azaltılması, HIV/AIDS’e yönelik sağlık hizmetlerinin kapasitesinin geliştirilmesi, HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılık ihlallerinin önlenmesi amaçlanıyor.

 

Anneden Bebeğe Aids Geçişinin Engellenmesi Amaçlanıyor

Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı dahilinde enfeksiyonun anneden bebeğe geçişinin tamamen engellenmesi için çalışmalar yapılacak. Aids enfeksiyonu yönünden tüm gebelerin taranması, HIV pozitif hamilelerin gebelikleri süresince tedavi devamlılığının sağlanmasına yönelik program geliştirilecek. Sosyal güvencesi olmayan ve HIV pozitif gebelerin kesintisiz tedaviye ulaşımı ve aynı zamanda genel sağlık sigortası kapsamında olmayan yabancı uyruklu gebelerin de tedaviye erişimlerinin sağlanması için mekanizmalar hazırlanacak. Tedavi protokolleri güncellenecek, tedavi ve takip hizmetlerinin kalitesi güçlendirilecek. Tedavide kullanılan ilaçlara erişim kolaylaştırılacak. HIV/AIDS korunma yolları konusunda bilgi verilmesi, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde 24 saat HIV test hizmetinin sunulması amacıyla test merkezleri için uygulama rehberi hazırlanacak.

SAĞLIKLA KONGRELERİNDE HIV OTURUMLARI  OLACAK

Sağlık konusunda  yapılacak etkinlikler  kapsamında, iş yeri hekimleri tarafından çalışanlara yönelik HIV/AIDS konusunda bilgi ve eğitim verilecek. Ayrıca sağlık kurumlarında görevli tüm personele de HIV/AIDS konusunda standart hizmet içi eğitimler düzenlenecek.

Sağlık ilişkili kongrelerde AIDS konulu oturumlarının yer alması sağlanacak. Burada HIV/AIDS Kontrol Programı’nın ve yürütülen hizmetlerin paylaşımı, hastalıkla ilgili damgalama ve ayrımcılık konularında seminerler düzenlenecek.

Program kapsamında toplumu enfeksiyon risklerinden korumak için hizmet verecek mevcut danışmanlık ve test merkezlerinin sayısı ve erişilebilirliği artırılacak. Riskli davranış sonrası danışmanlık merkezlerine başvuru teşvik edilecek.

TEDAVİYE DEVAMLILIK İÇİN DANIŞMANLIK HİZMETLERİ VERİLECEK

HIV/AIDS ile ilişkili ölümleri ve bulaşmayı önlemek için de tanı alan hastaların tedaviye devamlılığının sağlanması amacıyla danışmanlık hizmeti verilecek. Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) yaygınlaştırılacak. GDTM hizmet sunumunun ve personel eğitimlerinin standardizasyonu ve sürekliliği sağlanacak.

HIV/AIDS korunma, bulaş yolları konusunda bilgi verilmesi, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmetinin sunulması, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmetinin verilmesi, tedavi için bir merkeze yönlendirilmesi amacıyla gönüllü danışmanlık ve test merkezleri için ilgili standart uygulama rehberi hazırlanacak.

Bu merkezlere mesai saatleri dışında da ulaşma ve erişilebilirliğini artırmaya yönelik dış ulaşım aktiviteleri planlanacak ve yürütülecek.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı günler dileriz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.