Relaxoloji Nedir?

Relaxer” sözcüğü eski Latince kullanımında tutukluların salı­verilmesi anlamını taşıyormuş. Güncel Latincede gevşeme, rahatlama ve kendini fiziksel olarak rahat bırakma anlamında kullanılıyor. Relax sözcüğünün Türkçe karşılığı ise insan vücudunda ve ruhunda birikmiş negatif enerji blokajlarını serbest bırakma iradesi anlamındadır.  Relaxoloji tekniğinin amacı, beden­sel rahatlığa ve zihinsel dinginliğe ulaşarak stresi kontrol altına alabilmeyi, hastalıklara karşı dayanıklılık kazanmayı, zor durum­lar karşısında güçlü olabilmeyi sağlamak.

Relaxoloji ilk defa Alman Teofizikçi Franz Anton Mesmer tarafından manyetik alan çalışmalarında kullanılmaya başlanmış ve günümüze kadar bazı psikatrist-nörolog ve psikologlar tarafından sürdürülerek geleneksel yöntemlerle kullanılmaya başlanılmıştır.  Relaxoloji, sadece davranışın yansıdığı, fiziksel rahatsızlıkların veya kaygıların giderilmesinde kullanılmaz. Kişinin önce kendisini, bedenini, tepkilerinii tanımayı öğretir. Kişisel korku, kızgınlık, pişmanlıkların nedenlerini keşfedilmesini sağlar ve sonra da bireyi sağlıklı bir bilinçle, sağlıklı ya­şam kalitesine ulaşma­yı amaçlar. Relaxolojide,  insanı beden-zihin ve ruh üçgeni içerisinde bir bütün olarak kullanılması gerektiğini kendi terminolojik aksiyomlarında görmek mümkündür. Relaxoloji insan zihninin biriktirdiği fakat bir türlü zihninden atamadığı negatif yaşanmışlık artıklarını insan beyninin içinden ya da kısacası bilinçaltından çıkarıp atmak için ruh spiritüalizmini de beraberinde kullanarak kesin çözüm sağlama yoluna gitmektedir.

Relaxoloji, solunum çalışmaları – kasların gevşetilmesi ve zihnin boşaltılması – imgeleme – dinamik gevşeme ve masag şeklinde bir dizi teknikten oluşmaktadır.

Relaksolojiyi yaşamının bir parçası yapanlar, korkular, kin, pişmanlıklar, kızgınlıklar gibi yaşamlarını zehirleyen duygu­lardan arınıyor, kendilerini sağlıklı, huzurlu hissedebiliyor, yaşama sevinci duyuyor, sorunlara karşı koy­acak güce sahip oluyorlar. Bu teknikler, sınava, doğuma hazırlanmada, doğum so­nrası yaşanan psikolojik sorunların aşılmasında, spor yarışmaları ve başka yarışmalara hazırla­nmada, dil öğrenmede, sanatçıların sahne korkusunu yenmelerinde, yükseklik, asansör kork­usu gibi fobilerin aşılmasında, yaratıcılığın geliştirilmesinde kullanılıyor. Ayrıca psikoterapide, bilin­çaltına ulaşmak ve bilinçaltını yüzeye çıkarmak amacıyla da bu tekniklere başvurul­uyor.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.