Rahm duvarı kalınlaşması nedeni, belirtileri, tedavisi...

RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI ( Endometriyal Hiperplazi )

Kadınlar hayatları süresince farklı kadın sağlığı sorunları yaşayabilirler. Bu kadın sağlığı sorunlarının bazıları sürece bağlı olarak kolay şekilde çözülürken bazıları ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu ciddi kadın sağlığı sorunlarından biri de rahim duvarı kalınlaşmasıdır. Kadın sitesi kadın sağlığı bölümünde bugün sizlerle ” rahim duvarı kalınlaşması nedir ? ,Belirtileri ve tedavisi ” konularını paylaşıyoruz…

 

Rahim duvarı kalınlaşması nedir ?

Rahm duvarı kalınlaşması nedir, neden olur
rahim-duvari-kalinasmasi-2

Rahim Duvarı kalınlaşmasının tıpta ki adı , ” Endometrial Hiperplazi ” dir. Endometriyal hiperplazi endometrium’un (rahmin duvarı) bir şekilde anormal kalınlığa erişmesi durumudur. Dört tip rahim duvarı kalınlaşmasıtürü  vardır. Bu türler normal dışı hücre miktarına ve hücre değişiklikliği türüne  göre değişir. Bu tipler: basit endometriküler hiperplazi, karmaşık endometriyal hiperplazi, basit atypik endometriyal endometriküler hiperplazi ve karmaşık atypik endometrik endometriyal hiperplazi durumlarıır.

Rahim duvarı kalınlaşması neden olur ?

Endometriküler hiperplazi çok fazla östrojen hormonu sebep olur ya da vücut yeterli progesteron hormonu seviyesine ulaşamıyor demektir. Bu hormonların ikisi de beyin fonksyonlarının sağlıklı işlemesi ve bedeni doğru şekilde yönetmesi konusunda büyük rol oynar. Östrojen hücrelerin büyümesini sağlar, progesteron ise hücrelerin atılmasını işaret eder. Hormonal dengesizlik çok fazla hücre veya anormal hücre üretebilir. Bu da Rahim duvarının kalınlaşmasına neden olabilir…

 

Rahim duvarı kalınlaşması  belirtileri nelerdir

Rahm duvarı kalınlaşması nedeni, belirtileri, tedavisi...
rahim-duvari-kalinasmasi-1

Endometriyal hiperplazinin ana belirtisi anormal adet kanamalarıdır ( menstrual kanama) . Eğer böyle bir durumunuz varsa doktorunuzla iletişime geçin:

  • Her zamankinden daha ağır ya da daha uzun süren regl kanaması.
  • 21 günden kısa olan adet döngüleri (dönemler arasındaki süre).
  • Menstrual dönemler arasında beklenmeyen kanaması.
  • Menopoz sonrası rahim kanaması.

Endometriyal hiperplazi nasıl teşhis ediliyor?

Anormal rahim kanaması birçok şeyin belirtisi olabilir. Doktorunuz ana durumu teşhis etmek için bir sınav ve testler yapabilir. Transvajinal ultrason endometriumu ölçer. Katmanın ortalama mı yoksa çok kalın mı olduğunu görmek için ses dalgaları kullanır. Kalın bir katman endometriyal hiperplazi gösterebilir. Doktorunuz her hangi bir kanser hücresinin olup olmadığını kontrol etmek  için endometrik hücrelerinizin biyopsisini alabilir…

 

Endometriküler hiperplazi önlenebilir mi yoksa önlenemez mi ?

Menopoz geçirdiyseniz, muhtemelen doğal olarak rahim duvarınız kalınlaşacak . Çünkü vücudunuzun hormonları ve koordinasyon sistemi değişiyor olacak . Bu durum haricinde aşağıdaki durumlardan kaçınmanız önemlidir.

Rahim duvarını kalınlaştıran etkenler nelerdir ?

Rahim duvarı kalınlaşması bazı genetik özelliklerin yanı sıra farklı bir çok nedenden olabilir.

  • Östrojen gibi davranan eden yüksek seviyelerde östrojen veya kimyasallar içeren uzun vadeli ilaçlar kullanımı.
  • Kısırlık veya polikistik ovary sendromundan (PCOS) kaynaklanabilecek düzensiz menü döngüleri.
  • Obezite.
  • Tütün kullanımı.
  • Erken bir yaşta ilk adet döngüsü başlaması.
  • Çok geç Menopoz dönemine girmek .
  • Hiç hamile kalmamak.
  • Aile geçmişinde Rahim, yumurtalık veya kolon kanseri olan kalıtsal durumlar .

Endometriyal hiperplazi önleyemezsiniz ama aşağıdaki yolla risklerinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz:

  • Kilolu iseniz iseniz kilo vermelisiniz
  • Eğer zaten menopoz ya da başka bir durum nedeniyle östrojen alıyorsanız bu önleyici önlemlerden biridir.
  • Hormonlarınızı ve eğitim döngülerinizi düzenlemek için doğum kontrolü ya da başka bir ilaç alabilirsiniz.

Endometriküler hiperplazi tedavisi nasıl olur?

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi seçenekleri ne türe sahip olduğunuza bağlıdır. En yaygın tedavi progestin’dir. Bu, hap, ateş, vajinal krem veya intrauterin adı verilen cihazın kullanılması dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilmektedir.

Atipik endometrik hiperplazi türleri, özellikle karmaşık, kanser olma riskini artırır. Eğer bu tiplere sahipseniz, bir histerektomi söz konusu olabilir. Bu rahmin  bir bölümünün yada tamamının alınması için yapılan bir ameliyattır  . Eğer hamile kalmak istenmiyorsa doktorlar bu yöntemi önlem olarak  tavsiye edebiliyorlar .

Histerektomi olmak istemeyen genç kadınlar için de daha muhafazakâr tedaviler de mevcut. Doktorunuz sizin için en iyi tedavi seçeneğine karar vermenize yardımcı olacaktır.

 

Doktorunuza Mutlaka Danışın

Tüm kadın hastalıkları ve genel hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi rahim duvarı kalınlaşması sorunu için de geçerlidir.

Çoğu durumda rahim duvarı kalınlaşması  tedavi edilebilmektedir. Bir tedavi planı oluşturmak için doktorunuza danışmanız ve tedavi sürecine uyum sağlamanız çok önemlidir.

Eğer ciddi bir tipiniz varsa veya durum devam ediyorsa, herhangi bir değişikliği takip edebilmesi ve gerekli tedaviyi düzenleyebilmek için doktorunuzu daha sık görmeniz gerekebilir.

 

KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARI ve HABERLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

VEYA

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sevgiyle kalın…

 

Zep
Zep

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.