KONFORLU BİR HAMİLELİK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER ?

Annelik muhteşem bir duygu. Bu Muhteşem duyguyu tatmak ve heyecanlı, bambaşka dünyaya açılan sihirli bir kapı olarak gördüğümüz muhteşem bebek ile birlikte güzelliklere ulaşmak için geçirdiğimiz hamilelik dönemi bir çok kadın için birazcık zorlu geçebilmektedir. Bunun  nedenlerinden biri bir çok anne adayının hamilelik dönemi ile ilgili yapması gereken bazı basit şeyleri bilmemesidir. Bugün sihirli kadın sitesi anne bebek bölümünde “Kolay hamilelik dönemi için bilinmesi gerekenler” yazımızı paylaşıyoruz…

 

KONFORLU HAMİLELİK DÖNEMİ TÜYOLARI

Öncelikle belirtmek isteriz aşağıda sizlerle paylaşacağımız hamilelik döneminizi birazcık daha konforlu geçirmenizi sağlayacak bir kaç tavsiye niteliğinde öneridir. Herhangi biçimde tıbbi bir yazı değildir. Hamilelik dönemi ile ilgili tam anlamı ile bilgi sahibi olmak için kadın doğum doktoru veya kadın hastalıkları uzmanından tavsiye almanızı ve söylediklerini uygulamanızı önermekteyiz.

  • Alkol , Sigara kullanılmamalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-sizgara-ve-alkolden-uzak-durun

Sigara ve nargile gibi dumanlı tütün ürünleri kullanılması veya dumanının solunması durumunda kordon damarlarında daralmaya yol açarak bebeğe gidecek sağlıklı kan dolaşımını azaltabilir ve bu durum bebekte gelişme geriliğine neden olabilir. Alkol ise gebelik sırasında fazla miktarda tüketildiğinde, bebekte fiziksel ve zihinsel bozukluklara neden olabildiği gibi aynı zamanda gebelik şekeri olarak bilinen şeker hastalığına kapılma ihtimalinizi veya diyabet rahatsızlığına yatkınsanız diyabet olmanıza çocuğunuzun diyabet yatkınlığının artması gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle hamilelik dönemindeki anne adaylarının bu tür  alışkanlıklardan, en azında gebelikleri sırasında mümkün olduğunca uzak durmaları önerilmektedir. İlla bir duble bir şey içmek isterseniz en fazla ayda 1 olmak kaydıyla kırmızı şarap tüketebilirsiniz…

 

  • İlaç kullanımı ve radyolojik tetkikler mutlaka doktor teşhis ve tavsiyesi ile yapmalısınız
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-kontrolsuz-ilac-kullanmayin

Anne adayları, gebeliğin özellikle ilk üç ayında eğer mücbir bir durum bir sağlık sorunu durumlarında doktorlarının  önerisi olması durumları dışında kesinlikle ilaç kullanmamalıdır. Kişinin kendi kararı ile ilaç alımı, anne ve bebekte geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına hatta çok daha olumsuz istenmeyen durumlara yol açabilmektedir.

Gerekli durumlarda hamilelere  aşı uygulanabilmekte , hayat kurtarıcı olabilmektedir. Ama dediğimiz gibi doktor tarafından gerekli durumlarda.

Çok zorunlu değilse, anne adaylarının radyasyon içeren tomografi gibi radyolojik işlemlerden de uzak durması önerilir. Ancak diş tedavisi ve tanı amaçlı çekimler yaptırmak durumunda kalındığında ise kadın doğum doktoruna danışılarak söz konusu işlemin, bebeğe olası zararı en aza  indirgeyebilmek amacı  ile annenin karın bölgesi gerekli şekilde korunarak yapılması gerekmektedir. Radyasyon miktarı annenin gebe olduğu bilgisini vereceğinden ve bu doğrultuda işlemi yapan görüntüleme uzmanı tarafından gebelere uygun dozda planlanacağından, anne adayları bu süreçten endişe etmesine gerek yoktur…

 

  • Çok fazla oturarak yada yatarak, hareketsiz bir gebelik dönemi geçirmemelisiniz
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-surekli-oturmayin

Genel anlamda hamilelik döneminde çok fazla oturmak hem anne için hem de bebek açısından iyi değildir. Otomobil veya uçakla seyahat edecek olan anne adayları, uzun süre oturur pozisyonda vakit geçirmemelidir. Bir günde  en uzun  6 saat yolculuk yapılmalı, yolculuk esnasında en az her 2 saatte bir mola verilmeli, ve bu molalarda kan dolaşımını hızlandırmak için en az  10 dakika adım atmalıdır.

Hamilelik döneminde seyahat, HEMEN OKU 

  • Hamilelik Döneminde Giyeceklerinizi doğru seçmelisiniz
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-kiyafetlerinize-dikkat-edin

Anne adaylarının daha kolay hareket imkanı sağlayacak giysiler tercih etmesi çok önemlidir. Günümüzde modadaki gelişmeler ve internetin sağladığı konforla çok şık hamilelik döneminde kullanabileceğiniz kıyafetler bulmanız mümkündür

Mümkün olduğunca konforlu yürüyüş sağlayan düz ve topuklu olmayan ayakkabılar tercih etmelisiniz , bu hem ortopedik sağlığınız için hem de olası kazaların ihtimalini en aza indirmek açısından büyük önem taşımaktadır…

 

  • Hamilelikte kilo kontrolüne çok dikkat etmelisiniz
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-kilo-alimina-dikkat-edin

Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında, kilo kontrolü gelmektedir. Normal kiloya sahip anne adaylarının, gebelik süresince ortalama 9-13 kilo alması gerekir. Düşük kilo ağırlığı ile gebe kalmış anne adayları için ise kabul edilebilecek en yüksek değer, 18 kilodur. Aşırı kilolu kişilerin ise gebelikte alacağı kilo, 9 kilogramın altında olmalıdır.

Hamilelikte kilo alımı , HEMEN OKU 

  • Düzenli olarak egzersiz yapmalısınız
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-duzenli-egzersiz-yapin

Düzenli şekilde hareket etmek hamilelik döneminin sağlıklı şekilde geçmesi ,doğum sorunlarının en aza indirgenmesi ve sağlıklı anne ve bebek için çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapan hamilelik sürecindeki  anne adaylarında; gebelik zehirlenmesi, diyabet ile bel ve sırt ağrısı riskinin azaldığı ispat eden bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Gebeliğin son aylarında, yorucu olmayan ve 30 dakikayı geçmeyen egzersizler, doğum sürecinin daha konforlu bir şekilde tamamlanması açısından çok faydalı olacaktır.

Çok  Yorucu egzersizler, uzun süre ayakta kalma ve yoğun iş temposundan ise kaçınılmalıdır. Seçilecek olan pilates, yoga yada tai-chi gibi hafif egzersizlerle sırt kaslarının desteklenmesi ve sıvı alımının arttırılması, ağrıların azaltılması açısından önemlidir. Bizler özellikle hamilelik sürecinde ve gerekli görüldüğü problemli durumlarda medikal egzersiz uzmanları ile çalışmanızı önermekteyiz…

 

  • Bulantıyı önleyici beslenme alışkanlıkları kazanmalısınız
rahat-bir-hamilelik-donemi-icin-bilinmesi-gerekenler-bulantiya-karsi-onleminizi-alin

Hamilelik döneminin en belirgin ortak özelliklerinden biri annelerin yaşadığı mide bulantısı sürecidir. Anne adaylarının yarıdan fazlasında bulantı, kusma ve kokulara karşı fazla hassasiyet sık görülen şikayetlerden önde gelenleridir.

Gebeliğin ilk 3 ayında bu hassasiyetler ve bulantı kusma gibi durumlar  daha fazla yaşanmaktadır. Yatağın kenarında bulundurulacak tuzlu kraker, sabah uyanır uyanmaz atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bunun yanında yataktan yavaş hareketlerle doğru şekilde  kalkmak, sık sık ancak küçük porsiyonlar halinde öğünleri tamamlamak, çay ve kahve tüketimini azaltmak, geceleri hafif proteinli gıdalar tercih etmek bu sorunu azaltacaktır.

 

  • Diş eti çekilme ve kanamaları ve burun kanamaları ile mide yanmasına sorununa  karşı önceden önlem almalısınız

Gebelikteki hormonların etkisiyle doğal bir değişimle mide ve yemek borusu kaslarında gevşeme meydana gelir. Özellikle gebeliğin son aylarına doğru mide yanması gibi şikayetler ortaya çoğalmaktadır.

Bu sorunun önlenmesi için beslenme değişikleri ve doktor denetiminde medikal tedavi yararlı olabilmektedir. Ayrıca gebeliğin ilk 3 ayından sonra yine hormonların değişmesinin etkisiyle diş eti ve burun kanamaları meydana gelebilmektedir. Yemek sonrası dişler düzenli olarak ve doğru şekilde fırçalanmalı, diş etlerinde iltihap oluşursa tuzlu, limonlu su ile gargara yapılmalı ve doktora mutlaka danışılmalıdır…

 

  • Lifli gıdalar ağırlıklı  beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz

Hamilelik dönemi süresince mümkün olduğunca lifli gıdalar tüketmeniz metabolizmanızı düzenlemesi ve kabızlık ve hemoroid sorunları ile  karşılaşmamanız açısından  çok önemlidir .
Gebelikte bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, alınan bazı ilaçlar nedeniyle kabızlık ve hemoroid gibi sorunlar görülmektedir. Bu iki sorun, gebelik sora erdikten sonra genellikle kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Önlem olarak bol lifli gıdalar tüketilmeli ve yeterli miktarlarda sıvı alımına özen gösterilmeli, uzun süre oturur pozisyonda kalmaktan kaçınılmalıdır. Gebeliğin ilk aylarında büyümeye başlayan rahim, idrar kesesine baskı yapar ve son üç ayda da bebeğin başının büyümesi nedeniyle idrar kaçırma sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorun söz konusuysa, anne adaylarına doktor kontrolünde medikal ve sıvı tedavileri verilmelidir.

Hamilelik döneminde yedikleriniz ve içtikleriniz çok önemli HEMEN OKU 

ve

Hamilelikte beslenme ile ilgili en çok sorulan sorular nelerdir HEMEN OKU

konularını da beslenme ile igili merak ettiğinizi düşünüyoruz. Yukarıdaki hamilelik dönemini kolaylaştırıcı maddeler tavsiye niteliğndedir. Özel sağlık sorunları olan gebelik dönemindeki anne adaylarının kadın hastalıkları uzmanına yada kadın doğum uzmanları ile iletişime geçmelerini ve doktorlarının onlara önerdikleri şekilde hareket etmelerini tavsiye ediyoruz…

YENİ DOĞAN BEBEK İHTİYAÇ LİSTESİ YAZIMIZI DA DE MUTLAKA OKUMALSINIZ

Sağlıklı ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirmenizi diliyoruz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.