Prostat Hastalıklarında Brakiterapi

Amerikada her yıl ortalama 180.000 yeni prostat kanseri olgusu teşhis edilmekte ve bunlardan her yıl 35.000 ‘i ölmektedir. 50 yaşın üzerinde iken herhangi bir nedenle ölen erkeklerin prostat bezleri incelendiğinde, bunların %42 ‘sinde biopsi bulgusu olarak prostat kanseri görülmektedir.

Prostat Hastalığı Belirtileri nelerdir ?

Prostat belirtileri çok belirgin bir hastalıktır. Sıkı sık idrara gitme, gece idrara kalkma, kesik kesik, damla damla idrar yapma, idrar kesesini tam boşaltamama hissi, idrar tutmada güçlük, idrar akış gücüde azalma, idrar yapamaya başlarken zorlanma gibi şikayetler prostat büyümesini akla getirmelidir. Prostat kanserinde de benzer belirtiler görülür. Fakat unutulmaması gereken nokta prostat kanserinin erken dönemde hiçbir belirti vermeyebileceği ve sadece muayene ve tetkikler sonucu anlaşılabileceğidir. Bu nedenle hiçbir şikayeti olsa da 45 yaş üzerinde her erkek senede bir defa ürolojik muayene ve kanserin erken tanınmasını sağlayan PSA (prostat pesifik antijen) dediğimiz kan testini yaptırmalıdır. İyi huylu büyümeler kansere dönüşmez. Fakat aynı hastada hem iyi huylu büyüme hem kanser bir arada bulunabilir. İdrar şikayetleri olan hastalar da bunun altında kanser olabileceğini düşünüp üroloji uzmanına başvurmalıdır.

Bir prostat kanseri olgusu, erken teşhis edildiğinde, başarıyla tedavi edilebilmesi için, eğer hastanın yaşı ve genel sağlık durumu da uygun ise ya açık ameliyatla prostat bezinin tümünü almak (radikal prostatektomi) ya da şua tedavisi (radyoterapi) (external veya brakiterapi yolu ile) seçenekleri mevcuttur. Açık ameliyatda, ciddi iktidarsızlığa yol açma, bazı hastalarda idrar kaçırma veya idrar yolu darlığı gelişmesi gibi önemli riskler veya yan etkiler taşımaktadır. Vücut dışından şua tedavisi ise, hem 2-3 ay kadar sürmektedir. İdrar kesesi ve kalın barsakda kanama, yapışıklık, barsak tıkanıklığı, ağrılı ve sık idrara çıkma, gibi şikayetlere yol açabilir.

External ışın tedavisinin yan etkilerini azaltmak amacı ile 20. yüzyılın başlarından itibaren prostat brakiterapisi denenmeye başlamıştır. Teknolojinin de gelişmesiyle son yıllarda son teknolojik yöntemlerle yeniden uygulanmaya başlamıştır.

Brakiterapi Nedir ?

Brakiterapi, radyasyon kaynağının direkt olarak kanserli organın içine yerleştirilmesiyle yapılan bir çeşit şua tedavisidir. Prostat brakiterapisinde, adına çekirdek (seed) denilen pirinç tanesine benzer ışın kaynakları, makat bölgesinden sokulan iğneler aracılığıyla prostat bezi içine yerleştirilir. Bu çekirdeklerden yayılan ışınlar (radyasyon), o,5-1cmlik derinliğe kadar etki ederek prostat kanser hücrelerini yavaş yavaş öldürür. Bütün prostat dokusunda bu etkiyi elde edebilmek için çok sayıda seed yerleştirmek gerekmektedir.

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı günler dileriz

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.