
Ozonterapi Nedir?
İnsanoğlu ozonu atmosferde yoğunluğu azalmış “Ozon Deliği” ile tanırken onun tedavi edici muhteşem özelliği daha geri planda kalmıştır. Ozon Gazı kullanılarak yapılan iyileştirici tedavilere “ozon terapi” denilmektedir. Kadın sitesi sağlık bölümünde “ozonterapi” yazımıza yer veriyoruz…
.
Ozon, tıpta 150 yıldan fazla zamandır uygulanıyor

Ozon; oksijenin normal atmosferik birleşimine göre bazı farklılıklar gösterir. Oda sıcaklığında renksiz olan ozon gazının karakteristik bir kokusu vardır. Fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde veya deniz kıyısında doğal olarak oluşur ve hissedilebilir. Ozon gazının ismi bu karakteristik kokusundan dolayı Yunanca “koklamak” manasına gelen ozein’den türetilmiştir. Çok güçlü okside etme özelliği vardır. Etkin bir dezenfektasyon maddesidir. Etkin dezenfektasyon özelliği sayesinde tüm dünyada içme sularındaki mikropları öldürmek amacıyla arıtma tesislerinde güvenle kullanılmaktadır.
Ozon terapi bazı hastalıklarda ana tedavi yöntemi olarak kullanılırken, bazı hastalıklarda tedaviye destek ve tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Güçlü bakteri, virus ve mantarları öldürücü etkisi, bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi (immünomodülatör etkisi), oksijenin dokulara taşınması ve salıverilmesi üzerine olan olumlu etkisi, hızlı ve etkili yara iyileştirici özellikleri sayesinde medikal ozon gazı çok geniş hastalık yelpazesinde kullanım imkânı bulmaktadır.
Ozon tedavi ‘’alternatif tıp’’ değil, bizatihi etkileri bilimsel olarak yüzlerce çalışmayla kanıtlanmış etkili bir tedavi yöntemidir. Ozon tedavi ya da Almanların deyimiyle ‘’Kan yıkama’’ pek çok hastalıkta kullanıldığına dair çok sayıda kanıt mevcuttur. Ozon terapinin en önemli özelliği, hastaya ve hastalığa özgü olmak üzere vücuda farklı yollarla verilebilmesidir. Bu Terapi, kan dolaşımını arttırma yeteneği, dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde kullanılır ve organik fonksiyonların yeniden canlandırılmasında ozonu çok değerli kılar. Düşük dozlarda kullanıldığında, vücudun direncini arttırır diğer bir deyişle ozon bağışıklık sistemini aktive eder. Ozon sayesinde oluşan bu aktivasyona cevap olarak, vücudun bağışıklık hücreleri cytokin (interferones ya da interleukins gibi önemli aracıları içeren) adı verilen özel habercileri (mesaj taşıyıcıları) üretir. Bunlar hastalıklara direnmek için uyarılan bütün bağışıklık sistemi boyunca zincirleme bir şekilde pozitif değişiklikler yaratarak diğer bağışıklık hücrelerini haberdar ederler. Bu da medikal ozonun, özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu veya bozuk olduğu hastalara uygulanmasında özellikle çok başarılı sonuçların alınmasına yol açar…
Ozon Terapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Ozon terapisi zayıflama ve selülit tedavisinde kullanılır mı?
Ozon terapi kilo vermeye yardımcı olabileceği öne sürülen bir yöntemdir. Damardan yapılan ozon terapi yüzde 40 oranında vücudun metabolizmasını hızlandırır. Hızlı metabolizma sayesinde yağ yakımı artar. 30 dakikalık bir ozon sauna uygulamasında yaklaşık 600 kalori yakılır. Selülit tedavisinde ozon farklı mekanizmalarla etki gösterir.
Cilt altında biriken yağ asitleriyle etkileşerek yağ zincirlerinin kırılmasına ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Selülitte önemli bir problem olan oksijen eksikliğini giderdiği, kan akımını o bölgede de artırdığı için yağ dokusunun metabolizmasını normale döndürdüğü ileri sürülür.
Ozonlanmış yağ nedir, nasıl uygulanır?
Sağlıkla parlayan, güçlü cilde sahip olmak için ozonlanmış yağ en uygun çözümdür. Ozon, zeytinyağı içerisine uzun zaman aralıkları kullanılarak ilave edildiğinde, zeytin yağı ozonu içerisinde tutarak koyulaşır. Bu jel soğutulduğu zaman ozonu yıllarca içerisinde tutar. Ozonlanmış yağ cilde uygulandığında cilt hastalıkları üzerinde çok olumlu etkiler gösterir. Özellikle yanık tedavisinde acı vermeden mükemmel sonuçlar verir. Bu yöntem deriye masaj yapılarak alınabiliyor. Bebeksi görünüşünüzü geri kazanmanız ozonlanmış yağ ile mümkün.
Dolaşım Bozukluklarında Etkili Bir Tedavi Yöntemi
Arteriel dolaşım bozukluklarında karşılaşılan diğer semptomların yanı sıra bacaklarda hissedilen soğukluk, kısa yürüyüşler sonrasında ayaklarda hissedilen ağrı alarm veren semptomlardır. Bu durum ozon tedavi için 40 yıldır çok önemli endikasyon oluşturur. Ozon tedavinin dolaşım bozukluklarındaki başarısı yapılmış birçok tıbbi çalışma ile kanıtlanmıştır. Ozon klasik tedaviye ek olarak veya tamamlayıcı olarak kombine kullanılabilmektedir…
Ozon terapi ve oksijen terapinin farkı nedir?
Oksijen tedavisi cilt bakımı için uygulanır. Cildin alt katmanlarına ulaşan oksijen, metabolizmayı hızlandırarak, vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Bunun sonucu toksin birikimine bağlı oluşan akne, sivilce ve siyah nokta oluşumu gibi sorunlar ortadan kalkar. Bir başka deyişle cildin yağ salgılaması dengeler. Ve antioksidan etki gösterir. Oksijen terapi cildin destek dokusunu oluşturan kolajen ve elastin seviyesini artırır. A, C, E vitaminleri antioksidan etkisi gösterir ve cildin nem ihtiyacını sağlar. Gözaltı torbalarının giderilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Vücut bakımlarında özellikle oksijenin yağ yakıcı özelliğinden dolayı selülit bakımlarında da son derece iyi neticeler alınır. Cilt bakımlarında olduğu gibi vücut bakımlarında da deforme olmuş ve sarkmış dokunun sıkılaştırılmasında güvenle kullanılır. Ozon terapi ise dolaşım bozukluklarının tedavisi ve geriatride, virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde; örneğin karaciğer hastalıklarından hepatit, uçuklar da (herpes), kanser tedavisinde, zor iyileşen enfekte yaralarda ve enflamatuar hastalıklarda, enflamatuar bağırsak hastalıkları (kolit, proktit), yanıklar ve enfekte yaralarda, mantar enfeksiyonlarında kullanılır.
Ozon Tedavisinin Diğer Etkileri
- Hızla büyüyen kanser hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını engeller. Alyuvarların(kanda oksijen taşıyan kırmızı hücreler) elastikiyetini artırarak kılcal damarlardan geçişini hızlandırır. Kanın dokulara oksijen bırakma yeteneğini artırarak organların oksijenlenmesini artırır.
- Hücre içi solunumunu (hücrenin fonksiyonu görebilmesi için gerekli enerji kaynağını elde etmesi) hızlandırır.
- Detoks (vücudu zehirlerden arındırma) özelliği ile vücudumuzdaki kimyasal maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri, böcek öldürücüler, ilaç atıkları, asidik maddeler, tarım ilaç kalıntılarının atılmasını hızlandırır.
- Deri kan dolaşımını artırarak cilt yenilenmesini, sıkı ve pürüzsüz görünüm oluşmasını sağlar. Daha temiz, daha yumuşak ve daha gençleşmiş bir cilde kavuşturur.
- Damarları yeniler, tansiyon düzenlenmesini sağlar.
- Kan ve lenf sistemini temizler.
- Derinin üçüncü bir böbrek ya da ikinci bir akciğer sistemi gibi çalışması sağlanır.
- Kaslarda biriken toksini gidererek kasları gevşetir ve yumuşatır, esnekliğini artırır.
- Eklem ağrılarını ve kas rahatsızlıklarını iyileştirir.
- Hormon ve enzim üretimini normale döndürür.
- Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirir.
- Depresyon ve sıkıntıyı ferahlatıcı etkisi vardır. Stres hormonu olarak bilinen Adrenalini okside ederek genel bir sakinlik sağlar. Depresyon kaynaklı gerginliği gidermeye yardımcı olur…
Kimlere ozon uygulanamaz?
Doğumsal glikoz 6 posfat dehidrogenaz enzimi eksikliği – favizm hastalığı, kontrol altına alınmamış hipertiroidi, ağır kanamalar, trombositopeni, sık tekrarlayan pankreatit olan hastalara uygulanamaz.
Ozon terapide nelere dikkat edilmeli?
Ozon tedavisinin herhangi bir şeklini uygulanmadan önce ozon terapi uygulayacak doktora kullanılan ilaçlardan ve uygulanan özel diyetlerden yakın zamanda bitmişse bile bahsetmeyi unutmayın. Eğer sadece doktor tavsiye ederse bunları bırakmalısınız. Ayrıca doktorunuz kalıtımsal hastalıklardan, alerjilerden ve diğer şikâyetlerden ve geçmişte nasıl tedavi edildiğinden veya edilmekte olduğundan haberdar edilmelidir. Ozon terapi düşük riskli ve genellikle standart medikal tedavilerin eşliğinde tamamlayıcı, destekleyici ve yeniden yapılandırıcı bir metottur.
Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN
Sağlıklı mutlu günler dileriz