mesir-macunu

Mesir Macunu – Hikayesi ve Tarihi

41 tür baharat ve şifalı bitki ile yapılan mesir macunu ilk defa Yavuz Sultan Selim hanın eşi Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanması üzerine devrin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından sultana uygulanmıştır. Hafsa Suştan sağlığına kavuşunca, bu şifalı macun halka da dağıtılmaya başlanmış ve halk arasında efsanevi bir ilaç olarak kabul edilmiştir.

Çeşitli medreselerde İslam bilimleri ve tıp eğitimi alan ve Asıl adı Müslihittin Ebu Taki Musa bin Mustafa bin Kılıç olan Merkez Efendi, 1.Süleyman’ın (Kanuni Sultan Süleyman) annesi Ayşe Hafsa Sultan’ın Manisa’da yaptırdığı imaretin yanındaki zaviyeye şeyh olduktan sonra eğitim-öğretim etkinlikleri ve hekimliği ile ünlendi. “Mesir macununu” ilk kez o yaptı ve Nevruz günü mesir macununu dağıtma geleneğini başlattı.

İleri tarihlerde İstanbul’a şeyh olan Merkez Efendi, Silivrikapı ve Topkapı arasındaki gezinti yaparken, yer altından su sesi duyup, kazdırdığında içi su dolu bir havuz çıkması üzerine burada sonradan Merkez Efendi Camii adı verilecek bir cami ile bir hamam yaptırdı. Bugün Zeytinburnu ilçesi sınırlarında bulunan Merkez Efendi türbesi ve yanındaki kuyu eskiden olduğu gibi korunmaktadır.

İşte her yıl kutlanan geleneksel mesir macunu festivali ile Merkez Efendi’nin Sultanı iyileştirmesi temsil edilir. Manisa Mesir macunu şenlikleri kapsamında halk oyunları oynanır, konserler verilir ve halta mesir macunları dağıtılır.

Lezzetli ve hoş kokulu bir macun olan mesir macunu; İnsana güç, kalbe ferahlık verir. Zekayı kuvvetlendirerek, dikkati arttırır. Sinirlere, nefes darlığı, baş dönmesi, sırt ve bel ağrısı, siyatik ve romatizma hastalıklarına iyi gelen mesir mecunu aynı zamanda kanı temizleme, kan dolaşımını düzenleme, göğsü yumuşatma, idrara çıkma zorluğunu giderme, hormonları çalıştırma ve iştah açma özelliklerine sahiptir.

Mesir macunu içinde neler var, içeriği nedir?
41 çeşit şifalı ot ve baharat karışımından hazırlanan mesir macunun içeriğinde;

  1. Anason
  2. Meyan Balı
  3. Çivit
  4. Çöp Çimi
  5. Çörekotu
  6. Darı
  7. Galanga
  8. Hardal
  9. Havlıcan
  10. Hindistan Cevizi
  11. Hindistan Çiçeği
  12. Hıyarşembe
  13. Kakule
  14. Karabiber
  15. Karanfil
  16. Kimyon
  17. Kişniş
  18. Zaferan
  19. Meyan Balı
  20. Kebabe
  21. Karahalil
  22. Limon Tuzu
  23. Udülkahır
  24. Iksir Şekeri
  25. Topalak Kökü
  26. Mürrüsafi
  27. Portakal Çiçeği
  28. Portakal Kabuğu
  29. Ravent
  30. Raziyane
  31. Safran
  32. Sakız
  33. Kara Halile
  34. Sarı Halile
  35. Sinameki
  36. Tarçın
  37. Topalak
  38. Vanilya
  39. Zencefil
  40. Zerdeçöp
  41. Günbalı

bulunmaktadır.

Mesir macunu nasıl kullanılır?

  • Sıcak suya veya sıcak süte karıştırılarak içilebilir.
  • Çay içerken şeker yerine kullanılabilir.
  • Tatlı yerine kaşıkla yiyebilirsiniz.

2016 Mesir Macunu Festivali Ne zaman yapılacak?

Manisa’da bu sene 21-26 Nisan 2016 tarihleri arasında 475. kez yapılacak Uluslararası Mesir Macunu şenliklerinde 6 ton mesir macunu dağıtılacak. (Tarihsel gelişiminde; İnsanlar mesir macunu saçım töreninde bir tane mesir macunu alabildiği zaman tüm dileklerinin olacağına inanırlardı. Saçım töreni, bu adetin yüzyıllardır devam etmesinin en önemli sebeplerindendir.)

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.