Melihat Gülses Kimdir ?

Bugün sizlerle Sihirli kadın olarak seçtiğimiz Türkiye’nin en ünlü Soprano seslerinden biri olan Türk Sanat Müziği şarkıcısı Melihat Gülses’i tanıtmak istiyoruz.

Melihat Gülses Özgeçmişi

Türkiye’nin en değerli kadın seslerinden biri olarak kabul edilen Türk Sanat Müziği sanatçısı Melihat Gülses 1958 Yılında Konya Akşehir‘de dünyaya geldi.

Melihat Gülses, Nurten Köseoğlu ve Ahmet Tahir  çiftinin üç çocuğundan biridir.  İlk  ve orta okul hayatını babası Ahmet Tahir’in işi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli farklı şehirlerinde tamamlamıdı.

Müzik eğitimini ilk olarak babası Ahmet Tahir Köseoğlu’ndan almaya başladı ve  babasına ait bir çok eser  meşk etmiştir.  Lise öğrenimine İstanbul’da bulunan Fatih Kız Lisesi’nde başlamış ve lise ikinci sınıfı okurken konservatuvara kaydolarak liseyi ve Konservatuvara aynı anda devam etmiştir. 1976 yılında da girdiği İTürk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses eğitimi (Şan) bölümünü 1984’de tamam­ layan Melihat Gülses’in ses rengi Soprano’dur.

Melihat Gülses’in TRT Yolculuğu

melihat-gulses-kim-2

1981 Senesinde TRT İstanbul Radyosu’na girdi ve  konservatuvarda okuduğu  yıllarda tanıştığı Necip Gülses’le  4 Kasım 1983 tarihinde evlendi. 1983 yılından itibaren Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunda (TRT) solo programlar yapmaya başladı. 1991 yılın da, Europalia Festivali’ne Fasıl Topluluğu ile  katıldı.  1993  de  Kudsi  Erguner’le  Barselona’da “Rumeli Türküleri” konserini verdi. 1994 yılında ABD’de basılan “Tatyos Efend i ” Albümünde bestecinin eserlerini okudu. 1995 yılında Engin Ege yönetimindeki TRT  İstanbul Radyosu Tango Orkestrasında solist olarak Tangolar seslendirmeye başladı. 1996 yılında 24. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali ‘nde “İstanbul Türküleri – Rembetiko” isimli konserde, Rumca ve Türkçe olarak türkülerimizi seslendirdi. Temmuz 1996 da “İstanbul Türküleri Rembetiko” isimli konserin tekrarını Atina’da seslendirdi.1997 de Cemal Reşit Rey Konser Salonunda, Udi Bestekar Cuniçen Tanrıko­rur’un Fantezi eserlerini seslendirdi. Haziran 1997 tarihinde Aya irini’de “Viyana’ dan İstanbul’a Şarkılar” adlı kon­serde, soprano Catherine Dubosc ile beraber Şevki Bey ve Schubert’in eserlerini seslendirdi.

1997 yılında “Harem” topluluğuyla birlikte Paris’te “Fest iv al De L’ imaginaire”  isimli  etkinliklere  katıldı.  Aynı  yıl  toplu­luğun “Chant du Harem” CD’si yayınlandı. 1998 yılında Osmanlı Bankası’nın 135. kuruluş yılı nedeniyle, Aya irini Kilisesinde  düzenlenen  konsere  Soprano  Catherine  Dubosc  ile  birlikte  katıldı.  2000  tarihinde  Cemal Reşit Rey ( CRR )  Konser   Sa­lonunda “İstanbul’dan Atina’ya Türküler” isimli solo konserini  verdi  ve  aynı  ismi  taşıyan  albümünü  çıkardı.  Nisan 2000’de  Yunan  Sanatçı  Kiryokos  Kalaycidis’in  kurmuş  olduğu   “En  Chordais”  topluluğuyla   birlikte  Atina’da  konser verdi ve Bestekar Zaharya CD’si  Yunanistan  ‘ da  basıldı.  2000  yılında  Uzel  Holding  adına  “PERA  1930  ”  ve  “Ahmet Uzel Eserleri” isimli iki albüm yaptı. “Nar Çiçeğim” isimli albümü 2001 yılında Türk Musikisi Vakfı tarafından çıkarıldı.2002 yılında “İnce Saz ” isimli topluluğuyla birlikte ^Cemal Reşit Rey ( CRR)  konser salonunda bir konser verdi ve “Eylül Şark ıl arı” isimli albümü piyasaya sürü.

2003 yılında Türk Müziğine katkılarından dolayı ( MÜZDAK ) İstanbul Türk Müziği Dernek Vakıfları Dayanışma Konseyi) tarafından verilen “1O. Yıl Kültür ve Sanat Ödü ll eri”nden birine layık görüldü. 2004 yılında Şair Hüsamettin Olgun’un şiirlerinden bestelenmiş “Hüznün Hikayesi ” isimli albümü basıldı. 2005 yılında Akustik Yapım’dan “Narçiçeğim 2” isimli albümü dinleyicileriyle buluştu. 2006 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından finanse edilen “Musikişinas işad­amları” isimli CD’si basıldı. 2006 yılında Cemal Reşit Rey ( CRR ) Konser salonunda “Pera 1930” adında bir solo konser yaptı. Ayrıca pek çok yurt içi ve yurt dışı konserlerinde solist veya çeşitli topluluklarla ülkemizi temsil etti.

Melihat Gülses müzik yaşamına TRT  İstanbul Radyosu‘nda devam etmektedir.

Melihat Gülses / Günaydın Narçiçeğim

 

Nar Çiçeğim ( Şarkı Sözler )
Beste: Cinuçen Tanrıkorur

Şavkıması, sana doğru yolların
Sana doğru, denizlerin çağrısı
Çırıl, çırıl ötelerde bir güzel
Günaydınım, Nar Çiçeğim, Sevdiğim…

Çıkmaz sokaklarda bu minyatür kim?
Bu göğüs kim, ya bu gözler, bu saçlar?
Uzak bir özlemde ayak seslerin
Günaydınım, Nar Çiçeğim, Sevdiğim…

Kırk odanın kırkında da kırk güzel
Kırk aynada çengi çengi bir güzel
Çağlar ötesinde bir avuç nota
Günaydınım, Nar Çiçeğim, Sevdiğim…

Bu yıldızlar doğan günü çağrışır
Bu gündüzler gözlerini çağrışır
Ya kimlere verdin avuçlarını
Günaydınım, Nar Çiçeğim, Sevdiğim…

Vurdum tellerine seni, sazımın
Sende anahtarı, alın yazımın
Yağmur yağmur serpil yalnızlığıma
Günaydınım, Nar Çiçeğim, Sevdiğim…

 

Güzel Günler dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.