
Melatonin
Kanserin bir çok farklı nedeni olduğu düşünülmekte. Bu konuda yapılan bir çok araştırma günümüzde bir çok sonuca ve bu sonuçlara bağlı tedavi yönteminin önünü açmakta. Yapılan araştırmalar Melatonin ile Kanser arasında ciddi bir bağ olduğunu gösteriyor. Kadın sitesi sağlık bölümünde ” Melatonin nedir, melatonine neden ihtiyacımız var?” yazımıza yer veriyoruz…
Melatonin Nedir ?

Melatonin, karanlıkta beyindeki pineal bezden salgılanan bir hormondur. Hücreleri koruyucu görevleri olan ve hastalıklardan korunma konusunda doğrudan ilgili olan melatonin ile ilgili son çalışmalar, melatoninin sanılandan daha önemli görevleri olduğunu göstermiştir.
Televizyon karşısında uyuklayan ve gece açık uyuyan, gece geç saatlere kadar uyumayıp Telefon yada bilgisayar başında melatonin azaltanlara, gece kitap okurken uyuyup ışığı yanık kalanların özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Melatonin denilen hormon beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanmaktadır. Bu hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak. Jetlag denilen olayın nedeni de melatonin hormonudur…
Melatonin ve Kanser Riski
Hormon diğer aktioksidan tesirlerini de güçlendiriyor, kanserli hücrelere karşı koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini de oluşturabiliyor. Bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormon.
“uyku Sağlık Açısından Çok önemli “
İşin can alıcı noktası ise, hormonun çocuklar üzerindeki etkisidir. Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artması üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, ailelerden istenen bir husus da, çocukların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak, önemli bir nokta bu hormon ışığa duyarlı. Günümüz koşullarındaki yoğun aydınlatma nedeniyle pek çok kişi uzun süre ışığa maruz kalıyor. Gece çalışanlar, geceyi uyumanın dışında kullanan herkes bu tehlikeye karşı korumasız kalıyor.
Gece ışığa maruz kalmak aynı zamanda bağışıklık sistemi hücrelerine zarar vermek, yaşlanmayı hızlandırmak, kanser riskini yükseltmek gibi sonuçlara yol açabilen oksidatif stresin artmasına da neden oluyor. Oksidatif stresin artması nedeniyle DNA’ Nın hasar görmesi kanser gelişimine önemli katkıları olan faktörlerden olduğu biliniyor. Doğal antioksidan savunma mekanizmalarından birisi de melatonin ve DNA’ yı oksidatif hasardan koruyor. Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta ise yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiştir. Bu bilimsel gerçek nedeniyle; ‘Lütfen karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın…’ Unutmayın körlerde kanser olma oranı yoka yakındır. Karanlıkta uzun ve düzenli uyku bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırıyor. Körlerde kanser riski bu yüzden azdır.
Sağlıklı ve Yeterli Melatonin Hormonu Salgılayabilmek İçin Öneriler;
Melatonin Hormonunu Sağlıklı biçimde salgılamak için ;
- Özellikle çocuklarınızın odasında gece lambası kullanıyorsanız, lütfen solgun kırmızı ışık seçiniz. Bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir. Aynı gerçek ebeveynlerin yatak odaları için de geçerlidir.
- Gece herhangi bir nedenle kalktığınızda, mümkün olan en az ışık ile en kısa sürede işinizi görünüz.
- Televizyon karşısında uyuma alışkanlığınız varsa terk ediniz.
- Gece eğlencelerinden hoşlanıyorsanız, en azından üst üste olmasına müsaade etmeyiniz.
- Aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösteriniz. Düzenli bir hayat sürmeye gayret ediniz.
- Gece çalışmak zorunda iseniz, bunu mümkün olduğunca gündüze taşıyınız; aksi takdirde mümkün olan en az ışıkta işlerinizi görünüz.
- Gece bekçileri, şoförler vs. gibi zorunlu gece çalışanlar, bu işi mümkün olduğunca periyodik olarak yapmaya gayret etmelidirler.
Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN
Sağlıklı günler dilerim