
Lohusa Döneminde, Anne Nasıl Beslenmeli
Zorlu hamilelik sürecinin ardından doğum gerçekleşti ve dünya tatlısı bebeği kucağımıza nihayet aldık. Bu dönem de yediklerimize içtiklerimize olabildiğince dikkat edebildiğimizi ümit ediyoruz. Sihirli kadın sitesi olarak bugün sizlerle Lohusalık döneminde anne Beslenmesi konusunda önemli bilgiler paylaşmak istiyoruz…
Lohusa döneminde anne Beslenmesi Nasıl Olmalı

Bebek doğdu ve onu emziriyor beslemeye çalışıyoruz. Bedenimizdeki değişimler göz ardı edilemeyecek kadar belirgin. Evet bebeğin beslenmesi çok önemli fakat bebeğe vereceğimiz sütün ona faydasının yanı sıra kendi sağlığımız da Lohusa döneminde büyük önem taşıyor. Annelerin hem bebeklerini anne sütü ile sağlıklı biçimde emzirebilmeleri hem de kendi sağlıklarını koruyabilmeleri için yapmaları ve kesinlikle yapmamaları gereken bazı şeyler vardır…
Lohusa döneminde ki anne ne yapmalı
- El yıkamak vücut ve özellikle meme temizliği gibi hijyen kuralları bu dönemde öncelikli olarak anne ardından da onun sütü ile beslenen bebek açısından çok önemlidir. AYrıca tüketilecek besinlerin yeterince kirden arındırılması da büyük önem taşır. Sebze ve meyvelere 5 dakikalık sirke banyosu faydalıdır.
- Su tüketimi kadınların her yaşı için büyük önem taşır. Özellikle lohusa döneminde yani yeni bebek sahibi olan kadınlar için daha da önemlidir. Yeteri kadar su tüketilmesi hem emziren annenin su ihtiyacını karşılar hem de süt üretimini artırarak bebeğin daha doğru beslenmesine yardımcı olur.
- Yeni doğum yapan anneler kalsiyum ve protein açısından zengin şekilde beslenmesi çok önemlidir. Bu sebepten dolayı her gün mutlaka süt , peynir,yoğurt gibi gıdalar Tüketilmelidir. Günde 1 yumurta, 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt ve bir büyük dilim ( 2 Kibrit kutusu ) peynir tüketimi düzenli olarak yapılmalıdır. Bunların yanı sıra organik Kefir de protein kalsiyum ve probiyotikler açısından anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
- Yeşil Yapraklı sebzeleri düzenl olarak tüketmek çok önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bulunan mikrobesinler ve diğer vitamin ve mineraller bebeği besleyen anne sütünün kalitesini artırır ve annenin de bu elementlerden yoksun kalmamasını sağlar.
- Meyve tüketimi gerek vitamin gerekse anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat dengesi açısından çok önemlidir. Kahvaltıdan sonra bir adet mevsim meyvesi hem anneyi tok tutar hem de gerekli vitaminleri hem anneye hem de bebeğe anne sütü aracılığı ile sağlar. ( Kadın doğum uzmanları akşamları tüketilmemesini önerir bu sebeple kahvaltıdan sonra yada öğlen yemeğinden tüketilmesi önerilmektedir.
- Protein açısından zengin olan besinleri günlük olarak tüketmek çok önemli. Bu nedenle her gün mutlaka kırmızı et veya kuru bakliyat tüketimi büyük önem taşıyor.
- Bir zamanlar düşman olarak görülen tuz içerisinde bulundurduğu iyot’un hayati önemi nedeni ile tüketilmeli . İyotlu tuzu makul miktarda annenin tüketmesi hem iyot’un nimetlerinden bebeğin faydalanması için hem de süt için gerekli olan minerallerin anne sütü üretimindeki değeri açısından çok önemlidir.
- Çay tüketen kadınların bebek sahibi olması ardından bu alışkanlıklarını meyve çaylarına çevirmeleri daha sağlıklıdır. Normal Karadeniz çayı yerine yeşil çay, nane, rezene papatya çayı mevsimine göre kuşburnu, ıhlamur gibi çaylar tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.
- Kuru meyve ve kuru yemişler hem içerdikleri demir hemde protein açısından hem anne sütü ile beslenene bebek için hem de anne için çok önemlidir. Yarım avuç kuru meyve ve 1 avuç ceviz fındık gibi çerezler günlük ihtiyacı karşılar. Hurma hem gerekli enerji açısından değerli bir seçenektir hem de dengeli insülin direnci açısından sağlıklıdır. Lohusa döneminde 2-3 adet hurma rahatlıka tüketilebilir.
- Güneşe çıkmayı unutmayın. Gıdalardan alamayacağımız D vitamini gibi elementler sadece güneş ışığı ile vücut tarafından salgılanır.
- Kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Sadece lohusa döneminden değil tüm yaşamda granül kahvelerden uzak durulmalıdır. Hamilelik sonrası yeni bebek sahibi olan lohusa döneminde emziren annelerin öğleden sonra kahve tüketmemeleri önerilir. Uyku düzeni bozulmaması açısından kahvaltıdan sonra 1 Türk kahvesi veya 1 kupa filtre kahve yeterlidir.
- Düzenli yürüyüşler çok önemli. Hem bebeğini beslemek için gerekli bakliyat gibi gıdaları tüketen annenin gaz sorunu yaşamaması hem de sütün gazlı yapıya sahip olmaması ve bebeği rahatsız etmemesi açısından yürüyüş en iyi egzersizdir. Yürüyüşle anne metabolizması doğru çalışın ve hem kendi bedeni hem de anne sütü açısından daha kaliteli olur.
- sosyal hayatınıza ilk 1 aydan sonra yavaş yavaş dönmelisiniz ruh sağlığınız hem aile dinamikleriniz hem de pozitif ruhla bebeğe yaklaşımınız açısından çok önemlidir….
Lohusa Dönemindeki Anne Ne yapmamalı
Emziren yeni annelerin yapmaları kadar yapmamaları gerekenler de büyük önem taşımaktadır . Aşağıda sizlerle paylaşacağımız Yapılmaması gerekenler listesi hem anne hem de annesi tarafından emzirilerek beslenen bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
- Emziren anneler kesinlikle aldıkları hamilelik kilolarından kurtulmak için zayıflama telaşına girmemelidir. Bu durum hem anne sütünün kesilmesine hem de sütün kalitesinin bozulmasına neden olabilir.
- Hamburger, pizza gibi fastfood ürünleri karnımızı doyursa da anne ve anne sütü ile beslenen bebek için gerekli elementleri sağlamadığı gibi annenin gereğinden fazla kilo almasına neden olabilir.
- Sosis , sucuk , salam gibi işlenmiş ve katkı maddeleri içeren et ürünlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Paketli meyve suyu, kola ,soğuk çay gibi şeker, glikoz Früktoz gibi zararlı maddeler içeren içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Zaten bu besinleri normal zamanda da tüketmemek sağlık açısından önemlidir.
- Alkol sigara gibi maddelerin zararlarından bahsetmemeize gerek yok. Özellikle hamilelik ve emzirme sürecinde alkol ve sigara kesinlikle tüketilmemelidir
- Hekim tavsiyesi olmadan ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Kontrolsüz ilaç kullanımı hem bebek hem de anne açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
- Hareketsizlikten kaçının. Eğer bir sağlık sorununuz yoksa hareketsizlikten kaçının düzenli olarak yürüyüş yapın . Enerjiniz yoksa mutlaka doktorunuza başvurun şeker gibi arklı bir sorun baş gösteriyor olabilir .
- Yüksek stresten uzak durulmalı sanne sütünün kesilmesine neden olabilir.
Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgiler bebeğin sağlıklı beslenmesi ve Annenin doğum sonrası sağlığını koruyabilmesi ve normal hayata dönebilmesi açısından çok önemlidir.
Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN
Bebeğinizle birlikte sağlıklı mutlu bir ömür dilerim .