Kuru yemiş

Eğlencelik olarak bildiğimiz ve çoğunlukla atıştırmalık olarak tüketilen kuru yemişlerin aslında pek çok faydaları vardır. Kadın sitesi sağlık ve beslenme bölümümüzde  hangi kuru yemiş neye iyi gelir ? ve hangi kuru yemiş nasıl tüketilmeli ?  yazımızı paylaşıyoruz…

 

Kuru yemişin Faydaları Nelerdir ?

KURUYEMİŞİN YARARLARI
kuruyemisin-faydalari-nelerdir-nasil-tuketilmelidir-2

Sağlıklı beslenme konusunda yapılan bilimsel araştırmalar doğru miktarda doğru şekilde kuruyemiş tüketiminin, Kanser riskini yaklaşık  % 15, Koroner kalp hastalığı riskini yaklaşık  % 30, Solunum yolu hastalıkları riskini yaklaşık  % 40, Diyabet riskini yaklaşık  % 40, Erken ölüm riskini yaklaşık  % 20 oranında  azalttığı belirtiliyor.

  • Kuruyemişler sağlık açısından bir çok yararlı besin içerir.
    Kuruyemişler sağlıklı yağlar açısından zengin, karbonhidrat açısından düşüktür ve E vitamini, magnezyum, selenyum gibi değerli besinler içerirler.
  •  Kuruyemişler lif açısından zengindir.
    Liften zengin beslenme hastalık riskini azaltır, tok tutar, bağırsak sağlığını korumak ve iyileştirmek konusunda faydalıdır.
  • Kuruyemişler kilo vermenize yardımcı olur.
    Çeşitli çalışmalar kuruyemişlerin kilo aldırmadığını, aksine kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
  •  Kuruyemişler kolesterolü ve trigliseridi dengeler.
    Kuruyemişlerin LDL’yi ve trigliseridleri düşürdüğü, HDL’yi ise yükselttiği gösterilmiştir.
  • Kuruyemişler Diyabet ve metabolik sendroma karşı  faydalıdır.
    Bazı çalışmalar tip 2 diyabet ve metabolik sendromu olan kişilerin beslenmelerine kuruyemişleri dahil etmeleriyle kan şekeri, tansiyon ve diğer sağlık göstergelerinde iyileşmeler olduğunu gösteriyor.
  • Kuruyemişler antioksidanlarla yüklüdür.
    Kuruyemişler hücre hasarını önleyen polifenol denilen antioksidanlar içerirler.
  • Kuruyemişler inflamasyonu düşürmeye yardımcıdır.
    Kuru yemişlerin, özellikle böbrek hastalıkları , diyabet ve diğer ciddi farklı sağlık sorunları olanlarda inflamasyonu azattığını göstermiştir.
  • Kuruyemişler kalp krizi ve inme riskini azaltır.
    Kuruyemişlerin kalp ve damar sağlığı için yararlı oldukları yapılan bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir.

 

Kuru Yemişler Nasıl Tüketilmelidir?

Kuru yemişlerin faydalarını bilmek sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir. Diğer yandan kuru yemişin her zaman taze olarak tüketilmesine de dikkat edilmeli. Uzmanlar bayat veya küflenmiş kuruyemişin karaciğer kanserine yol açan aflotoksin maddesi içerdiğini ve bu sebeple bayat, küflenmiş veya mantarlaşmış kuru yemişten uzak durulması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca ölçülü miktarda tüketilen kuruyemişin (özellikle fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeğinin) kanda iyi kolesterolün lehine bir artışa neden olduğuna da işaret eden uzmanlar, kuruyemişlerin günde bir sadece ‘bir kaç çeşitten toplam bir avuç’ gibi ölçülerde tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

  • CEVİZ FAYDALARI

Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur: Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler.. Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir. Çiğ olarak tüketilmesi gerekir.

-Kanda kolesterolün yükselmesini önler.
-Beynin çalışmasını güçlendirir.
-Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir.
-İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.

-Kansızlığı önler.
-Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür.
-Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
-Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir.
-Safra kesesi taşı oluşumunu engellediği saptanmıştır.

  • ANTEP FISTIĞI FAYDALARI

Antep fıstığında kolesterol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığı riskini azaltır. Antep fıstığı, protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat etten daha üstündür. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Yer fıstığı Vücudun gelişmesini sağlar. Beden ve zihin gücünü arttırır. Göğsü yumuşatır. Öksürük söktürür. Nekahet dönemlerinde de vücudun dostudur. Bir terkip içinde veya tek başına tüketilen fıstık, nekahet dönemin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir.

-Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir.
-100 g antep fıstığı vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35“ini karşılayabilmektedir.
-Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Koroner kalp hastalığının riskini azaltır.
-Antep fıstığı şeker hastalığında (Diabete Mellitus) kullanılabilir..

 

  • AY ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI

Ay çekirdeğinin içeriğindeki yağ damar sertliğini giderir. Kalp, sinir hastalıklarını önler. Bol E vitamini ve protein içerir. Cinsel gücü arttırır. İktidarsızlığı önler. Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir. Tuzsuz ve unsuz olarak tüketilmelidir

-Kolesterolü düşürür.
-Damar sertliğini giderir.
-Fikir işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir…

 

  • YER FISTIĞININ FAYDALARI

İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir.Yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. İçerdiği B3 vitamini kolesterolü düşürür, dolaşımı arttırır, zihni açar. Kanın pıhtılaşması, kas gücü ve sinir iletimi için gerekli olan kalsiyum minerali içerir. Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar…

 

  • LEBLEBİ FAYDALARI

Beyaz Leblebi: mNeredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır. Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır. Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Anne sütünü artırır.

Sarı Leblebi: Ham maddesi nohuttur.Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır.

  • KABAK ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI

Kabak Çekirdeği Mükemmel bir kurt ilacıdır. Günde çocuklarda 10-15 adet,büyüklerde 20-30 adet kabak çekirdeği yenmelidir. Tenya solucanlarını gidermek için de kabak çekirdeği iyi bir ilaçtır. Tuzsuz olarak tüketilmesi gerekir

-Böbrekleri güçlendirir.
-Böbrek, mesane iltihaplarını önler..
-İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir.
-Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır. KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI HAKKINDA AYRINTILI  BİLGİ…

  • FINDIĞIN FAYDALARI

Vücuda kuvvet verir. Kalp rahatsızlıklarının en önemli nedeni olan yüksek kolestrolün düşürülmesinde en önemli ilaçtır. (%25.2 oranında)İnsan vücuduna yaralı kalsiyum, demir, karbonhidrat, yağ ve çinko ile metabolizmayı düzenler, kemiklerin gelişmesini sağlar. E vitamini açısından zengindir. Kansızlığa karşı koruyucu etki yapar. Kanser yapıcı etmenlerin oluşmasını önler yada oluştuktan sonra onları etkisiz hale getirerek vücudu korur.Çiğ olarak tüketilmesi gerekir

-Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir.
-İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır.
-E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.
-İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur.                                                                                                                                                               -Fındıkta bulunan B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir.
-İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.
-Gebelikte mutlaka takviyesi gereken B9 vitamini içerir. B9 vitamini damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltır.
-İçerdiği D vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.
-İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları engellemek için gereklidir.

  • BADEM FAYDALARI

-Sinirleri güçlendirir.
-Göğüs hastalıklarını önler.
-Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
-Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.
-Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir.
-Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır. Kolestrolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır.
-Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
-Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır.
-Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir.
-Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir.
-Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

Çiğ olarak tüketilmesi gerekir

FORM VE BESLENME İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN ZİYARET EDİN  …

ve

SAĞLIK İLE İLGİLİ FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Güzel günler dilerim

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.