kurban-eti

Kurban kesmek dini açıdan ne kadar önemli ise özellikle kurban etinin zararları da olduğunu hatırlatmakta yarar var. Çünkü Kurban bayramında şeker ve et tüketimi de arttığından obezite, yüksek tansiyon, mide ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor.

Kırmızı et sindirilmesi zor bir et türüdür :

Yeni kesilen hayvanların etlerdeki sertlik pişirmeyi zorlaştırdığı gibi kurban etinin sindirimi de güçtür. Bu sebeple mide-bağırsak rahatsızlığı olanların taze kurban etini hemen yememeleri, buzdolabında birkaç gün bekleterek, haşlama ya da ızgara olarak pişirilmesi gereklidir.

Sağlık açısından özellikle Şeker ve yüksek tansiyon hastaları için zararlı olabilecek kurban eti ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.  Çünkü yağlı kurban etleri, doymuş yağ ve kolesterol miktarı fazla olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonlu kişiler, bayramda yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmeli, az miktarlarda yemelidir.

Et yenirken en doğru beslenme tarzı etin yanında mutlaka C vitamini içeren salataya ve sair yiyecekler de tüketilerek demir emilimi desteklenmelidir.

Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kurban etleri bir yemeklik olacak biçimde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşeti içinde derin dondurucu (deepfreeze) saklanması gerekir (Kırmızı etler buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle dayanabilir).

Önemli not ve püf noktası tavsiyesi: Kurban etlerini buzdolabında çöp poşeti veya diğer naylon poşetlerde saklamak yerine mutlaka buzdolabı poşetleri içerisinde muhafaza etmelisiniz. Çünkü diğer poşetler daha kalın olup, içindeki besinin hava almasını engellerler…

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.