KRONİK YORGUNLUĞUN NEDENLERİ ?

Uyku düzeniniz normal olmasına , her hangi bir fazla bedensel hareketlilik yaşamadıysanız ve buna rağmen sürekli olarak kendinizi yorgun,güçsüz yılgın ve isteksiz hissediyorsanız bunun nedeni Kronik Yorgunluk olabilir.

Kronik Yorgunluk Nedenleri Nelerdir ?

Tabi ki vücudun yenilenmesi için doğru şartlarda gerektiği kadar uyku uyumak şarttır fakat, uyku düzeninizin doğru olması ve uykunuzun uzunluğu Kronik yorgunluğun geçmesini sağlamaz.

Genellikle kronik yorgunluk hisseden kişiler bu durumun geçici olduğunu ve biraz daha fazla uyurlarsa enerjilerinin geri geleceğini düşünürler. Fakat sorun Kronik Yorgunlukta aslında uykusuzluk değildir. Kronik yorgunluk sürekli olarak kendini yorgun hissetme halidir.

Kronik yorgunluğa neden olan  en yaygın nedenler.

kronik-yorgunlugun-baslica-nedenleri-nelerdir-2

1. Vücutta meydana Gelen Çeşitli Enfeksiyonlar

Bağırsak enfeksiyonlarının neredeyse hepsi enerji düşüklüğüne neden olmaktadır.

Bağırsak enfeksiyonalarının en yaygınları, bağırsak parazitleri, SIBO ve Kandida mantarı adı verilen bir mantar türüdür

2. Tiroit fonksiyon bozuklukları ve  Haşimoto  Rahatsızlığı

Tiroit bezleri ürettikleri hormonlar sayesinde vücudun bütün hücrelerine enerji sağlar ve metabolik süreçleri tiroit hormonları destekler. Henüz tam anlamı ile çözümü bulunamayan tirot hastalığı Hoşimoto dur.

3. Yüksek Stres

Yaşam şartları belki yapılan işler yüksek stresli olabilir. bu tip zamanlarda vücut kendisini korumak amacı ile sürekli olarak kortizol adı verilen  hormonu salgılar. Bu hormon sürekli olarak salgılandığında vücudun hormon depoları hızla boşalır .

Bu durum adrenal yorgunluğu meydana gelir. Bu Kronik yorgunluğa neden olur.

Eğlence veya meditik etkinlikler gibi bazı rahatlama teknikleri ile stresten uzaklaşmaya çalışabilirsiniz.

4. Depresyon

Depresyon stres gibi sürekli olarak kortizol salgılatan ve hormonları boşaltarak sürekli olarak yorgunluk hissi veren bir durumdur.

Depresyondaki kişilerin sürekli uyuma istekleri bu sebeptendir.

Stres ile farkı stresli alandan çıkıldığında kişi normale döner fakat depresyon bir alan, iş veya geçer sürede bir durum değil kişinin psikolojisinin içerisinde bulunduğu olumsuz bir süreçtir. Destek alınması gerekmektedir.

5. Beslenme Bozuklukları

Vücudumuzun sağıklı olabilmesi için ihtiyaç duyduğu gıdaları doğru zamanda gerekli miktarda ve gereken yiyecekler ile beslememiz gerekir. Kronik Yorgunluk sorununun altında yatan en önde gelen nedenlerden biri gıda hassasiyetleridir. dünyada bir çok insan gıda hassasiyeti olduğunun farkında değildir veya önemsemez. Gluten hassasiyeti, Çölyak gibi az görülen gıda hassasiyetinin yanı sıra daha sık görünen histamin intoleransı da kronik Yorgunluğa neden olan  beslenme alışkanlığı sorunlarından biridir. Kafein şeker ve şeker içerikli beslenme anlık olarak enerji sağlasa da çok kısa düreli ve farklı sorunlara yol açan pek  de ideal olamayan çözümlerdir.

6. Besin ve Mikrobesin Eksiklikleri 

Beisnlerin hatalı tüketilmesinin yanı sıra içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu mikro besin adı verilen vitamin, mineral ve farklı elementlerden yoksun bir beslenme şekli de kronik yorgunluğun en önde gelen sebeplerinden biridir.

B-12 Vitamini ve Demir Eksikliği en yaygın görülen Kronik yorgunluk nedenlerinden biridir.

  • B-12 Vitamini  enerji üretmek konusunda işlem gören bir vitamindir ve eksikliği vücut enerjisini düşürür. azaltır.
  • Demir vücuda oksijen taşıma görevi gören hemoglobin üretimine yarar. Vücutta yeterince demir olmazsa hemoglobin üremesi azalır. Bu da vücudun enerji üretmesi için ihtiyacı olan oksijenin aalasına neden olur ve kronik yorgunluk meydana gelir.

7. Toksinler 

Sürekli olarak toksinlere maruz kalmak vücudun sürekli olarak zehirlenmesine neden olur.

Vücut hem bu maddelerle mücadele edemediği için yıkıma uğrar, hem de bu maddelerle uyku sırasında yenilenerek mücadele etmeye gayret eder.

Mümkün olduğunca temiz hava şartlarında , doğal, sağlıklı ve taze sıvı ve gıdalarla beslenmeye gayret etmeli , kimyasallardan mümkün olduğunca uzak kalmalı ve kişisel temizliğimize özen göstermeliyiz.

Kronik Yorgunluk Hissediyorsak Ne yapmalıyız ?

Yukarıda sizlerle kronik yorgunluğun en yaygın nedenlerini paylaştık

Eğer yukarıda paylaştığımız durumlardan herhangi biri veya bir kaçı ile yaşamınızı sürdürüyorsanız bu maddeleri yeniden düzenlemeye gayret etmenizi öneriyoruz.

Fakat kronik Yorgunluğun farklı ve ciddi nedenleri de olabilir.  Eğer yukarıdakiler düzelmesine rağmen halen yorgunluk hissediyorsanız yada yukarıdaki nedenlerin hiç biri sizin kronik yorgunluğunuzun olası nedeni değilse  mutlaka doktorunuza danışmalısınız .

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı Mutlu Günler dileriz

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.