Kalp Krizi acil müdahalesi

Kalp Krizi Sırasında Ne Yapmalı?

Her insan yaşanan kendisine yakın olmayan sağlık sorunlar hiç bir zaman başına gelmeyecekmiş gibi yaşar. AYnı şekilde Kalp krizini geçirmeyi kendine konduramayanların oranı da çok yüksektir. Fakat unutmayın eninde sonunda hepimiz hastalanacağız ve belki bu rahatsızlık kalp krizi olacak. Bu sebepten dolayı sizlerle kalp krizi anında ne yapılır konusunda bildiklerimizi paylaşmak istiyoruz.

Kalp Krizi

kalp-krizi-sirasinda-ne-yapmali-2

Diğer belirtileri çok belirgin olan hastalıklarda olduğunun aksine Araştırmacılara göre kalp krizinin üçte biri farkında olmadan kalp sektesi geçiriliyor.

Hasta semptomları bugün üşütmüşüm, yorulmuşum veya çok acılı yemişim gibi sebeplere bağlıyor. Kadınlarda kriz belirtileri çok değişik olabiliyor. Örneğin göğüs ağrısı yerine sadece bulantıya, derin bir yorgunluk ve halsizlikle ortaya çıkabiliyor.

Kalp krizi geçirenlere bakıldığında, eş ve aile desteği gören kişilerde krizden sonra görülen depresyon daha az. Diğer yandan depresyon olduğunda ölüm oranı daha yüksek. Bu nedenle aile içerisindeki destek büyük önem taşıyor.

 

Kalp Krizi Geçirirken Yapılması gerekenler ?

Kalp krizi bir çok farklı durum ile benzerlik gösterebilir bu sebepten siz semptomları hissettiğiniz an hemen önlem alın. Kalp Kriziyse kurtulma ihtimalinizi arttırır başka bir sağlık sorunuysa da en azından siz şansınızı olumlu yönde kullanmış olursunuz ve o sorunun çözümüne yönelirsiniz.

  • Akşam yemeğini çok yedim, midem dolu, gaz yapıyor gibi durumu geçiştirerek, kendinize kondurmama alışkanlığından kesinlikle vazgeçilmeli.
  • Şimdiye kadar olmamış tarzda bir yorgunluk, göğüste baskı hissi, boyunda sıkışma hissi, nefes darlığı, terleme, bulantı gibi şikayetlerle seyreden, daha önce var olmayan bir takım şikayetler olduğunda bunları ciddiye alın.
  • Eğer göğsünüz ağrıyorsa ve kalp krizi geçirdiğinizden şüphe ediyorsanız, yakınınızda aspirin varsa hemen alın. Ancak çiğneyerek yutun. Çünkü aspirin verilen ilk ilaç olarak kalp krizinden ölüm riskini yüzde 20-25 oranında düşürüyor.  (Fakat aspirini fazla kullanmamak gerek).
  • Varsa dil altı hapı alabilirsiniz.
  • Kesinlikle doktoru eve çağırmayın. Bir ambulans çağırıp, derhal hastaneye gidin.
  • Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyiniz. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen talebini daha da artıracaktır. Ayaklarınız biraz yukarıda olarak uzanın ve istirahat edin.

Bu tavsiyeler ile aynı zamanda kalp krizi geçirirken yalnızsanız ne yaparsınız sorusuna da cevap bulmuş olduk. Lütfen sürekli kardiyo testlerini ihmal etmeyiniz. Sağlık kuruluşları ve sağlık personeli insan için…

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı günler dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.