
Kadınlarda prolaktin hormonu kaç olmalı?
Her kadın için hormonlar büyük önem taşımaktadır. Özellikle de prolaktin hormonu büyük değer taşımakta ve özellikle yeni anne ve anne adayları için hayati önemi vardır. Prolaktin hormonu normal değeri ve seviyesi kadınlarda adet siklusu içerisinde değişiklikler gösterir…
Prolaktin (Süt hormonu) nedir?

Prolaktin (PRL) insanlarda beyinin arka kısmında bulunan hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur ve beynin hipotalamus adı verilen bölümünden salgılanan Dopamin ile kontrol altında tutulur.
En önemli fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir.
Prolaktin hormonu yükseldiği (Hiperprolaktinemi) zaman gereksiz derecede süt salınımına (galaktore) ve adet dönemi düzensizliklerine neden olur.
Bu da karın sağlığı açısından tüm diğer değerleri olumsuz yönde etkileyebilir ve ya hemen yada ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarına yol açabilir…
Normalden Yüksek Prolaktin Nasıl Teşhis Edililir?
Normalde kandaki Prolaktin hormonu yaklaşık değeri 12-15 µg/L (ng/mL) seviyelerindedir. Ancak regl döneminin ortalarında yani ovulasyon (yumurtlama) günlerine yakın günlerde biraz daha fazla yüksek değerleri gösterebilir. Bu nedenle üreme yeteneği olan kadınlarda genellikle 20 µg/L ve üstündeki prolaktin değerleri yüksek kabul edilir. Diğer taraftan, bu hormon hamilelik döneminde gitgide artar, gebelik ilerledikçe prolaktin hormonu seviyesi de artararak ve normalin üzerinde derecelere ulaşır.
(Prolaktinin erkeklerdeki normal değerleri ise ortalama 6-10 µg/L arasındadır.)
Regl olmuyorsanız ya da adetleriniz düzensizse, memelerde süt üretimi varsa ya da gebe kalmada sorunlar yaşıyorsanız doktorunuz herhangi bir hastalık olup olmadığını anlamak için kan prolaktin değerini ölçmek için kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Eğer seviye yüksek çıkarsa aç karnına ve stresli değilken ikinci bir test daha isteyenecektir. Eğer değer yine yüksekse, tiroit ve böbrek sorunlarını elemek için testler yaptıracaktır. Eğer tiroit ve böbrek problemi yoksa, bu duruma sebep olabilecek hipofiz tümörleri manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da kompüterize aksiyal tomografi (CT scan) ile araştırılacaktır. Şayet MRI ya da CT scan testlerinde bir UR gelişimi bulunursa, tümörün büyüklüğüne göre sınıflandırma yapılır. Bulunan Ur küçük ise mikroadenom, ur büyük ise (çapı 1 cm. den fazla ise) makroadenom denir…
Normalden Düşük Prolaktin değeri ne demektir :
Dopamin, antiparkinson ilaçlar, hipofiz ile ilgili patolojiler (Örnek: Sheehan sendromu), pituiter urlar, beyin travması, bazı enfeksiyonlar, infiltratif rahatsızlıklar gibi sebepler ile PRL seviyesinde azalma olabilir. Bu düşüklük doğum sonrası göğüslerden süt gelmemesinin en önemli nedenidir…
Bu nedenlerle yukarıda anlatılan şikayetleri yaşayan kadınların hormon değerlerinin kaç olduğunu öğrenmek için mutlaka doktor kontrolüne girmeleri ve gerekli testleri yaptırmaları tavsiye edilmektedir….
Prolaktin hormunu ile ilgili ilaçlar hakkında bilgi almak için:
Aşağoıda ki ilaç bilgisi içeren site sadece bilgi amaçlıdır. DOktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.
[feedzy-rss feeds=”http://ilac.neyeiyigelir.com/search/prolaktin/rss2/” max=”5″ feed_title=”no” target=”_blank” meta=”no” thumb=”no” ]
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARI ve HABERLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
VEYA
SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…
Mutlu günler dileriz