Kadınlarda Alzheimer Hastalığı ve Nedenleri

Alzheimer Hastalığı, sıklıkla 40-85 yaşları arasında ortaya çıkan, sinsi başlangıçlı, genellikle yavaş olarak ilerleyen ve çoğu hastada bellek problemleriyle kendini gösteren bir beyin hastalığıdır. Bu hastalık sanayileşmiş ülkelerde en sık görülmekte ve nüfusun yaşlanmasına paralel olarak giderek de artış göstermektedir. Bu hastalığın kalıtımsal geçiş kanıtlanmıştır, ancak tüm vakalarda bu geçerli değildir.

Kadınlardaki hormon dengesinin , hastalık olasılığını artırdığını ifade eden uzmanlar, kadınlardaki östrojen hormonunun, hastalığa karşı koruyucu etkisi olduğunu, ancak, menopoz dönemine giren kadınlarda östrojen hormonunda önemli ölçüde azalma olduğundan bu hormonun koruyucu etkisi ortadan kalkınca, 40`lı yaşlardan sonra alzheimer hastalığı görülmeye başlandığını belirtiyorlar….

 

Basit Bir Unutkanlık mı, Yoksa Alhzeimer Hastalığı mı?

kadınlar ve alzheimer
kadinlarda-alhzeimer-hastaligi-neden-olur-2

Unutkanlık, yediden yetmişe herkesin gündelik sorunu olabilir. Randevularımızı, arkadaşlarımızın isimlerini, çantamızı nereye koyduğumuzu, hangi günde olduğumuzu ya da ocağın altını kapamayı zaman zaman unutabiliriz, ama bir süre sonra hatırlayıveririz. Bu tür basit unutkanlıklar, çoğu kez kısa süreli ve geçicidir. Yoğun çalışma hayatı, stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi etkenler, bu tür küçük unutkanlıkları artırabilir.

Yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan bir unutkanlık ise, Alzheimer (alzaymer okunur) hastalığının habercisi olabilir. Toplumumuzda genellikle “bunama” olarak adlandırılan ve yaşlılıkta doğal kabul edilen bu sağlık sorunu, aslında tıpkı yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da mide ülseri gibi ciddiye alınması gereken bir hastalık.

Tüm dünyada kadın ve erkek, yaklaşık 20 milyon kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerinde her 20 kişiden birinde, 90 yaşın üzerinde ise her iki kişiden birinde ortaya çıkıyor. Bulaşıcı veya kalıtsal olmamakla birlikte, yaşlılarda en sık karşılaşılan 4. hastalık olarak biliniyor. Beyindeki bazı sinir hücrelerinin yavaş yavaş işlevini kaybetmesi sonucu çeşitli zihinsel bozukluklarla ortaya çıktığı artık iyi bilinen Alzheimer hastalığı, ilerleyici ve geri dönüşsüz bir özelliğe sahip.

Stres Kadınlarda Alhzeimer’a Neden Oluyor!

Diğer yandan İsveçli bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, orta yaşlarda yaşanılan stresin kadınlarda bunama ve Alzheimer riskini arttırdığını ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre, orta yaşlarda, tekrarlayan stres ve endişe bozukluğu atakları geçiren kadınların bunama ve Alzheimer’a yakalanma olasılığı, diğer kadınlara göre iki kat daha fazla. Bilim adamlarının, 1968 ila 2000 yıllarında yaptığı bin 415 kadını kapsayan araştırmada, stresten etkilenen 161 kadının bunadığı, çoğuna bunamanın en yaygın şekli olan Alzheimer teşhisi koyulduğu ve orta yaşlarda daha sık stres yaşayan kadınlarda, bunama olasılığının yüzde 65 oranında daha fazla olduğu belirtildi. Araştırmanın başında 38 ila 60 yaşında olan kadınların yaşadığı stres seviyelerini değerlendirmek amacıyla, 1968, 1974 ve 1980 yıllarında 3 inceleme yapıldı ve kadınların yaşadığı stres “bir ay ya da daha fazla süren uyku problemleri, korku, endişe, sinirlilik, gerginlik ve öfke duygusu” şeklinde tanımlandı. İncelemelerin her ikisinde de, sık sık ya da sürekli stresli olduğunu söyleyen kadınların bunama olasılığının yüzde 73 oranında arttığı belirlendi.

Alhzeimer Hastalığını Nasıl Tanıyabiliriz?

Tanı zor olabilir. Zira arazları bu hastalığa benzeyen diğer bunama çeşitleri vardır. Çoğu defa doktor bu diğer demansiya ( bunuma ) vakalarını ekarte ederek Alzheimer teşhisine gider . Genel ve sinir sistemi muayenesi yapılır ve bazen elektroansefalografi, röntgen ve MRI testleri istenir. Röntgen ve MRI beyinde dejenere olmuş doku kısmını gösterebilir. Depresyon, fazla ilaç alma, alkolizm, tiroid hastalıkları ve besi bozuklukları tanıda güçlük çıkarabilir.

  • Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık (özellikle yakın zamana ait olayları ve insan isimlerini hatırlayamama). Hastanın sosyal yaşantısında ve iş hayatında problemler yaşamaya başlar ve performansı oldukça düşer düşer. Yeni öğrendiği bilgileri saklayamaz. Bu dönemlerde uzak bellek korunur, asıl sorun yakın bellektedir
  • Günlük işleri yerine getirmekte (örneğin, alışveriş yapma, yemek pişirme ya da bir ev aletini çalıştırma) güçlük çekme
  • Kelime bulmakta güçlük çekme. Kelimeleri unuttuğundan cümle kurmakta zorlanır, konuşmanın akıcılığı bozulur, anlama daha iyidir. Bazen doğru kelime yerine uygun olmayan kelimeleri kullanırlar.
  • Tarihleri unutma veya bildiği yolları bulamama. Hasta evden uzaklaştığında evini bulamaz. Objeleri isimlendiremez.
  • Karar vermekte (örneğin, giysi seçimi) güçlük çekme. Artık evin içinde odaları karıştırır, anlama da belirgin olarak bozulmuştur, uyku-uyanıklık dönemleri değişmiştir. Bazen emosyonel parlamalar, şüphecilik, inatcılık ve anlamsız hiperaktivite olur
  • Pratik düşünme (hesap yapabilme ya da planlama) becerisinin azalması
  • Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma (örneğin, gözlüğünü ayakkabı dolabına koyma)
  • Ruh hali veya davranışlarda değişiklik (örneğin, çok çabuk ağlama ya da sinirlenme)
  • Kişilik değişiklikleri (örneğin, çevresindeki insanlardan kuşkulanma ve suçlama)
  • Sorumluluktan kaçınma.

Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak erken tanı ile, hastalığın belirtileri azaltılır ve ilerlemesi durdurulabilir ya da yavaşlatılabilir. Böylece hastaların yaşam kalitesi en yüksek seviyede tutulmaya çalışılır.Ülkemizde Alzheimer hastalığını topluma daha iyi tanıtmak ve hasta yakınlarını bakım konusunda eğitmek amacıyla kurulmuş olan Alzheimer Derneği’nin ücretsiz bilgi hattını arayarak, daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

0212 224 41 89

Hafızayı güçlendirmek için …

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı günler dileriz

 

Alzheimer ilaçları :

  • ZHEDON 10 mg Film Tablet

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi Donepezil hidroklorür‘ dür. ZHEDON 10 mg Film Tablet, beyindeki sinir hücreleri tarafından doğal olarak salgılanan bir asetilkolinin parçalanıp bozulmasını engelleyerek, sinir hücrelerinin (nöronların) işlevlerini geliştiren bir preparattır. Asetilkolin, sinir hücreleri arasındaki sinyal iletişiminde uyarıcı etkiler göstermek suretiyle, öğrenme, düşünme, anlama, geçmişin unutulmaması, hafıza ve akıl yürütmede önemli rol oynar. Bunama şikayeti ZHEDON 10 mg Film Tablet İlaçlar neye iyi gelir?.

  • NEUREM 10 mg Film Tablet

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi Donepezil hidroklorür‘ dür. NEUREM 10 mg Film Tablet,eyindeki sinir hücreleri tarafından doğal olarak salgılanan bir asetilkolinin parçalanıp bozulmasını engelleyerek, sinir hücrelerinin (nöronların) işlevlerini geliştiren bir preparattır. Asetilkolin, sinir hücreleri arasındaki sinyal iletişiminde uyarıcı etkiler göstermek suretiyle, öğrenme, düşünme, anlama, geçmişin unutulmaması, hafıza ve akıl yürütmede önemli rol oynar. Bunama şikayeti olan NEUREM 10 mg Film Tablet İlaçlar neye iyi gelir?.

  • DOENZA ODT 10 mg Ağızda Dağılan Tablet

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi Donepezil hidroklorür‘ dür. DOENZA ODT 10 mg Ağızda Dağılan Tablet, beyindeki sinir hücreleri tarafından doğal olarak salgılanan bir asetilkolinin parçalanıp bozulmasını engelleyerek, sinir hücrelerinin (nöronların) işlevlerini geliştiren bir preparattır. Asetilkolin, sinir hücreleri arasındaki sinyal iletişiminde uyarıcı etkiler göstermek suretiyle, öğrenme, düşünme, anlama, geçmişin unutulmaması, hafıza ve akıl yürütmede önemli rol oynar. DOENZA ODT 10 mg Ağızda Dağılan Tablet İlaçlar neye iyi gelir?.

  • CISSOR Oral Damla

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi  Memantin olan  CISSOR Oral Damla, Alzheimer hastalığının belirtilerini arttıran kimyasalların, etkisini azaltmaya yararlı bir preparattır. Beyinde bulanan sinirlere kan akışını hızlandırarak öğrenme ve hatırlama için önemli olan sinir uyarısını ve hafızayı iyileştirir. Orta ve ileri derece Alzheimer tipi  bunama (demans) belirtilerinin tedavisinde uygulanır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. CISSOR Oral Damla Kullananlar için Uyarılar CISSOR Oral Damla İlaçlar neye iyi gelir?.

  • EBITEX Oral Damla

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi Memantin hidroklorür olan EBITEX Oral Damla, Alzheimer hastalığının belirtilerini arttıran kimyasalların, etkisini azaltmaya yararlı bir preparattır. Beyinde bulanan sinirlere kan akışını hızlandırarak öğrenme ve hatırlama için önemli olan sinir uyarısını ve hafızayı iyileştirir. Orta ve ileri derece   Alzheimer  tipi  bunama (demans) belirtilerinin tedavisinde uygulanır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. EBITEX Oral Damla Hakkında EBITEX Oral Damla İlaçlar neye iyi gelir?.

  • FIXREM Tablet

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi Memantin hidroklorür olan FIXREM Tablet, Alzheimer hastalığının belirtilerini arttıran kimyasalların, etkisini azaltmaya yararlı bir preparattır. Beyinde bulanan sinirlere kan akışını hızlandırarak öğrenme ve hatırlama için önemli olan sinir uyarısını ve hafızayı iyileştirir. Orta ve ileri derece   Alzheimer  tipi  bunama (demans) belirtilerinin tedavisinde uygulanır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. FIXREM Tablet Kullananlar için Uyarılar : FIXREM Tablet İlaçlar neye iyi gelir?.

  • CERAMIN Oral Damla

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi  Memantin olan  CERAMIN Oral Damla, Alzheimer hastalığının belirtilerini arttıran kimyasalların, etkisini azaltmaya yararlı bir preparattır. Beyinde bulanan sinirlere kan akışını hızlandırarak öğrenme ve hatırlama için önemli olan sinir uyarısını ve hafızayı iyileştirir. Orta ve ileri derece Alzheimer tipi  bunama (demans) belirtilerinin tedavisinde uygulanır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. CERAMIN Oral Damla Kullananlar için Uyarılar CERAMIN Oral Damla İlaçlar neye iyi gelir?.

  • Bilokan Forte Damla

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi  Ginkgo biloba yaprak ekstresi olan Bilokan Forte Damla, beyine kan akışını arttırarak hafızanın ve konsantrasyonun gelişmesine, ruh halinin iyileştirilmesine ve anksiyete (endişe, kaygı), stres, baş dönmesi, kulaklarda çınlama vakıalarında uygulanır ve baş ağrısının azaltılmasına da yardımcı olur. Ek olarak uzuvlara kan akışını arttırmada da uygulanır. Ağrısız yürüme mesafesinin arttırılması; vertigo, kulak çınlaması Bilokan Forte Damla İlaçlar neye iyi gelir?.

  • RIVAREM Kapsül

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi Rivastigmin olan RIVAREM Kapsül, beyindeki sinir hücrelerinin işlevlerini geliştirir. Bunama belirtisi olan kişilerin vücudunda genellikle asetilkolin adlı kimyasalın seviyesi düşüktür. Asetilkolin hafıza, düşünme ve akıl yürütme süreçleri için önemli bir kimyasaldır.Genellikle bunama belirtileri olan kişilerin vücudunda bu kimyasalın seviyesi oldukça düşüktür.  Asetilkolin adlı kimyasalın parçalanıp bozulmasını engeller.  Alzheimer hastalarında görülen hafif RIVAREM Kapsül İlaçlar neye iyi gelir?.

  • Gineksin-F Film Tablet

    Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? : Etken maddesi  Ginkgo biloba yaprak ekstresi olan  Gineksin-F Film Tablet, beyine kan akışını arttırarak hafızanın ve konsantrasyonun gelişmesine, ruh halinin iyileştirilmesine ve anksiyete (endişe, kaygı), stres, baş dönmesi, kulaklarda çınlama vakıalarında uygulanır ve baş ağrısının azaltılmasına da yardımcı olur. Ek olarak uzuvlara kan akışını arttırmada da uygulanır. Vertigo, kulak çınlaması ve denge bozuklukları; Alzheimer tipi Gineksin-F Film Tablet İlaçlar neye iyi gelir?.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.