Kadın Sağlığı Doktoruna  Ne Sıklıkta Gidilmeli

Kadınlar bir çok kadın sağlığı sorunu yaşamaktadır. Bu hem doğurganlık ile ilgili,  ilerleyen yaş ,hormon yapı değişiklikleri ve  gelişim süreçleri gibi bir çok farklı neden ile gerçekleşebilmektedir.  Peki normal şartlar altında hangi yaşta kadın ne sıklıkta kadın sağlığı uzmanlarına gitmelidir ? . Bu soru ile ilgili cevapları sizler için Kadın doktoruna gitme sıklıkları ile ilgili yazımızı sizinle paylaşmak istiyoruz.

 

Kadın sağlığı Uzmanına Neden Düzenli  olarak Gidilmelidir.

Kadınlar normal şartlarda hormonları harekete geçmeye başladığı ergenlik dönemi başlangıcı ile birlikte rutin olarak belirli sürelerde kadın sağlığı uzmanlarına gitmelidir. Bunun nedeni hem hormon değişimlerin gözlemlenmesi , her dönem de her kadının başına gelebilecek kadın hastalıklarına önlem almak için çok önemlidir.

Bu durum hem doğurganlık süreçlerinin gözlenerek sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için gerekli bir denetim sürecidir hem de ilerleyen yaşlarda değişen kadın anatomisinin süreçlerine hakim olarak her yaşta sağlıklı olabilmek için koruyucu bir önlemdir. Ayrıca cinsel yaşamın sağlıklı biçimde ilerleyebilmesi kadınların hem normal hem de ilişki yaşamları için çok önemlidir.

Kadın sağlığı uzmanları Kadın bedeni ile ilgili gelişmeleri belirli periyotlarda gözlemler ve bu konuda oluşan değişimlerin olağan olup olmadığı ile ilgili bizlere yol gösterir önlemler almamıza yardımcı olur ve gerekli bir müdahale varsa bunu zamanında yaparak bizlerin sağlıklı biçimde devam ettirebilmemize yardımcı olur.  İhmal ettiğiniz her sağlık sorunu çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebepten Rutin Kadın sağlığı uzmanı denetimi çok önemlidiir…

 

Hangi yaşta Kadın Ne sıklıkta Kadın sağlığı doktoruna gitmeli

kadinlar-ne-siklikta-doktora-gitmeli-2

Çocukluk dönemi (0-12 Yaş ) 

Çocukluk dönemi olarak nitelendirdiğimiz 0-12 yaş ergenliğe kadar olan dönemde özel bir sorun yaşanması durumu haricinde kadın sağlığı doktoruna gitmek gerekmemektedir. Özel bir durum kadın sağlığı ile ilgili bir sorun yaşanması halinde ise ihmal edilmeden bir an önce kadın sağlığı uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Ergenlik Dönemi (12-18 Yaş ) 

Ergenlik dönemi kadınların doğurganlığının başladığı ve hormon yapısında keskin değişimler yaşanan bir dönemdir. Adet görme ile birlikte olağan bazı doğal sorunlar da kadınların hayatına dahil olmaktadır.

Ergenlik dönemi ile birlikte ilk bir kaç yıl gerçekleşen adet sancıları bedensel değişimler göğüslerde büyüme gibi gelişimler ve değişimler gerçekleşir. Bu dönemde Doktor gözetiminin başlaması gerekmektedir. Çok şiddetli adet dönemi kasık ağrıları şiddetli bulantılar, şiddetli adet kanamaları gerçekleşebilir.

Bunlar kimi zaman bu durumları yaşayan kadınların doğal yapısı ile meydana gelebilirken kimi zaman da bazı problemlerin sinyalleri olabilir.  Dolayısı ile bu değişimlerin normal olup olmadığını anlamak ve yaşam şeklini sağlıklı biçimde devam ettirebilmek için & ay ile 12 ayda bir kadın sağlığı uzmanı denetimi gerekebilmektedir. Bu dönemde kadın sağlığı uzmanları genellikle kan testleri , görüntüleme teknikleri ve smear testi gibi denetimler isteyebilir.  Çok gerekli görülmedikçe Genital muayene ( Vajinal Muayene ) yapılmaz…

 

Yetişkinlik Dönemi (18-35 ) 

Yetişkinlik dönemi olarak adlandırılan 18-35 yaş dönemi kadınların doğurganlık gelişimlerinin tamamlandığı ve artık en verimli doğum sürecini ifade eder.

Bu dönemde kadınlar hem cinsellik ile ilgili olgunluğa erişmeye başlar hem de çocuk sahibi olma planları çoğalmaktadır. Bu süreç içerisinde hem sağlıklı kadınsal işlevler açısından hem de hormon yapısının takibi çok önemlidir.

Bu süreç içerisinde 6-9  ayda bir kadın sağlığı uzmanı denetimi gerekmektedir. Bu durum hem hormon yapısı takibini kontrol altında tutar hem de cinsel yaşam konusunda ki gelişmeleri denetim altında tutar . Ayrıca çocuk sahibi olmak isteyen kadınların hormon yapılarının denetimi konusunda yardımcıdır.  Tabi ki kadın sağlığı uzmanınızın yada Kadın doğum uzmanınızın sizlere tavsiye ettiği süreler en belirgin kontrol periyotlarıdır. Yetişkinlik döneminde kadın sağlığı uzmanları genellikle kan testleri , görüntüleme teknikleri, vajinal muayene  ve smear testi gibi denetimler isteyebilir.  Çok gerekli görülmedikçe  Mamografi yapılmaz…

 

35-45 Yaş Kadınlar ( eski deyişle Orta Yaş ) 

Günümüzde hem yaşam şekillerinde bilinçlenme hem de sağlık konusundaki gelişmeler dolayısı ile bu yaşlar 2. gençlik dönemi olarak adlandırılmaktadır.

35-45 yaş arasında doğurganlık ile ilgili hormon değişiklikleri yine keskin biçimde yaşanmaya başlamaktadır ve bu değişimler beden üzerinde çok belirgin değişimlere neden olabilmektedir.

Bu değişimlere uyum sağlayabilmek için ve 40-45 yaş arasında başlayan menopoz dönemi süreçlerine hazırlanabilmek için bu dönemde ki denetim çok önemlidir. Dolayısı ile en fazla 6 ayda bir kadın sağlığı uzmanınız tarafından denetim gerçekleştirilmesi gerekmektedir.  Gereken durumlarda kadın sağlığı uzmanınız yada kadın doğum uzmanınız daha sık denetim isteyebilir. 2. gençlik dönemi ( Eski deyişle orta Yaş ) döneminde kadın sağlığı uzmanları genellikle kan testleri , görüntüleme teknikleri, vajinal muayene  ve smear testi gibi denetimler isteyebilir. Bu testlerin yanı sıra yılda bir mamografi testi ile meme kanserine karşı denetim başlayabilir…

 

45 yaş üstü Kadınlar

45 yaş üzeri kadınlar menopoz süreci içerisindeki kadınlardır. Menopozu olumsuz bir durum olarak algılayabiliriz. Fakat menopoz olmamak çok daha ciddi kadın sağlığı sorunlarına yol açan bir durumdur.

Menopoz değişimlerini doğru şekilde kontrol edebilmek için 45 yaş üzeri kadınların 3-6 ayda bir kadın sağlığı uzmanlarına gitmeleri gerekebilir. döneminde kadın sağlığı uzmanları genellikle kan testleri , görüntüleme teknikleri, vajinal muayene  ve smear testi gibi denetimler isteyebilir. Bu testlerin yanı sıra 12 ayda veya 6 ayda bir olmak kaydı ile doktor tavsiyesi doğrultusunda mamografi testi ile meme kanserine karşı denetim yapılır.

 

Hem bedensel hem de akıl sağlığınız  açısından yaşınıza uygun şekilde kadın sağlığı uzmanına başvurmayı ihmal etmeyin. Unutmayın erken teşhis ve gerekli yaşamsal değişiklikler hayat kurtarır ve sağlıklı mutlu bir yaşam sürmenize olanak tanır.

TEHLİKELİ KADIN HASTALIKLARININ SİNSİ BELİRTİLERİ YAZIMIZI MUTLAKA OKUYUN, 

EN SIK RASTALANAN KADIN SAĞLIĞI SORUNLARI NELERDİR

Sağlıklı ve çok mutlu günler dilerim

 

.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.