Kadına Erkeklerle Eşit Hukuki Hak Tanıyan Türk Medeni Kanununun 93. Yılı

Kadın cinayetlerine ve kadınların erkekler karşısında savunmasız olduğunu defalarca kere şahit olduğumuz bu günlerde Kadın hakları konusu sürekli olarak gündemde.

Bundan tam 93 yıl önce 4 Ekim 1926 Yılında , Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan büyük önder  Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından İsviçre Medeni kanunu esas alınarak kadınlara bir çok hak Tanıyan Türk Medeni Kanunu yürürlüğe Girdi.

4 Ekim 1926 Yılında Türk Medeni Kanunu Yürürlüğe girdi

kadina-esitlik-hakki-taniyan-turk-medeni-kanununun-93-yili-2

İsviçre Medeni Kanunu örnek alınıp Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde Türkiye’de 17 Şubat 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) tarafından  kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe alınan 743 sayılı kanundur.

Türk medeni Kanun kabulünden önce kadınların bir çok özlük hakkı ve insani hakkı mevcut değildi. Her ne kadar üst düzeyde yer alan kadınların gücü biliniyor olsa bile kadınlara ait olan erkeklerin sahip olduğu haklara benzer haklar kanunen olmaması ve olan kanunlarında uygulanmıyor olmaması nedeni ile Kadın Haklarının Erkeklerle eşit şekilde olmasını hedef alan bu kanun hem aile düzeni ile ilgili hem de sosyal yaşam ile ilgili Kadınlara hak ettikleri imkanları sağlamayı hedefledi.

Bu heef gerek uzun süredir süre gelen ananevi gizli kanunlar tarafından görmezden gelinse de aslında kadını erkek ile eşit görme ilkesine hizmet eden bundan yaklaşık 100 yıl önce yapılmış devrim niteliğinde bir Devlet adımıdır.

Medeni Hukuk Nedir ?

kadina-esitlik-hakki-taniyan-turk-medeni-kanununun-93-yili-3

Medeni hukuk, şahıslar arasındaki ilişkileri eşitlik merkezli biçimde  düzenleyen, kişilerin doğumdan (tüzel kişilerde kuruluşundan) ölümüne (tüzel kişilerde sona ermesine) ailevi ve sosyal ilişkilerini düzenleyen özel hukuk dalıdır. Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku, miras hukuku, medeni hukuk kapsamında yer alır ve medeni kanunla düzenlenirler. Borçlar hukuku ve ticaret hukuku da aslında medeni hukukun uzantısıdır. Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür.

Türk Medeni Kanunu’nun getirdikleri Nelerdir :

  • Erkeklerin çok eş evliliği sona erdir tek eşle evlilik esası getirildi.
  • Evlilikte Resmî Devlet Nihah zorunluluğu getirildi.
  • Ailede erkek ile kadın eşitliği sağlandı.
  • Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.
  • Kadınlara, hukuk işlevini yürütmekle sorumlu , mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi.
  • Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

 

1 Ocak 2002 Yılında Yeni Medeni Kanun Kabul edildi.

1 Ocak 2002 yılında günün sosyal yapısına uygun şekilde tamamı ile yenilenmiş Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle 4 ekim 1926 Yılında kabul edilen ve yürürlüğe alınan Türk Medeni Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Kadına Önem veren ve Kadına  Medeni Yaşam imkanı sağlayan bu kanunu Yürürlüğe sokan Ulu önder Atatürk’e şükran ve minnetlerimizle .

KADIN yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Mutlu günler dileriz.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.