İlaç Kullanımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bir çoğumuz farklı rahatsızlıklarımızı gidermek için ilaç kullanırız. Peki bu ilaçlar bize gerçekten faydalı mı ? , ilacı nasıl kullanmalıyız ? , ilacı ne zaman kullanmalıyız , ilacı ne kadar kullanmalıyız? Bunları biliyor muyuz ?

Sihirli Kadın sitesi olarak bugün sizlerle ilaç kullanımı hakkında bazı önemli bilgileri paylaşmak istiyoruz…

 

İlaç Nedir ?

ilaclar-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler-2-ilac-nedir

İlaçlar bozulan insan sağlığını tedavi etmek amacı ile kimyager ve tıp insanları tarafından farklı içerikler ve etken maddelerin bir araya getirilerek sıvı ( şurup veya enjeksiyon sıvısı )  , Katı ( hap, kapsül,fitil) , Krem ( merhem ) , gaz ( Buhar veya püskürtme ) gibi farklı formlarda geliştirilen dahili ( içilerek,yutularak,damar yoluna iğne ile ) ve harici biçimde ( cilde, dile vb.  sürülerek )  farklı zaman dilimlerinde 1 defa yada düzenli olarak doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken sağlık ürünleridir.  

 

İlaçlar Nasıl Kullanılmalı ?

ilaclar-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler-3-ilac-nasil-kullanilmali

İlaçlar bozulan insan sağlığını düzeltmek amacı ile üretilmektedir. Fakat kimiz aman bilinçsiz ilaç kullanımı nedeni ile aksine insan sağlığını bozabilir ve hatta sonlandırabilir. Bu nedenle ilaçları kullanma konusunda bilmemiz gereken bazı temel kurallar vardır. Bu kuralların belli başlıcaları aşağıdaki gibidir.

  • İlaç Doktor Tavsiyesi ile Kullanılmalıdır

İlaçlar kişinin kendi kararı ile kullanılmamalı. Rahatsızlık konusunda uzman bir doktora baş vurulmalı. Gerekli muayene ve /veya tetkik ( tahlil vb.)  doğrultusunda reçete ile alınmalı ve kullanılmalıdır.

“Not: İlaçlar doktor tavsiyesi ile reçete ile alınır fakat doktorun doğru tanı koyabilmesi için hastanın doğru bilgiyi doktora vermesi gerekmektedir. Aksi taktirde doktor gerekli olan tetkikleri yapmamaya karar verebilir. Doktordan bilgi saklanması doktorun durumu anlamasına engel olabilir ve verdiği ilaç gerekli tetkikler hasta tarafından verilen yanlış bilgi doğrultusunda yapılmayarak alınan ilacın hayati tehlike içerisine girmesine neden olabilir.”

  • İlaç ikram edilmeli , ikram ilaç kullanılmamalıdır !

İlaçlar Doktor tavsiyesi ile kullanılır kişinin sağlık problemine özel olarak reçete ile verilir. Farklı kişiler farklı rahatsızlıklarda aynı hastalık semptomları ( belirtileri ) yaşıyor olabilir. Bir sorunu düzeltmeye çalışırken daha büyük sorunlar yaşamamak için ilaç ikram kabul etmemeli, ilaç ikram etmemeliyiz.

  • Prospektüs okumak yeterli değil

Eğer doktor değilseniz her ne kadar ilaç içerisinde bulunan etken maddelere yan etkilerine hakim olsanız dahi sadece prospektüs ( ilaç içeriği, kullanım alanı, şekli , yan etkileri hakkında bilgi veren ilaç kutusunda yer alan bilgilendirme kağıdı / kullanım kılavuzu) okuyarak ilaç almamalısınız. Çünkü vücudunuzun o an içinde ne olup bittiğini bilme imkanınız yok ve bazı tetkikler yapılması gerekiyor olabilir. Hissettiğiniz rahatsızlık konusunda doğru tanı koyamayabilir durumu daha kötü bir hale getirerek hayatınızı risk altına sokabilirsiniz…

  • İlaç Eş Dost tavsiyesi ile Tüketilmemelidir

İlaçlar Hekim önerisi ve reçete ile kullanılmalıdır. Rahatsızlık yaşayan insanın sağlık sorununa özel olarak hekim tarafından tetkik edilerek verilmelidir. Farklı kişiler farklı rahatsızlıklarda aynı hastalık belirtileri( semptom) yaşıyor olabilir. Bir sorunu düzeltmeye çalışırken daha büyük sorunlar yaşamamak için ilaç tavsiye etmemeli,  tavsiye ile ilaç kullanmamalıyız.

  • İlaç miktarı, kullanım şekli ve kullanım zaman aralığına dikkat edilmeli

İlaçlar uzman hekimler tarafından reçete ile alınmışsa bu ilaçların kullanım şekilleri konusunda yazılan reçetede periyotlar ( hangi sıklıkta,  ne kadar süre , toplam ne kadar ilaç kullanılması gerektiği ) vardır. İlacın kaç saatte bir, ne kadar hangi miktarda kullanılacağı konusunda doktordan alınan veya eczane tarafından belirtilen ilaç miktarına, kullanım şekline ve ne kadar süre ne kadar kullanılacağına dikkat edilmesi çok önemlidir. İlaç kalmasın diye tedavi süreci bitmesi ardından ilaç bitsin diye kullanılmamalıdır.

  • İlaçların Son kullanma Tarihine dikkat edilmelidir. 

İlaçlar İçerisinde bulunan etken maddelerin etkilerinin sona ereceği tarihlere göre kutuları üzerinde ve tabletleri üzerinde son kullanma tarihi içerirler. Bu tarihler ilacın etkisinin yok olduğu veya farklılaşacağı tarihleri ifade eder. İlacın son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanımı durumunda etkisini kaybettiği için etkisiz olabilir veya farklı bileşenlerin bozulması dolayısı ile zehirleme gibi sorunlara yol açabilir. İlacın satın alınması sırasında son kullanma tarihi kontrol edilmeli , tedavi süreci içerisindeyseniz son kullanma tarihi gelmeden tüketmeli, son kullanma tarihi geliyor diye ilaç tüketilmemelidir. Son kullanma tarihi gelen ilaçlar atılmalıdır.

  • İlacın saklanma şekline Dikkat edilmeli

İlaçların hepsi farklı içeriktedir. Etken maddeler farklı hava şartlarında farklı ortamlarda etkilerini korur ve son kullanma tarihine kadar bozulmazlar. Bu şartlar ilaç kutularının üstünde ve prospektüslerinde yazılıdır. Bu uygun olarak ilacı saklamak gerekmektedir.

  • İlacın farklı ilaçla kullanımına dikkat edilmelidir 

İlaçların içerikleri farklı olduğu gibi farklı ilaçların içeriklerinin birleşimi de ilaçların etkilerini yok edebilir. doz aşımına neden olabilir. Bu durumlar tedavinin devam etmesini önleyebilir veya hayati tehlikelere yol açabilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız doktorunuza size yeni bir ilaç yazmadan önce mutlaka bilgi vermeniz ve onun önereceği şekilde ilaç kullanmanız çok önemlidir.

  • İlaçları kullanırken gıda tüketimine dikkat etmelisiniz 

Bir çok ilacın içeriğinde bulunan etken maddeler farklı gıdalar ile tüketildiğinde tedavi önleyici yada zehirleyici olabilir. İlacın etkisinin yok olmaması için doktorunuz veya eczacı sizlere o ilacın nasıl kullanılacağını anlatırken eğer bir gıda veya içecek ile kullanmamanız gerekiyorsa bu konuda bilgi vermeli ve bu  şarta uygun olarak ilacı kullanmanız gerekmektedir. Eğer bilgi vermedi ise ilacı yazan doktorunuza veya eczacınıza mutlaka sormanız sağlığınız açısından çok önemlidir.

  • Beklenmeyen etkilerde ilaç almayı durdurun ve hemen doktora başvurun

Tüm ilaç prospektüslerinin üzerinde Olası yan etkiler yazar bu etkileri veya farklı olumsuz etkiler ile karşılaşmanız durumunda ilaç alımını durdurun ve zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gidin. Bu durum kimi zaman yanlış teşhis ve tedavi, ilacın içerisinde bulunan bir maddeye bilinmeyen bir alerji veya bunun gibi bir çok farklı durum nedeni ile olabilir, hayati risk içerebilir.

  • Kullandığınız ilaçları mutlaka not etmelisiniz

Kullandığınız ilaçların neler olduğu ne kadar süre hangi rahatsızlık için kullandığınızı mutlaka not etmelisiniz. Bu hem yan etki gösteren bir ilacı bir daha yazılması durumunda sizi uyaran bir sigorta olacaktır. Hem de size o sorun ile ilgili yardım etmenizi sağlar ve ilaç kullanım çizelgesinin sahibi olarak ilerleyen zamanlarda bir çok fayda görürsünüz.

İlaçlar insan sağlığı için üretilen tıbbi ürünler olsalar dahil neredeyse ilaçların tamamı insan vücuduna bir şey verirken mutlaka bir şeyler alır veya vücudun bazı gerekli şeyleri üretmesine engel olabilir. Dolayısı basit sorunlar ile ilgili sürekli olarak ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır.

İLAÇ

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARIMIZI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ 

ve

İlaç ve gıda takviyeleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için İLAÇ NEYE İYİ GELİR sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

İlaç kullanmaya ihtiyacınız olmayan mutlu ve sağlıklı günler diliyoruz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.