
Tai-Chi Chuan – Dengeli ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı
Hayatımıza bir çok farklı egzersiz türü girmekte. Bunların çoğu yeni nesil egzersiz türleri. Fakat bunlardan 2 tanesi binlerce yıldır evrim geçirerek etkinliğini arttırmakta :Yoga ve Tai-chi. Bu 2 Beden egzersizinin diğerlerinden ayrılan noktaları hem bedensel egzersiz hem de ruhsal meditasyon içermeleri. Bugün Egzersiz ve Tavsiyeler bölümünde Sizlerle ” Tai-chi nedir ?” yazımızı paylaşıyoruz
Tai-Chi Chuan Egzersiz ile Sağlıklı Yaşam

Tai-Chi Nedir ?
Tai Chi Chuan genellikle Tai Ci olarak bilinen İçsel Çin savaş sanatıdır ama egzersiz sistemi demek günümüz koşulları içerisinde daha doğru olacaktır. Tai Ci’nin düşünsel kökleri kadim iki kitaba dayanır. I Ching ve Taoculuk hakkındaki yazılı en eski kaynak olan Tao Te Ching.
Tam olarak nasıl başladığı bilinmese de dövüş sanatlarında usta eski bir Taocu keşiş Chang San Feng, kaynaklarda Tai Ci’nin yaratıcısı olarak en çok kredi verilen kişidir. Tai Ci’nin yaratıcısı olarak kabul edilen diğer bir kişi ise 9. nesil Chen ailesinden Chen Wang Ting’dir.
Günümüze kadar farklı stilleri ulaşmış olan Tai Ci’de en eski stilin Chen stili olduğu bilinmektedir. Günümüzdeki diğer tüm stiller Chenailesi tarafından öğretilen sisteme dayanır. 19. yüzyıla kadar Chen ailesi içinde korunan sanat 1820’de aile dışından ilk defa Yang Lu Chan tarafından öğrenilmiş ve halka tanıtılmıştır. Yang Lu Chan’in kendi birikimi ile yorumladığı sanat günümüzde en popüler stil olan Yang stili olarak bilinir. Yang ailesinden sanatı öğrenen farklı ustalar Wu/Hao, Wu ve Sun stillerini geliştirmişlerdir.
Tai Ci’nin yüzyıllar boyunca uygulanıyor olmasında şu üç amaç birincil olmuşlardır. Evrenle bütünleşme hedefindeki ruhsallık, içsel dövüş sanatı, etkin sağlık sistemi.
Tai Chi hem bedeni hem ruhu arındırır
Tai Ci günümüzde çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan bir terapi olarak uygulanmakta ve tanıtımı yapılmaktadır. Tai Ci yumuşak stil savaş sanatı olarak kabul edilir. Tam bir gevşeme veya kaslarda olabildiğince yumuşak olunarak uygulanır ve bu kasların en yüksek gerginlikte kullanıldığı Karate, Aikido ve benzeri diğer sert uzak doğu savaş sanatlarından ayırır…
Sağlıklı yaşam için hareket ilkesinden yola çıkan T’ai Chi hareketleri oldukça yavaş, kesintisiz, daima döngüsel hareketlerden oluşur. Bu hareketler dizisine ‘form’ denir. Günde bir kere yapmak en fazla 15-20 dakikanızı alır. Bir çok egzersiz türünde kas gücüne ihtiyaç duyulur. Fakat Tai-Chi yaklaşımı farklıdır. Kas gücünü en alt düzeyde kullanarak alternatif egzersiz sistemi oluşturup ve her yaştki bireyin kolayca uygulayabilmesine olanak sağlar.
T’ai Chi yaparak ‘yaş alan’ bir kişiyi bir gün çok dengeli, esnek-dinamik egzersizlerini yaparken bir parkta görebilirsiniz. Hareketlerin temeli gevşeme prensibine dayandığından tıpkı bir akupunktur etkisi yaparak rahatlamayı sağlar.
Bedeniniz çalışırken Ruhunuz dinlenir yaptıkça gerginlik azalır
Bu şekilde vücudumuzdaki blokajlar ve gerilim kalktıkça yaşam enerjisi vücudumuza daha rahat akmaya başlar. Vücut enerji dengemiz iyileşir. Ve çalışmanın sonunda yorgunluk ve gerginlik yerini sakin ama canlı bir dinlenmişlik haline ve iyi hissetmeye bırakır.
Farklı stillerde uygulanan Tai Ci’de form olarak bilinen rutin haraket serileri sanılanın aksine sanatı öğrenmenin sadece belli bir kısmını oluşturur.
Diğer kısımlar ise silahlı formlar, elle itme çalışması, uygulamalar, nefes ve enerji çalışmaları, hızlı Tai Ci, mücadele setleri ve serbest dövüş çalışmalarıdır.
Örnek Tai -Chi Videosu
Tai- Chi İmmün sistemi güçlendirir bağışıklığı artırır
Tai Chi’nin, vücudun kendini iyileştirme sistemlerini uyarması sonucu bir çok hastalığa karşı olumlu etkisi olduğu artık bilinen bir gerçektir. Örnek verirsek: Kan dolaşımı bozuklukları , yüksek tansiyon , damar sertliği, bedensel duruş bozuklukları, stres, kemik erimesi, koordinasyon bozuklukları, yaşlılarda denge sorunu, alerjik hastalıklar… Sinir sisteminin güçlenmesine de yardımcıdır. Ruhsal yapıyı güçlendirir, dinginleştirir, inceltir. Sezi gücünü arttırır. İletişimi güçlendirmenin yoludur T’ai Chi, tüm varoluş ile; başta kendimizle. Çünkü gündelik yaşamın akışında bedenimizden savrulup gitmiş olan bizi bize toplamaya, getirmeye çalışır. Kısaca vücudumuzun ruh-beden zihin-enerji dengesini bir enstrumanmışçasına akort eder.
Tai Ci görünürlüğündeki sadelik, akıcılık ve basitliğin aksine öğrenilmesi zor ve belli bir zaman alan, sadece yetkin bir eğitmenin gözetimi altında çalışılarak öğrenilebilen bir sanattır. Sanat hakkında yeterli bilincin ve kültürün olmadığı toplumlarda istismara açık bir konudur aynı zamanda. Bu bakımdan Tai Ci eğitmeninde aranması ve sorulması gereken ilk kriter soyağacı yani eğitmenin, stilin yaratıcısına değin varması gereken şeceresidir.
KİŞİSEL GELİŞİM KONUSUNDA DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN BURAYI ZİYARET EDİN
ve
GÜNLÜK BURÇ YORUMUNUZ OKUMAYI SAKIN UNUTMAYIN. 🙂
Mutlu ve takıntısız günler dileriz…