Çocukların Hayvan sevgisi gelişimlerini Hızlandırıyor Nasıl mı?

Yeryüzünde sadece insanlar yaşamıyor, insanlar, birçok canlı türü içerisinde sadece türlerden biri. Bu canlı türleri de varoluş nedeni ve halihazırdaki işlevleri ile, birbirini tamamlayan, örgün bir döngü biçiminde karşılıklı etkileşerek gerek ekolojik, gerek biyolojik ve gerekse insanlar için geçerli olan ruhsal boyutlarda yaşamlarını anlamlı kılmaktadırlar. Doğanın gereği tüm canlılarla uyum içinde yaşamak değil midir zaten. Kadın sitesi çocuk gelişimi ve sağlığı bölümünde ” Hayvanlar ve çocuk gelişimi” konusuna yer veriyoruz…

 

 

HAYVAN SEVGİSİ ÇOCUK GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK ETKİLİ

Hayvanlar Çocuğunuzun Gelişimini Hızlandırıyor Öğretin

Birinde bulunan eksikliğin bu döngüyü olumsuz yönde etkileyerek diğerlerinin varoluşlarının veya işlevlerinin aksamasına neden olduğu bilinmekte ve “Çevrecilik” akımları tarafından çok açık bir biçimde vurgulanmaktadır.

Çocuğun hayvanları sevmesi, onlardan sevgi görmesi, onlarla ilgilenmesi, bakımı için sorumluluk alması çocuğun birçok alanında gelişimini destekler ve zayıf olduğu alanlarda beceri kazanmasına destek olur.
İnsan gelişiminde de hayvanların, bitkilerin özellikle de evcil hayvanların katkısı sanıldığından daha çoktur.

Çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi bir bütünlük içinde ve birbirini az yada çok etkileyerek tamamlanır…

 

Hayvanla yaşam sorumluluk ve iletişimi güçlendirir

Çocuk önce kendini ve kendi dışındaki dünyayı beş +1 duyusu ile algılar, algıladıklarını da taklit ederek, onlarla karşılıklı ilişkiye girerek öğrenir. Özellikle de bu karşılıklı ilişkinin kiminle? nasıl? ne sıklıkla? olduğu onun zihinsel, ruhsal, sosyal gelişimini yakından etkiler. Hayvanların da bir ruhu bir takım temel haklara sahip olduklarını unutmadan onları sevgi dolu ve güvenli bir ortamda besleyerek çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Hayvanlar dünyası çok çeşitlidir ve zengindir. Her hayvan farklı renklere, özelliklere, şekillere sahiptir ve çocuklar bunları keşfetmeyi çok sever. Bu çocuklarda araştırma, analiz etme, kategori yapma, ilişki kurma, problem çözme vb. becerilerin gelişmesi yardımcı olur.
Çocuklar hayvanların birbirleriyle iletişimini dikkatle gözlemler. Onlarında mutluluk, üzüntü, kızgınlık ve neşe gibi duygulara sahip olduklarını gözler. Böylece arkadaşlarının ihtiyaçlarına daha duyarlı olmayı öğrenir. Ayrıca bir hayvanın bakım sorumluluğunu almak sorumluluk duygusunu geliştirir.

Başka bir canlı ile ilgili Sorumluluk alıp, bunları yerine getiren çocuk bundan gurur duyar ve öz güveni kat be kat artar. Diğer yandan hayvanlar hakkında konuşmak çocuklar için en eğlenceli konulardan biridir…

 

Hayvan iletişimi diğer insanlarla iletişimini de güçlendiriyor

Çocuklar hayvan hakkında konuşarak yaşıtlarıyla iletişim kurma şansı yakalar. Hayvanlar üzerine konuşacak çok şey olduğu için bu sohbetler çocukların arkadaş edinmelerine yardımcı olur. Eğer bir çocuk evcil hayvan besliyorsa; arkadaşlarına ona nasıl baktığını, onunla neler yaptığını anlatması konuşma becerisini ve kelime daracığını geliştirir.
Hayvan sevgisinin terapi etkisi de vardır. Hatta bazı hayvanlar psikolojik problemlerin çözümünde terapi de kullanılmaktadır. Örneğin Amerika’da yavru köpekle terapi yapılmaktadır. Terapi sırasında yavru köpek çocukla, çocukta yavru köpekle oyun oynar.

Hayvan sevgisi içine kapanık, arkadaşı olmayan çocuklar için de çok faydalıdır. Çevresindeki yetişkinlere veya arkadaşlarına tepkili olan çocuk, baktığı hayvanın bir suçu olmadığını bilir ve onla konuşur, dertleşir, içine kapanmaz, bu evcil hayvanla iletişim kurarak gerçek dünyayla olan bağlarını tamamen koparmaz.
Fakat aslen belki de en üzerinde durulması gereken kavram olan “karşılıksız, gerçek, koşulsuz sevgi” olgularını çocuklar hayvanlardan en doğal şekilde öğrenirler. Çünkü bu karşılıksız ve koşulsuz saf sevgi paylaşımı konusunda bilinen bir gerçek hayvanların insanlardan bu konuda açık ara fark ile önde olduğudur…

 

Hayvanlar ve çocuklar videosunu da tatlı niyetine sizinle paylaşıyoruz.

 

Hayvan Sahiplenirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

Hayvan sahiplenmek isteyen bir  ailenin göz önünde bulundurması gereken çok önemli konular vardır.

Unutmamalıyız ki hayvanlar çocuğunuzun gelişimini artıracak bir oyuncak ya da bir araç değildir. Bir evcil hayvan beslemenin sorumluluğunu alamayacak bir çocuğa bir evcil hayvanı emanet edip ona eziyet edilmesine izin vermek veya Pet Shop’tan bir hayvan alıp 2-3 hafta besleyip tekrar teslim ederek (ya da sokağa bırakarak) bu şirin hayvanların psikolojisini bozmak çok sık rastlanan ve çok yanlış bir uygulamadır.

Hayvanların birer oyuncak olmadığının, onların da tıpkı biz insanlar gibi temel yaşam ve varoluş haklarına sahip olduklarının bilincinde olarak ve onların da hissedebilen ve düşünebilen, zeka ve duygu sahibi canlılar olduklarını hesaba katarak sahiplenme konusunda girişimde bulunulmalıdır. Bunun için yerel hayvan barınaklarını ziyaret edip oradan bir can kurtarmanın yaşamınıza katacağı anlam çok büyük olacaktır. Nasıl ki bir çocuğun geleceğini düşünmeden, ona iyi şartlar sunamayacağınızı bildiğiniz halde çocuk sahibi olmazsanız bu konuya da aynı titizlikle yaklaşmalısınız.

Eğer evde kedi besleyecekseniz yada besliyorsanız BİLMENİZ GEREKENLERİ BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

Mutlu günler dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.