“Hayır !” diyen çocuk nasıl ikna edilmeli?

Özellikle çocuklarda 3 ile 5 yaş arasında rastlanan Hayır dönemi Ebeveynler için zorlu bir dönemdir.

Bu dönemde çocuğun özgüvenini kırmadan kendisi için iyi ve gerekli olan şeyler konusunda onu ikna etmeniz gerekir…

 

Bu gün sihirli kadın sitesi olarak çocuğunuza nasıl Evet dedirtirsiniz konusunu ele alıyoruz.

hayir-diyen-cocuk-nasil-ikna-edilir-sizi kizdirmak-icin-hayir-demiyor

Çocuk Neden hayır der?

Öncelikle şunu Bilmemiz gerekiyor çocuklar Biz ebeveynleri kızdırmak veya mutsuz etmek için hayır demiyorlar. Özellikle belli yaş çocuklarda bebeklikten çocukluğa adım atarken “Çocuklarda Hayır ! Dönemi” olarak adlandırılan doğal bir süreç olduğunu bilmemiz gerekir.

 

“Çocuklarda Hayır Dönemi Nedir ?”

 

Sürekli olarak bizim yapmalarını için istediğimiz şeylere Hayır demelerinin sebebi Aslında sizin söylediğiniz in aksini söyleyerek ya da söylediğinizi kabul etmeyerek bir birey olduğunu gösterme çabasıdır.

Eğer bu durum karşısında inatçı gereğinden fazla otoriter bir tavır sergiler Semiz çocuğunuzun kişilik gelişimi konusunda ona büyük hasarlar verebilirsiniz.

 

Sabırlı ve tutarlı olmalısınız !

 

Tabii ki çocuğunuzun iyiliği için onu bir şeylere ikna etmeye çalışıyorsunuz. Fakat bir çaba gösterirken çocuk yetiştirmenin aslında bir birey yetiştirmek olduğunu unutmamalısınız.

Öncelikle şunu unutmayın Bizler de yetişkinler olarak bir konuda Birileri bizi zorla ikna etmeye çalıştığı zaman çok doğal olarak bir savunma geliştirir ve ilk önce hayır deme refleksini gösteriniz.

Çocuklarımız hayat ile ilgili gerekliliklerin birçoğunun henüz farkında değiller ve çok doğal olarak hal ve anladık ihtiyaçlarının peşinde koşarlar.

Bu durum karşısında Öncelikle onunla ondan istediğiniz şeyin onun yararına olduğu konusuna ikna etmek çabanız ve bu çaba doğrultusundaki tutarlılığınız sabrınız ile ona özgüvenini kaybettirmeden korumanıza yardımcı olacaktır.

 

Çocuk kendisi içi iyi olan bir konuda nasıl ikna edilir ?

  • hayir-diyen-cocuk-nasil-ikna-edilir-cocuk-ikna-etme-yontemleri

     

     Ondan istediğiniz şey onun için gerçekten Gerekli mi Bunu bir kez daha düşünmelisiniz.

Bu konu çocuğunuza Hem bir şehir yaptırmanız için çok önemli hem de çocuğunuzun bir şey yapmak konusundaki Temel düşünce sistemi açısından çok önemlidir.

Aslında Çocuğunuz için gerekli olmayan ve sadece sizin için o an gereklilik olan bir konu hakkında Çocuğunuzu ikna ediyor olmanız Onu her şeye itaat eden hiçbir şeye hayır diyemeyen sakatlanmış bir birey haline getirebilir.

Bu durum ilerleyen zamanlarda çocuğunuzun gerçek duygularını saklayan baskılanmış gizli şiddet duyguları içeren içinde bulunduğu durumları gerektiği gibi süzüp kendisi için doğrulara karar veremeyen bir birey haline getirebilir. Çocuğunuzun böyle bir birey olmasını istemediğinize eminiz.

 

  • Temel gereklilikler konusunda tutarlılı olun !

Eğer çocuğunuzdan istediğiniz şeyler konusunda tutarlılık göstermiyor sanız onun ne kadar meraklı ve zeki olduğunu göz ardı ediyorsunuz demektir.

Örnek vermek gerekiyorsa Eğer çocuğunuzdan bir şey yemesini içmesini veya bir davranış biçimini sergilemesini istiyorsanız aynı şeyi sizin de yiyip içmiyor aynı davranış biçimini sizin de göstermiyor olmanız gerekir.

Kısaca gerekliliğini iddia ettiğiniz şeyi sizde yapmıyor olmalısın.

Çikolata yememesi gerektiğini söylüyorsanız ve evde çikolata varsa çocuk Mademki yemem gerekiyor neden burada var diye sorgulayacak tır.

Aynı şekilde sigara içiyorsanız fakat sigara içmemesi gerektiğini söylüyorsanız Mademki içmemem gerekiyor annem veya Babam neden içiyor diye sorgulayacak.

Ayrıca çocuklar sizin söylediklerinizden çok davranış biçimlerinizi örnek alırlar. Yani siz sigara içiyorsanız ve çocuğunuza sigara içme diyorsanız o bunu yapılabilir bir davranış biçimi olarak görecektir Fakat o an yapmayacaktır ve sizi örnek aldığı için bir gün sigara içmesinin sebebi sizin içiyor olmanız sağlayacaktır.

 

  • Çocuğunuzu gerçekte Yüzleştirerek ikna edin !

İnsanlar genellikle olumlu veya olumsuz şekilde bir bedel ödeme dikçe Bir konuya ikna olarak davranış biçimi geliştirmezler.

Çocuklarda Aynen yetişkinler gibidir ona bir duvardan atlamaması gerektiğini söylüyorsanız ve ona bu konu ile ilgili korku aşılyorsanız bu o çocuğun deneyimleme ve deneyimlediği şeyin olumlu veya olumsuz sonucunun bedelini mükafat veya zorluk olarak algılayıp kendini geliştirme imkanını elinden alır.

Dolayısıyla Çocuğunuz Kış gününde terlik giyerek dışarı çıkmak istiyorsa ona Bunun onun için iyi bir şey olmadığını Söylemek yerine büyük bir hasar görmeden deneyimleme sine yardımcı olmalısınız. Onu kar yağarken terlikle kapının önüne kadar çıkartın emin olun ayakları Üşüyecek ve kendisi bir süre sonra botlarını giymek isteyecektir.

hayir-diyen-cocuk-nasil-ikna-edilir-ozguvenli-guvende-cocuk
  • Çocuğunuza mutlaka seçim şansı verin

Eğer bir konuda Çocuğunuzu ikna etmek istiyorsanız ona mutlaka birden fazla seçenek vermelisiniz

Bu hem onun kişilik gelişiminde ona yardımcı olacak hem de onun için gerekli olan bir şeyi yapması konusunda hem size hem de ona yardımcı olacaktır.

 

  • Yapılması gereken konuda sınırlarını siz belirleyin!

Özellikle çocuğun sağlığı için Elzem olan durumlarda kuralları siz belirleyin.

Yukarıda belirttiğimiz gibi çocuğunuza Seçim yapma şansını verirken kesinlikle sınırları sizin belirlemeniz gerekiyor.

Aynı örnek üzerinden gitmek gerekirse kış aylarında sokağa çıkacaksa ona birden fazla bot veya ayakkabı seçeneği sunabilirsiniz fakat terlik veya spor ayakkabının görebileceği ve kışlık ayakkabıya tercih edebileceği bir ortam olmaması gerekiyor.

Böylece Çocuğunuz Hem onun için gerekli olanlar arasından birini seçerek korunacak hem de seçim yapabildiği için özgüveni gerektiği gibi gelişecektir.

 

  • Yapması gerekene adım adım ikna etmelisiniz

genelde 3 ile 5 yaş arasında Hayır dönemi çocuklarına uygulanan en etkili yöntem adım adım Evet tekniğidir.

Bu teknik ile temel olarak çocuğun Hayır sendromundan çıkıp Evet sendromuna girmesi sağlanır. Fakat bunu sağlarken çocuğunuzun değer yargılarının doğru şekilde oluşabilmesi için sorgulamanın da geliştirilmesi gerekir.

 

Çocuklarda Evet tekniği

hayir-diyen-cocuk-nasil-ikna-edilir-ozguvenli-guvende-cocuk
  1. Kesinlikle yapılması gerekenler konusunda ikna ilk başlarda olmamalıdır. Çocuğunuzun yapmasını iatediklerinize odaklanmayın o an yapmasını iatwsiklerini için yukarıda belirtilen diğer yöntwmleri kullanın.
  2. Gündelik konularda basit evetlere alıştırın. Çocuğunuza önce ekmeği uzatır mısın sevdiği bir şey varsa onu teklif ederek ister misin gibi konularda Evet cevabını kesin olarak alacağınız 1 dönem içerisinde sokmalı sınız. Bu durumu üç dört gün tutarlılık ve sabır ile devam ettirmelisiniz.
  3. Çok Elzem durumlar haricinde çocuğunuza mümkün olduğunca Hayır demeyeceği taleplerde bulunmalısınız. Yani çocuğu Evet alanında tutmalısınız fakat bunu yaparken kesinlikle tutarlı olmalısınız.
  4. Siz de mümkün olduğunca Evet alanında kalmalı sınız. Bu durumun tutarlı olabilmesi için önceden sağlıklı sınırlar belirlemiş olmanız çok önemli.
  5. Bu üç dört günün ardından yapması gerekli olan şeyleri yavaş yavaş ondan istemelisiniz fakat ana konulara bu üç dört günden önce kesinlikle gelmemeye gayret etmelisiniz.

 

Bu konuda çalışma yaparken tutarlılığınız çok önemlidir. Aynı zamanda olumlu olduğu kesin olan konularda çocuğunuzla neden Evet olduğu konusunda sohbet ederseniz bu aynı zamanda çocuğunuzun doğru bir mantık ile Evet demesi konusunu pekiştirerek sadece itaat etme durumundan uzak tuta bilecektir. Böylece çocuğunuz özgüven konusunda yaralanmadan kendisi için iyi olan şeyleri sizin sizin yönlendirmeleriniz yardımı ile gerçekleştirebilecektir.

KOLAYCA ÇOCUK BÜYÜTMENİN TEMEL KURALLARINI OKUMAK İÇİN HEMEN OKUYUN

yada

ÇOCUKLARIN NEDEN TIRNAK YEDİKLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLAYIN

MUTLU GÜNLER DİLERİM.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.