Hamileyken Yediğiniz Yiyecekler Hayati Önem Taşıyor

Bugüne kadar tükettiğimiz gıdalardan tek başımıza sağlığımız konusunda sorumluluk taşırken hamilelik döneminde artık bebeğim izinde sağlığını düşünmek zorundayız. Nasıl ki normal zamanda Yediğimiz yiyecekler beden sağlığımız dan ruh sağlığımıza kadar bizleri etkiliyorsa aynı şekilde gebe olduğumuz yani hamile olduğumuz dönemlerde de tükettiğimiz besinler Hem bizim sağlığımız hem de taşımakta olduğumuz bebeğimiz için hayati önem taşımakta…

 

Siz Ne Yerseniz Bebeğiniz Onu Yer

Hamileyken Yedikleriniz Hayati Önem Taşıyor
Hamileyken Yedikleriniz Hayati Önem Taşıyor

Özellikle hamilelik sürecinde annelerin fizyolojisi kökten değişimlere uğramaktadır bu değişimlerin sebebi Anne rahminde yeni hayat bulan ve hızla büyüyen o küçücük ve Dünya tatlısı bebeğin anneden besleniyor olması durumudur. Annenin aldığı bütün besinler direkt olarak embriyo halinden cenin haline dönüşen ve ondan sonra da tam anlamıyla formunu tamamlayıp bir bebeğe dönüşen bu küçük tatlı küçük insanı büyütmektedir. Yani siz Ne yersiniz bu direkt olarak Bebeğinize geçmekte.

Dolayısıyla özellikle gebelik sürecinde yediğimiz gıdaların içerikleri sizin bedeninizin sağlıklı biçimde hamilelik döneminde tamamlayabilmesi için hem de Bebeğinizin sağlığı için çok büyük önem taşımaktadır. Dolayısı ile çok ayrıntılı olmasa da kaba taslak yemeniz gerekenler ve yememeniz gerekenlerin neler olduğunu bilmeniz hem bebeğinizin sağlığı ve gelişimi  hem de sizin sağlığınız açısında çok önemlidir…

 

Hamilelik Döneminde Anne Nasıl Beslenmeli

Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin püf noktalarını sizinle paylaşırken öncelikle halk arasında yaygın biçimde bilinenin aksine hamilelik döneminin fazla kalori artışı  hedeflenerek beslenilmesi gereken bir dönem olmadığıdır.

Halihazırda sağlıklı gıdalar ile ve düzenli beslenme alışkanlığı olan Anne adayının normal beslenmesine ek olarak günlük normal bir insanın yediğine göre ek olarak yaklaşık 200 gr (1su bardağı) taze süt,  2 normal boy ev köftesi  kadar et ve 1 dilim de fazladan ekmek yerse  alınması gereken fazla kalori , kalsiyum,protein ve karbonhidrat alınmış olur…

 

Hamilelik dönemi, protein ağırlıklı, vitaminden ve omega 3 yönünden zengin, ceviz, fındık, badem, süt, yoğurt, yumurta balık gibi ürünleri sofradan eksik etmeden geçirilmelidir.

  1. Günde en az 3 litre su tüketilmelidir. yaz aylarında 3.5-4 litreye kadar çıkabilir. Su gebelik döneminde de normal zamanda da kadın sağlığı ve bebek sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Kahve , çay, yeşil çay vb. kesinlikle su ihtiyacını karşılamaz çiğ su içmeniz gerekmektedir.
  2. Günde 3 porsiyon yoğurt, peynir ve pastörize süt olmak üzere, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Balık yediğiniz günlerde bu tüketimi durdurmanızı tavsiye ediyoruz süt ürünü yada balık tan biri bozuk olması durumunda zehirlenmeye yol açabilmektedir. En azında akşam balık yiyecekseniz sadce sabah peynir yiyin !
  3. Her Haftada mutlaka en az 2  defa balık tüketilmelidir. Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler. Lüfer, levrek, trança, ton balığı, somon gibi balıklar da biraz daha fazla civa içermelerine rağmen besin değerleri oldukça fazladır. Bu gruptaki balıkların haftada en fazla 1 kez tüketilmesi önerilmektedir. 1 porsiyon balık yetişkin insanın avuç içi kadar, yaklaşık 120gr olarak kabul edilir.
  4. Balık olmayan haftanın günlerinde protein kaynağı olan et yada tavuk  ürünlerinden biri mutlaka tüketilmelidir.
  5. Her gün mutlaka , çok iyi temizlenmek ve yıkanmak kaydıyla Yeşillik ve  salata  tüketilmelidir.
  6. Mevsim meyve , sebzeleri çeşitlendirilerek akşam saatleri olmamak kaydı ile tüketilmelidir.
  7. Her gün en az  10 fındık, 3 ceviz yada 10 badem mutlaka yenmelidir.
  8. Haftada en az 3 gün tavuk yumurtasıy yenmelidir. sarı yada beyazını ayırmanıza gerek yok günahları olmadığı anlaşıldı 🙂

 

Hamilelik Döneminde neler yenmemeli

Yoğurt gibi süt ürünlerinin içerisinde bulunan sağlıklı bakteriler hem sizin bağışıklığınızı hem de bebeğinizin bağışıklığını güçlendirirken zararlı bakteriler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilmektedir.
Bazı gıda maddelerinin içerisinde Listeria, Salmonella , toksoplazma ,E. Koligibi zararlı bakteriler vardır. Bu bakterileri içeren gıdalar tüketildiğinde özellikle gebelik dönemindeki annelere bulaşma riski yüksektir ve insan sağlığı açısından tehlikelidir…

 

Normal insanlarda ishal, bulantı gibi rahatsızlıklara yol açarken hamilelik döneminde bulaşan bu bakterilerin tedavisi zordur, hem de bebeğin gelişimi konusunda  ciddi zararlar verebilir. Bu zararlı bakteriler gebelikte erken doğum, düşük, düşük doğum kilosu ve bebekte bazı anomalilere gibi istenmeyen sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden  gebelik döneminde bazı gıdaları yerken dikkat etmemiz gerekenler ve yemememiz gerekenler çok önemlidir.

  1. Bazı ürünleri iyi pimiş olarak tüketmelisiniz. Az pişmiş yada Çiğ et, yumurta, deniz ürünü kesinlikle yenmemelidir. Mutlaka etin, balığın, kümes hayvanlarının ve yumurtanın çok iyi pişmesi gerekir. Özellikle kırmızı et ve kümes hayvanlarını pişirirken içinin de piştiğinden emin olmak gerekmektedir.
  2. Özellikle Sebze Meyve gibi  besinlerin çok iyi temizlenmiş olması gerekir. Sebze, Meyve gibi çiğ ürünler akan suyun altında yıkanmalıdır. Akan suyun altında yıkanmamış çiğ hiçbir gıdayı tüketmemelisiniz.
  3. Süt ve süt ürünleri pastörize edilmiş sütten olmalı. Çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış ürünler kullanılmamalıdır. Mutlaka pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinden yapılmış, yoğurt,peynir gibi besinler tüketilmelidir.
  4. Soğuk füme gibi işlenmiş deniz ürünleri yenilmemelidir.
  5. Salam, Sosis, soğuk soğüş et gibi işlenmiş et çeşitleri,
  6. Hamilelik Döneminde kaz ciğeri tüketilmemelidir.
  7. Derin denizlerde yaşayan, Midye,istiridye gibi canlılar ve küçük balıkları yiyerek beslenen ve uzun yaşayan balıklarda ağır metal ve civa miktarı daha fazla görülmektedir. Bu canlılara örnek iri uskumru, kılıç balığı, tuna balığı verilebilir. Midye de hamilelik tüketilmemesi gereken denizi temizlemesi nedeni ile deniz süpürgesi olarak adlandırılan bu deönemde yenilmemesi gereken deniz ürünleri arasındadır. Ülkemiz denizlerinde görülen bu deniz ürünleri kesinlikle tüketilememelidir. Mümkün olduğunca civa içerme ihtimali daha az olan deniz ürünlerinden haftada en az 2 defa tüketmelisiniz.. Bunlar lüfer, okyanus levreği, trança, çupra, ton balığı, somon gibi balıklardır.
  8. İşlenmiş şeker içeren gıdalar da yenilmemesi gereken gıdalar arasında sayılabilir. Hamilelik döneminde Annenin aldığı şekerin bebeğe zararı vardır. Gebelik insan vücudunu daha diyabetik hale getiren bir hormonal durumdur. Diyabette basit şeker ve karbonhidrattan nasıl kaçınılıyorsa anne hem kendisinin hem de  bebeğin sağlığı içinde bunlardan uzak durmak gerekir. Bu yüzden böreklerden çöreklerden ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacı saat 3-4 e kadar meyvalar ile giderilebilir…

 

Aş Erince Lütfen Doğru Yorumlayın

Hamileyken olduk olmadık zamanlarda canınızın hiç olmayan mesela o mevsimde yetişmeyen bir şeyi istemesi çok doğaldır. Fakat bunu tüketmeniz çok sağlıklı değildir. Sürekli Aş erme bahanesi ile aklınıza gelen canınızın istediklerini yemeniz hem sizin sağlığınız hem bebek sağlığı hem de alacağınız kiloları vermek için ileride ki zamanlarda sizi çok zorlayabilir. 😉

Durumu doğru anlamanız gerekir vücudunuz sizden ihtiyacı olan bir şeyi istemekte. Siz de o ihtiyacınız olan şeyin içerisinde bulunduğu en çok sevdiğinizi hatırlamakta ve istemektesiniz. Bugün artık elimizin altında bilgisayar niteliğinde telefonlar mevcut istediğiniz şeyin içerisinde ne olduğunu bularak vücudunuzun sizden ne istediğini neye ihtiyacı olduğunu keşfedebilirsiniz. Böylece yukarıda yemeniz gerekenler listesinde aynı içerikteki gıdayı tüketebilirsiniz. Örnek olarak gece yarısı canınız krokanlı pasta istiyorsa aslında ihtiyacınız şeker olabilir ve hem krokanlı pastayı sevmeniz neden ile şeker ihtiyacınızda pasta istediğinizi düşünüyor hem de eşinize biraz naz niyaz yapmak arzusundan dolayı böyle bir talebiniz aş erme bahanesi ile olabilir…

Eşinize farklı şekillerde naz yapabilrisiniz merak etmeyin zaten hamilelik dönemi ve çocuğun doğması ile birlikte bir kaç yıl gayet fazla nazlanabilme fırsatlarınız olacak.

Arada bir kaçamaklar yapın tabi ki çok da sıkmayın ama sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını riske atmamak için lütfen dikkat edin., Bu arada eşinizledoğum sonrasında olası ilişki problemlerini öğrenmek için hemen OKUYUN

Hiç merak etmeyin zaten doğum sonrasında da dilediğiniz kadar naz yapabilecek fırsatınız olacak ve uzun bir süre kendini kaybedecek 🙂

YENİ DOĞUM YAPAN ANNELERİN BEBEKLERİ VE KENDİLERİ İÇİN İHTİYAÇ LİSTESİNİ OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı mutlu bir hamilelik dönemi geçirmenizi diliyoruz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.