Hamilelikte Seyahat Tehlikeli mi?

Hamilelik sürecine girdiğimizde bu daha önce hiç bilmediğimiz ve hem kendimize daha fazla dikkat etmemizi hem de taşımakta olduğumuz o küçük harika varlığın sağlığını koruyabilmek için temkinli olmamızı gerektiren bir çok durum ortaya çıkar. Daha önce sorun olmayan bir çok şey bir anda bir risk faktörü oluşturabilir. Bu konulardan biri de seyahattir. Özellikle Koronavirüs pandemisi ( Covit-19) ile birlikte risklere bağlı korkularımız da arttı. Kadın sitesi annelere tavsiyeler sayfamızda ” Gebelik sürecinde Seyahat kuralları” yazısını paylaşıyoruz..

 

Hamilelikte Yolculuk Önlemleri Nasıl Olmalıdır?

hamilelikte-yolculuk-nasil-yapilmali

Eğer gerekli önlemleri alıp iyi bir yolculuk planı hazırlanırsa, hamilelik sırasında yolculuk yapmanın bir sakıncası yoktur. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar gözden geçirmekte fayda var. Seyahat genellikle bir sorun oluşturmaz ancak uzun seyahatler yorucu olabileceği gibi, ilk üç ay içinde mide bulantısı, kusma, sık idrara gitme, yorgunluk gibi şikayetler nedeniyle rahatsız olabilirsiniz. Uzun seyahat düşünüyorsanız, ikinci trimestr denen 4.-5.-6. Aylar uygunsa tercih edebilirsiniz. Çünkü bu dönem fiziksel olarak daha rahat olduğunuz, kendinizi iyi hissettiğiniz bir dönemdir. Ancak hamileliğinizin 7. ayı dolmuşsa uzun yolculuklardan kaçınmanızı öneririz. Diğer yandan seyahate çıkmadan önce mutlaka hekiminizin onayını almanız gerekir. Çünkü kan basıncınızda, şekerinizde veya herhangi bir şekilde sorununuz varsa hekiminiz seyahatinizi onaylamayabilir…

 

Hamilelikte Seyahate çıkarken yapılması gerekenler; 

  • Çok fazla estetiğe saplanmadan sizi rahatsız etmeyecek hamilelik formunuza uygun kıyafetler giyin.
  • Yanınıza mutlaka hafif, sağlıklı yiyecek ve içecekler alın.
  • Hijyen açısından ellerinizi temizleyebilmeniz için anti-bakteriyel el bezleri, kolonyalı mendil bulundurun.
  • Uzun yolculuklarda sık sık kısa molalar verin, kısa yürüyüşler yapın.
  • Asla tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin
  • Rahat ayakkabılar götürmeye ve giymeye özen gösterin.

Ülkemiz açısından bakıldığında şehirler arası yolculuklarda en fazla kullanılan ulaşım aracı otobüslerdir. Tren ise Avrupa ülkelerinde çok daha yaygın şekilde tercih edilmektedir. Trende de otobüste de yapılacak olan şey aslında çok kolaydır. Arkanıza yaslanıp yolculuk ederken dinlenmek. Seyahat ettiğiniz güzergaha bağlı olarak pencereye yansıyan manzarayı seyretmek, aynı yerlerden kendi arabanızla defalarca geçtiğiniz halde fark etmediğiniz güzelliklerin tadını çıkarmak bu yolculukları keyifli kılar. Trafik sorunuyla baş etmek zorunda olmamak, gözlerinizi kapatıp müzik dinleyebilmek ya da kitap okumak hatta televizyonda film seyretmek çoğu kez zamanın nasıl geçtiğini anlamadan yolun sona erdiğini fark etmenizi sağlar….

 

Özellikle Pandemi dönemi seyahatlerde hijyene dikkat

Özellikle Korona virüs süreci hepimizi hijyen konusunda hassas hale getirdi. Özellikle hamile annelerin seyahat sırasında virüsten korunma önlemlerini almaları çok önemli.

  • Yanınızda dezenfektan bulundurun,
  • Seyahat sırasında tek kullanımlık eldiven takın
  • Mutlaka iyi bir maske alın ve seyahat boyunca mutlaka takın
  • Elinizi herhangi bir işlem sonrası yüzünüze baş bölgenize götürmeden önce mutlaka dezenfektanla yada sabunla yıkayın.
  • Sosyal mesafeyi koruyun, yaklaşanları olumlu bir dille uyarın

Hamilelerin yolculuk beslenmesi

Yolculuk zamanınızı güvenli bir şekilde ayarladınız, doktorunuz sağlıklı bir yolculuk geçirebileceğinizi söyledi. Sıra geldi, beslenme düzeninize; öncelikle yediklerinize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle yaz sıcaklarında yiyeceklerin çok çabuk bozulması nedeni ile dışarıda açıkta satılan yiyecekleri çok fazla tercih etmemelisiniz. Kapalı yiyecekler sizin ve bebeğinizin sağlığı için en yararlı seçim olacaktır. Yolculuğa hangi mevsimde çıkarsanız çıkın, sıvı tüketime çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Günde iki litreden fazla su tüketmeniz gerekiyor. Doğal meyve suları ve çeşitli bitkisel çaylarda vücudunuzun sıvı alımını kolaylaştırır. Uzak durmanız gereken içecekler ise, gazlı ve tatlı içeceklerdir. Kahve, çay alkol ve kola gibi içecekleri kullanmamalısınız…

 

Hava yastığı (airbag) zararlı mı?

Araba Hava yastıkları, emniyet kemerinizi uygun şekilde bağlandığında ve hava yastığından yaklaşık 25 santimetre uzakta olduğunuz sürece hamilelikte başka hiçbir zaman olmadıkları kadar güvenli ancak doğru ayarlanması kaydıyla. Sürücü ya da yolcu koltuğunda da olsanız koltuğunuzu ileri, geri ya da yukarı aşağı ayarlayarak güvenli ve rahat bir oturuş pozisyonu edinmek gerekli. Eğer arabayı kendiniz kullanacaksanız ve aracınızın direksiyonu ayarlanabiliyorsa mutlaka karnınızdan olabilecek olan en uzak mesafeye ayarlayın.

 

Hamilelikte Uçakla Seyahat:

Uçak yolculuğu için hamileliğinizin son dönemlerine kadar herhangi bir sakınca yoktur. Doktorunuz uygun görüyorsa uçakla seyahat edebilirsiniz. Pek çok havayolu şirketi, 8. Ay hamilelikten sonra uçak yolculuğuna sınırlama getirmektedir, doktor raporuna ihtiyacınız olabilir. Uçak yolculuğu yapacak olursanız, hareketsiz oturmayın, uçakta zaman zaman yürüyün. Uçakta kabin içi basıncı ayarlı olduğundan, uçmak, erken doğum, kanama veya düşüğe neden olmaz. Ancak hamilelikte uçak seyahatinin sakıncalı olduğu durumlar da mevcut;

  • İkiz ya da çoğul hamileliklerde
  • Daha önce düşük yapmış hamilelerde
  • Kalp-damar hastalığı olan hamilelerde
  • Ayrıca doğumdan sonra da en az bir hafta uçağa binilmemesi gerekir.

Hamilelik sırasında tromboz riski artmıştır. Bu nedenle gebelikte uçak seyahati sırasında tromboza karşı önlemler alınmalıdır. Uçakta verilen yemeği beğenmeme olasılığına karşı, yanınızda yiyecek bir şeyler götürün. Tıbbi raporlarınızın bir kopyasını ve doktorunuza acil durumda ulaşabileceğiniz telefon numarasını alın. Gerektiğinde çıkarabileceğiniz şekilde kat kat giyinin. Emniyet kemerinizi göbeğinizin üstünde değil altında tutun. Bel ağrısına karşı yanınıza yastık alın. Uçuş heyecanı için, yanınızda sakinleştiren zencefil çayı veya nane çayı bulundurun. Uçuş sırasında, her 2 saatte 1 litre su içmeye çalışın.

Seyahat etmeden önce özel durumlar oluşmaması için mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. her insan farklı olduğu gibi her hamilelik farklı gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla önce kendi sağlığınız sonra da bebeğinizin sağlıı için en doğru olan doktorunuz ile iletişim halinde olmanızdır.

YENİ DOĞAN YADA DOĞACAK OLAN BEBEKLERİN İHTİYAÇ LİSTESİ YAZIMIZI OKUMAYI UNUTMAYIN HAZIRLIKSIZ YAKALANMAYIN 😉 

Güzel bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle…

 

 

Benzer yazılar

Bir yorum var: “Hamilelikte Yolculuk ve önlemler

  1. Hamileyken yolculuk yapmaktan hiç korkmadım. Önemli olan zararlı şeyler yapmamak. En kolay yöntem dikkatli ama fazla kafayı takmadan seyahat etmek. Gebeyken en önem verilmesi gereken konu beslenme bence. Not: Bebeğim büyüdü ve çocuk oldu ama çok gezmekten mi ne yerinde durmuyor afacan 🙂

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.