Hamilelik Kilo Aldırır mı ?

Gebelik her kadının fizyolojik olarak yaşamaya hazır olduğu ve bedeninin hazırlıklı olduğu bir durumdur. Kadınlar olarak hepimiz çocuk sahibi olmak üzere genetik olarak programlı olarak doğmamızın yanı sıra bu muhteşem duyguyu tatma yolunda bizleri anlamayan erkeklerin hiç bir zaman anlayamayacağı bir annelik güdüsüne sahibiz.Bu duygu ile yaşadığımız mutlu evliliğin bir meyvesi olarak hayata yeni ve muhteşem bir pencere açarak çocuk sahibi olmaya karar verdik fakat içimizi bir endişe kapladı hamilelik sırasında kilo alır mıyım ?, güzel fiziğim bozulur deforme olur mu ?  Kadın sitesi anne bebek bölümünde  hamilelikte kilo alımı  konusuna yer veriyoruz…

 

Hamilelikte kaç kilo alınır ?hamilelik-kilo-aldirir-mi-2

Öncelikle şunu belirtmeliyiz doğal olarak içinizde büyümekte olan çocuk çok doğal olarak büyüdükçe belirli bir kiloya gelecek ve doğal olarak size kilo aldıracaktır. Karnınız şişmeye başlayacak yavaş yavaş hareketleriniz ağırlaşacak ve bu ağırlığı hissetmeye başlayacaksınız.Hamilelikte çocuğun kendi ağırlığı ile birlikte eş adı verilen bebeğin beslenme ihtiyacını stoklayarak büyüyen aynı ağırlıkta bir kesesi vardır. Bu kese de çocuk büyüdükçe eşit ve hatta biraz daha fazla ağırlık oluşturmaktadır.

Bir bebek normal şartlarda ortalama 2,5 kilo ile 5.5 kilo arası doğmaktadır. eşi bebeği saran plasenta ve eşi ile birlikte yaklaşık 4 kilo ortalama ile bir çocuk doğuracaksanız yaklaşık olarak 10-11 kilo arasında kilo alacağınızı öngörebilirsiniz bu 13-14 kiloya kadar hamilelikte çok normaldir. Daha fazla alacağınız kilo çocuğun beslenmesi için sizlere gönderdiği sinyallere kapılarak biraz fazla gıda tüketmeniz ile paraleldir. Yani kısaca çocuktan ziyade kendiniz için yemek yiyor olmanızdır.

 

Hamilelikte fazla kilo almanın zararları nelerdir ?hamilelik-kilo-aldirir-mi-3

Hamilelikte doğal kilo alımını aşarak fazla kilo almanız durumunda bazı durumlar sizler için sorun oluşturacaktır.

 

  • Hamilelikte fazla kilo almanız durumunda bu kiloyu vermeniz çocuğun doğumundan sonra onu beslemek için belirli bir süre hamilelik kilosu taşıyacak olmanız dolayısı ile daha zor olacaktır.
  • Hamilelikte fazla kilo almanız ileride o kiloyu vermeniz sonucunda özellikle, kalça, karın, basen, kol altıları  gibi bölgelerde çatlaklara yol açabilir ve bu durum özellikle bikini veya kısa elbiseler giymeniz durumunda görüntünüzden hoşnut olmamanıza yol açabilir.
  •  Aldığınız falza kilo dolayısı ile diğer fazla kilo alma durumları gibi bel boyun gibi bölgelerde omur ilik rahatsızlıklarına diz kapaklarında rahatsızlıklar yaşamanıza neden olabilir.
  • Hamilelik esnasında alacağınız fazla kilo karnınızın içerisinde büyümeye devam eden bebeğinizin de etkisi ile özellikle yatarken sizleri nefes almak konusunda zorlayabilir.

 

Hamilelikte fazla kilo almamak için ne yapmalıyım 

  1. Öncelikle hamlelik esnasında kilo almamak için doktor kontrolü olmadan diyet yapmamanızı öneriyoruz. Unutmayın hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı çok önemli ve eğer bir diyet yapacaksanız kadın doktoru ve diyetinizle muhakkak konuşun.
  2. Sürekli olarak kısa mesafeler yürümeye gayret edin. Tabi bu durumu da kadın doğum uzmanı doktorunuzla kontrol altında olacak ve kendisinin öngördüğü tavsiyeler doğrultusunda gerçekleştirmelisiniz.
  3. 2 kişiyim 2 katı yemeliyim düşüncesine kapılmayın. En yaygın cümlelerden biri olan bu cümle sizi çocuğunuzun daha sağlıklı bir şekilde doğması endişesine sürükleyerek sürekli ve daha fazla yemek yeme duygusuna sürükleyebilir. Unutmayın çocuk sizin yediklerinizden beslenmekte ve doyduğunuzda doymuşsunuz demektir.
  4. Bebek sahibi olacak olmanın verdiği o güzel hissin çevrenizin size ilgi göstermesi ile birlikte yaratacağı şımarıklığa kendiniz kaptırmayın. Evet canınız olduk olmadık zaman ve yerlerde olmadık şeyleri zaman zaman istiyor olabilir. ama bu durumu sizinle ilgileniliyor olmasının verdiği şımarma ile abartmayın o yediklerinizin çoğu size fazla ve sağlıksız bir kilo sunabilir.
  5. Anlayamadığınız biçimde hızlı kilo alıyorsanız muhakkak doktorunuza danışın hamilelik esnasında hormonlar doğal olarak farklılaşmakta ve bazı var olmayan şeker hastalığı, düşük şeker, tiroit bezi rahatsızlıkları ortaya çıkabilmekte ve buna bağlı sorunlar oluşabilmekte.

Hamileliğinizin güzel geçmesi ve o tatlı mucizeyi kucağınıza sağlıklı bir biçimde almanız dileğiyle.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.