Hamilelik Dönemi ile İlgili İlginç Bilgiler

Hamilelik sürecinde bebeğini kucağına almak için hazırlanan anne adayının vücudunda bazı değişimler meydana gelir. Öyle ki bu değişimlerin bazıları olumlu bazıları olumsuzdur fakat hepsi aslında hamilelik sürecinin doğal süreçleri içerisinde yer alır…

 

Hamilelikte Sizi Bekleyen  Bazı Değişimler

hamilelik-donemi-ile-ilgili-ilginc-bilgiler-2

Dünyada her gün yaklaşık olarak 350.000 çocuk dünyaya geliyor. Bu çocukların doğum süreçlerinde ise annelerin yaşamları değişiyor ve fiziksel bazı değişimler ortak özellikler gösteriyor.

Bugün sihirli kadın sitesi olarak sizlerle hamilelik sürecinde meydana gelebilecek bazı ilginç değişimler ile ilgili sizleri bilgilendirmek istiyoruz…

 

Hamilelikte en sık yaşanan durumlar

hamilelik-donemi-ile-ilgili-ilginc-bilgiler-3-hamileleri-neler-bekliyor
  1. Vücudunuz Ödem Tutabilir : Hamilelik sürecinde bir çok anne adayının ortak şikayetlerinden biri vücudun bazı bölümlerinin olması gerekenden fazla şişmesi durumudur. Bunun en belirgin göstergelerinden biri her zaman giydiğiniz ayakkabıyı artık ayaklarınız büyüdüğü için giremiyor olmanız durumudur. Aslında ayak numaranız büyümüyor vücut fazla sıvı tutma eğilimi gösterdiği yani diğer bir deyişle ödem yaptığı için ayaklarınız şişiyor. Bu aslında çok yaygın yaşanan doğal bir durumdur. Hamilelik süresince anne karnında ki bebeğin gelişim sürecinin sağlıklı biçimde olabilmesi için gebe annenin vücudu normal zamandan daha fazla sıvı üretir. Bunun nedeni bebeğin sıvı ve kan ihtiyacını karşılamaktır. Bu nedenden dolayı ayaklarda şişme olabilir.
  2. Saçların uzaması hızlanabilir, vücutta tüylenme olabilir : Normal şartlarda saç 1 ayda ortalama olarak 1.5- 2 cm civarında uzar. Fakat gebelik dönemi annelerinin saçları özellikle gebeliğin 3. ayından sonra çok daha hızlı uzamaya başlayabilir. Bunun nedeni hamilelik döneminde ki ciddi boyuttaki hormon değişimleridir. Hamile annenin österojen hormonu normal zamandan çok daha fazla çalışır ve bu durum saçların çok daha hızlı biçimde uzamasına neden olabilir. Bu durum hamileliğin genelde sonuna kadar devam eder.
  3. Vücutta tüylenme olabilir: Hamile annelerin en sık yaşadıkları durumlardan biri de karın, göğüs uçları ve yüz bölgelerinde hamilelik sırasında meydana gelen tüylenme durumudur. Bu durum da yine saçların hızlı uzaması durumu gibi güçlü biçimde değişen hormon dengesidir. Gayet normal bir durumdur. Kimi zaman bu tüylenme hamileliğin sona erip bebeğin dünyaya gelmesinden kısa süre sonra normale dönebilirken kimi zaman kalıcı olabilmektedir. Fakat günümüzde artık istenmeyen tüylerden kurtulmak çok kolay olduğu için dert edilmemelidir.
  4. Hamileliğin 7. ayından sonra saçlar zayıflayabilir : Hamileliğin 3. ayından sonra hızlanan saç uzaması hamilelik sürecinin sonuna kadar devam ederken son ayları olan 7. aydan sonra saçlar güçsüz ve soluk bir hal alabilir. Bu gayet normal bir durumdur ve sebebi artık doğuma doğru yaklaşan anne karnındaki bebeğin çok daha yüksek miktarda anneden besleniyor olmasıdır.  Sakın endişelenmeyin, bu durum hamileliğin sona ermesinin hemen ardından saçların bir anda güçlenerek sağlığına kavuşması ile normale dönmeye başlar ve Annenin emzirme sürecini tamamlaması ile birlikte çok daha güzel saçlara sahip olmaya başlaması ile devam eder.
  5. Hamile annelerin kanı çok daha hızlı pıhtılaşır: Daha önce herhangi bir yaralanma veya doğal kanama sırasında kan pıhtılaşma hızı normalken hamilelik sırasında annenin kanı çok daha hızlı pıhtılaşır ve kabuk bağlar. Bu vücudun hamilelik sürecinde iç veya dış kanamaya karşı vücudun aldığı mucizevi bir önlemdir. Amacı çocuğu ve anneyi kan kaybına karşı korumaktır ve normal bir durumdur. Ayrıca doğum sırasında annenin kan kaybı ihtimalinin en aza inmesini sağlar.
  6. Bebek ağlayınca süt gelmesi: Hem gebelik döneminde hem de yeni annelerin bir bebeğin ağlamasını duyduklarında göğüslerinden süt gelmesi çok yaygın bir durumdur. Bunun nedeni annenin bebeğini doyurabilmek amacı ile süt üretimini tetikleyen oksitosin maddesinin salımıdır. Çocuk kendisinin olmasa bile annenin ağlayan bir bebek duyduğunda sütü gelmesi çok normal bir durumdur. Annenin bebeğini beslemesi durumu sona erdikten bir süre sonrasına kadar göğüs sızlaması şeklinde devam edebilir. Buna “memem sızladı” diyen yeni annelerden anlayabilirsiniz.
  7.  Hamilelik sürecinde sevdiğiniz yemekleri doğan bebeğiniz de sevebilir. Hamilelik süresince çok severek tükettiğiniz yada aş erdiğiniz yemekleri bebeğinizin de katı gıdalara geçtiğinde sevdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu durum annenin yediklerine alışkın oluşan bebek mi yoksa ihtiyacı olanı annesine gönderdiği beyin sinyalleri ile anneye ileten bebeğin istedikleri bilinmiyor ama çok yaygın görülen bir durum.
  8. Hamilelik süresi uzayabilir yada kısalabilir: hamilelik süresi yaklaşık olarak 280 gündür. Bu süre kimi zaman 280 günün altına düşebilir. Ayrıca bu süre gecikebilir. Bilinen en uzun hamilelik Amerika’nın Los Angeles Şehrinde 375 gün yani 1 yıl 10 gün süren bir annedir. Tabi bu süreç doktorun kontrolü altında yürütülmesi gereken bir süreçtir uzamanın anne ve bebek sağlığı için tehdit oluşturmaması gerekmektedir.

Hiç bir annenin ve bebeğin yaşamamasını dilediğimiz mucizevi bir durum annenin beyin ölümü gerçekleşmesi ardından gerekli müdahale yapılarak bir süre sonrasına kadar doğum gerçekleşebiliyor. Anne bir süre daha fetüs’ü canlı tutabiliyor.

Bu muhteşem mucizevi süreci çok mutlu geçirmeniz dileğiyle.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Sağlıklı mutlu bir hamilelik süreci diliyoruz

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.