MOBİL TELEFONLARDA KİŞİSEL VERİLERİ KORUMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Bilgi güvenliği için mobil cihazlarda yapılmaması gerekenler

Son zamanlarda sıklıkla içerisinde ünlü isimlerin de bulunduğu kişilerin sosyal medya hesaplarının, bilgisayar Korsanları tarafından hacklendiği, onlar adına paylaşımlar yapıldığı Hatta mahremiyet gerektiren üçüncü şahısların görmesi sakıncalı olan özel görüntülerinin yayınlandığı haberleri ile karşılaşıyoruz…

Artık küçük çantalarımız da hatta ceplerimizde kolayca taşıya bildiğimiz bilgisayar özelliklerine sahip mobil cihazlar hayatımızı birçok alanda kolaylaştırırken aynı zamanda başka insanların bilmemesi gereken bilgileri belgeleri ve özel görüntüleri ifşa etme riskini de beraberinde taşıyor…

Mobil cihaz içerisindeki özel şeyler nasıl korunur

Gizlilik için Cep telefonlarında Yapılmaması Gerekenler
Gizlilik için Cep telefonlarında Yapılmaması Gerekenler

Günümüzde sıklıkla kullanılan iOS, Android ve Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda akıllı cep telefonları tabletler gibi mobil cihazlar sürekli güncellenen ve çok ciddi güvenlik yazılımcıların çalıştığı ekipler tarafından güvende tutulmaya çalışılıyor.

Fakat, çok nadir de olsa işletim sistemleri veya kullanılan Bulut adı verilen serverlardaki ( sunucu ana bilgisayarlar) güvenlik açıklarından bilgisayar Korsanları diğer ismi ile hacker’lar sürekli olarak düzenledikleri saldırılarda başarılı olabiliyorlar. Bu konuyu önlemekle ilgili son kullanıcıların Yani biz mobil cihaz kullanıcılarının yapabileceği fazla bir şey yok.

Fakat akıllı cep telefonu tablet veya bilgisayar kullanırken yapmamamız gereken bazı şeyler özel fotoğraflarımızı görüntülerinizi veya özel bilgilerimizi üçüncü şahısların ulaşmasına engel olabilir…

 

Cep telefonunda özel görüntüler ve özel bilgiler nasıl korumaya alınır ?

Aşağıda sizinle paylaşacak larımız bilgilerinizin çalınmasını engellemek için yapmamanız gereken bazı şeyleri içermektedir kısaca sizlere onu yükleyin bunu yükleyin den ziyade yapmamanız gerekenleri söylüyor olacağız.

  • Mobil cihaz üreticisinin sunmadığı AppStore veyatta Android Google Play kaynaklarından farklı bir yerden uygulama indirmeyin,yüklemeyin. Bilgisayar korsanlarının özellikle mobil cihazları en sık sızabildikleri yöntemlerden biri budur.IOS işletim sistemi kullanan Apple cihazlarım güvenlikleri İOS tarafından, Android cihazların güvenlikleri ise Google yazılım ekipleri tarafından yapılmaktadır. Olması gereken sporlardan yazılımları indirmeniz riski her zaman minimumda tutmaktadır.
  • Gezdiğiniz internet sayfalarından kullandığınız cihazın markasını söyleyerek “cihazınız tehdit altında, cihazınızda virüs tespit edildi”gibi telefonunuzu titreterek istemsiz biçimde açılan uyarılara inanarak yükle veyahut da indir ya da tara kelimelerini asla tıklamayın. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu uyarıları tıkladığınızda App Store veyahutta Google Play haricindeki bir kaynaktan cihazınızın içerisine bir program atılmakta ve bu şekilde bilgileriniz ele geçirilebilmekte…

 

  • Telefonunuza yüklemiş olduğunuz uygulamaların içerisinde yer almayan farklı bir kaynaktan gönderilen uygulamanın yeni versiyonu çıktığı veya uygulamayı kullanmaya devam edebilmeniz için şu kadar lira ödemelisiniz ve bu güncellemeyi yüklemelisiniz gibi uyarılara asla uymayın. Bu şekilde ya tabletinize veyahutta mobil cep telefonunuza siz olabilmekte ya da para toplanarak dolandırıcılık yapılabilmekte. Unutmayın uygulama Güncellemeleri halihazırda cihazınıza yüklü olan uygulama yani aplikasyonları otomatik olarak gönderdiği bildirimlerle olur Farklı kaynaktan üzerinden cihazınıza yüklü olan bir uygulamanın güncellemesi sizden istenmez.
  • Banka uygulamalarını kesinlikle sürekli açık tutacak şekilde ve bildirimler alacak şekilde ayarlamayın. Cep telefonu bilgileri otomatik olarak bankalara kayıt edildiğinde ve banka bildirimleri açık bırakıldığında fiziki olarak Örnek vermek gerekirse yan Masanızda ki kötü niyetli bir kişi bunu görürse o telefona ulaşması durumunda otomatik olarak açık olan hesabınıza girişi kolaylıkla sağlayarak sizleri maddi zarara kolaylıkla uğratabilir.
  • Özel Bilgilerinizi mobil cihazların içerisine kaydetmeyin. Banka kartı şifreleri kimlik numaraları adres bilgileri gibi kişiye özel Bilgilerinizi cep telefonunuzun içerisinde kayıtlı Tutmayın. Bir şekilde telefonunuzun ele geçirilmesi veya bilgisayar Korsanları tarafından hacklenmesi durumunda bu bilgilerin tamamını da kendilerine sunmuş olursunuz ve Hem maddi hem de Manevi anlamda çok büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz…

 

  • Özel görüntülerinizi ve resimlerinizi mobil cihazınızın içerisinde kesinlikle barındırmayın. Her insanın özel bir yaşamı vardır ve cep telefonumuzu içerisinde bulunan yüksek teknolojiye sahip kameralar da hem fotoğraf çekebilme bize hem de video çekebilme bize imkan tanımaktadır bu imkanları Her insan Farklı şekilde kullanabilmek ile birlikte aynı zamanda Bazı özel anların görüntülerine de alma ihtiyacı çok doğal bir durumdur. Fakat bu özel fotoğraf veya videoları cihazınızın içerisinde tutmanız bir şekilde mobil telefonunuzun ya da tabletinizin hacklenmesi durumunda mahremiyetin izle Tecavüz edilebilme yani başka bir deyişle ifşa edilme şantaja uğrama gibi riskleri de beraberinde getirmekte. Bu tarz görüntüleri kayıt ettikten sonra internet üzerinden ulaşılamayacak yani taşınabilir hard disk gibi başka bir yere Kayıt ederek saklayabilirsiniz.
  • Özel görüntülerinizi veya Bilgilerinizi clouda asla yüklemeyin. Apple da olsa Google da olsa asla özel görüntülerinizi fotoğraflarınızı veya Bilgilerinizi içeren belgeleri clouda da yani Bulut adı verilen serverlara yüklemeyin. Her ne kadar çok ciddi güvenlik yazılımları kullanılsa ve birçok insan bu sistemlerin güvenliğini korumak için çalışsa da birçok ünlü tarafından gerek ayios gerekse Google kıl adlarının hackerlar tarafından Sıla bildiğini daha önce defalarca duyduk. Yukarıda belirttiğimiz gibi telefonunuza sıkılma ihtimalini göz önünde bulundurarak kaydetmeyin diyorsak mutlaka ki dünyaya açık bir kıl oldum içerisinde yüklemenizi de aynı şekilde sakınca teşkil etmekte…

 

  • Mobil cihazlarınızın özel cihazları olduğunuzu unutmayın ve kişilere anlık telefon ihtiyaçları haricinde kontrol etmediğimiz bir ortamda asla telefonunuzu vermeyin. Nihayetinde yukarıda belirttiğimiz özel belgeler fotoğraflar veyahutta videolar telefonunuzun içerisinde kayıtlı olduğu durumlarda farklı bir insanın eline verildiğinde çok kolay biçimde istediği yere transfer edilebilmektedir.
  • Görüntülü konuşmalar sırasında mahremiyet sınırlarını aşmamaya gayret edin. Karşınızdaki insan her ne kadar çok sevdiğiniz ve güvendiğiniz bir kişi bile olsa mahremiyet sınırlarınızı açtığınız görüntüler sırasında daha önceden cihazınıza veya KARŞINIZDAKİ KİŞİNİN CİHAZINA sızmış olması bu görüntülerin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilebilmesine imkan vermektedir.
  • Özel görüntü video veya bilgileri dijital ortamda başka kişilere göndermeyin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi daha önceden mobil cihazınızın içerisine korsan yazılımcılar tarafından atılan programlar sayesinde veyahutta gönderdiğiniz kişinin cihazının içerisine atılmış olan korsan yazılımlar sayesinde bu fotoğraf video veyahutta özel bilgiler içeren belgelere rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

, yukarıda belirttiğimiz gibi önemli kişisel bilgileriniz mahremiyet gerektiren fotoğraf veyahutta video görüntülerinizi yapmamanız gerekenleri dikkat etmeniz şeklinde daha güvende olacaktır.

Cihazları ve sosyal medya hesapları hacklenen ünlüler hemen oku

ve

TAVSİYELER ve KİŞİSEL GELİŞİM KONUSUNDA DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN BURAYI ZİYARET EDİN

Güvenli günler dileriz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.