sunpots threatment

Güneş lekelerine en etkili Önlemler ve tedavi yöntemleri

Yaz ayları geldi ve uzun süre evde geçirdiğimiz süreçler korona virüs pandemisi tedbirlerinin yavaş yavaş gevşetilmesi ile birlikte kendimizi dışarıya atmaya hazırlanıyoruz. Evet hepimiz güneşi aydınlık açık havayı çok özledik. Fakat özellikle bu süreçte uzun süre güneş almayan vücudumuz güneşin olumsuz etkilerine karşı her zamankinden daha savunmasız . Bu savunmasız halde en yaygın yaşanabilecek sorunlardan biri de güneş lekeleri. Kadın sitesi sağlık bölümünde bugün sizlerle ” Güneş lekeleri oluşumuna nasıl önlem alabilirsiniz ve oluşan güneş lekelerini nasıl giderirsiniz” yazımıza yer veriyoruz…

 

Ciltteki ve yüzdeki güneş lekesi neden oluşur?

threatment for sunpots
gunes-lekelerine-dikkat-2

Fazlası cilde zararlı güneş ışınlarına maruz kalmak ciltte pigment üreten hücreleri uyarır, melazma (güneş lekesi)  oluşumuna ve lekelerin tekrarlamasına sebep olur.

Yaşlılık lekesi olan lentigo ise güneşin en çok etkilediği alanlar olan; Alın, yanaklar, burun, dekolte bölgeleri ve el üzerinde daha sık meydana gelirler.

Güneş ışınlarının, cilt lekesi oluşumunda en önemli faktör olduğu bilinmektedir. Yaz aylarında ısının artmasıyla beraber, özellikle cilt üzerinde oluşan lekelere karşı daha dikkatli olunmalı ve leke oluşumuna önlemler alınmalıdır…

 

Yüz bölgesi güneş lekeleri

Kadınlarda yanak, burun, alın ve dudakların üstünde kesin oluşma nedeni bilinemeyen ve tıpta melazma denilen kahverengi geniş lekeler çoğunlukla buğday tenli ve esmer tenli kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra görülmektedir. Yeni yapılan bilimsel çalışmalarda tiroid problemi olan kadınlarda melazma daha çok gözlemlenmiştir. Açık tenli kadınlarda ise güneşin deri üzerinde seneler içinde yarattığı etkiyle meydana gelen ve lentigo denilen yaşlılık lekeleri ise daha ileri yaşlarda meydana çıkmaktadır. Bunlar güneşe en çok maruz kalınan alın, yanaklar, burun, dekolte ve el üzerindeki deride daha çok ortaya çıkarlar.

Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar leke oluşumu artmasına neden olabilirler. Kalp ve tansiyon ilaçları, antibiyotikler güneşe karşı aşırı duyarlılık yaratarak ciltte lekelenmeye sebep olabilirler. Leke tedavisi görmeniz gerekiyorsa bunları da gözönünde bulundurarak kullandığınız ilaçları dermatoloji uzmanına bildirmeniz gerekmektedir. İlaçların leke oluşumundaki etkisi düşünüldüğünde melazması olan kadınlar zorunlu olmadıkça doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.

Leke tedavisinde ayırt edici tanı çok önemlidir. Dermatolog doktor tarafından yapılan muayenede kendini leke ile gösteren başka hastalık tanısı konulursa, farklı tedavi yaklaşımları tercih edilebilir. Her hastalıkta standart leke tedavisi uygulanması lekelere etkili bir çözüm değildir.^..

 

LEKELERİ ÖNLEMEK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER :

Güneş ışınımları nedeniyle oluşabilecek güneş lekelerine yani melazmaya karşı en etkili çözüm ve tedbir; Güneşten ve solaryumdan sakınmak, cilde uygun ve gerekli miktarda güneşten koruyucu krem kullanmak, melazma ve lentigo oluşumunu engelleyen en önemli koşuldur. Ayrıca bahar ve yaz mevsiminde yüzü tahriş edebilecek işlemlerin (peeling gibi) yapılmaması gerekir. Çünkü bu uygulamalar leke oluşumuna veya melazmanın tetiklenmesine yol açabilirler…

 

Güneş Lekelerine karşı en etkili tedavi yöntemleri :

Kimyasal soyucular, renk açma özelliği olan ürünler, ablatif lazer uygulaması veya nonablatif lazer uygulamaları leke tedavisinde kullanılan yöntemler olsa da her zaman başarılı sonuçlar alınamayabilir. Uygulanan tedavi ne olursa olsun en önemli konu yapılan uygulamanın ortaya çıkardığı sonucu muhafaza etmektir. Bu nedenle tam iyileşme sağlanmadan güneşe korunmasız bir şekilde çıkılması halinde hemen lekelerin tekrarlaması riski bulunmaktadır.

Güneşten koruyucular melazma ve leke tedavisinde vazgeçilmez çözümler olup, UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili geniş spektrumlu fiziksel ya da kimyasal koruyucuları içeren ürünler, gerekli dozda ve yeterli sıklıkta uygulanılmalıdır. Güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika öncesinde yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu kremler kullanmak güneşin zararlı etkilerini önlemeye yeterlidir. Lekelerin tedavisinde güneşten korunma ile leke açıcı ilaçlı krem kombinasyonları da etkili bir çözüm yolu olmasına rağmen belirgin bir iyileşmenin görülebilmesi için için 3-4 ay gibi bir zamana ihtiyaç vardır.

Tedavilere cevap vermeyen çok dirençli lekelerde ikinci aşamadaki tedavi çözümü olarak glikolik asit ve TCA gibi kimyasal peeling yöntemleri ve fraksiyonel lazer, düşük enerjili Q anahtarlı lazer ya da bunların bir arada kullanıldığı kombinasyon lazer tedavileri de uygulanabilir. Ancak sonuç olarak hiçbir peeling ya da lazer uygulaması leke tedavisinde kesin ve kalıcı bir çözüm olduğu söylenemez. Bu nedenle önce cildi koruma yöntemlerine odaklanmanızı tavsiye ederiz.

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

ve

Günlük Burç Yorumunuzu okumadıysanız okumak  için Hemen Tıklayın

Sağlıklı günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.