Duygu Aseana Doğum gününde Google Doodle oldu

Belli özel zamanlarda ünlülerin kim olduklarını anlatan google o güne özel doodle lar yaparak o ülkede yaşayanlara özel yayın yapıyor.  Dünya arama motoru olan Google bugün doodle olarak ünlü Türk kadın yazarı olan ve Feminist Yazar olarak bilinen  Duygu Asena’nın doğum günününü kutluyor.

 

Duygu Asena Kimdir ?

google-duygu-asenanin-dogum-gununu-doodle-ile-kutluyor-2

Türk yazarlık tarihinde henüz Instagram,Facebook gibi sosyal medyalarının düşüncesi bile yokken duygularını yansıtmakta zorlanana hislerini hayallerini ve yaratıcılığını kaleme dökmekte kadınların çok zorlandığı dönemlerde Türk kadınına ışık olan bir kadın vardı: Duygu Asena . Yazarlık dünyasında bir kadın olarak dimdik duran yapısınının izlerini eserlerinde de taşıyan ve yazdığı kitaplarla kadınlara ufuk olan duygu dünyalarınıa tercuman olan duygu asenanın yaşam öyküsü de en az kitapları kadar renkli:

19 Nisan 1946 yılında , Atatürk’ün yaveri ve dönemin CHP milletvekili olan Ali Şevket Öndersev’in torunu olarak İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji’nde tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim alan Duygu  Asena iş hayatına  ilk olarak pedagog olarak başladı ve Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İÜ Çocuklarevi’nde görev aldı.

Gazete yazarlığına ilk olarak  1972 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayımlanan yazısı ile başladı. Bu tarihten başlayarak farklı  dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak görev aldı.

 

Duygu Asena Televizyonda da görev aldı

google-duygu-asenanin-dogum-gununu-doodle-ile-kutluyor-3-kadinin-adi-yok

Az kanallı zamanlar olan 1992 ile 1997 yılları arasında TRT-2 kanalında  “Ondan Sonra” isimli bir televizyon programı hazırladı ve sunuculuğunu yaptı

Gazeteciliğinin yanı sıra yazılar yazan Duygu Asena, ilk kitabı olan “Kadının Adı Yok”  adlı kitabı ile ismini geniş kitlelere ve özellikle kadınlara duyurdu. Kadının Adı yok kitabı o zamanki sansür kurulu tarafından müstehcen bulunması nedeni ile 1988 senesinde yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından  kadının adı yok isimli kitabın filmi yapıldı .

Yazılarında ki fazla kadınsı bakış ve kitaplarında işlediği temalar ve üslubu nedeniyle Duygu Asena Asena feminist yazar olarak akıllarda yer etti .

Duygu Asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi’nde 30 Temmuz 2006 günü hayatını kaybetti ve Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’na sevenleri tarafından defnedildi.

 

DUYGU ASENA KİTAPLARI

  • Kadının Adı Yok, 1987
  • Aslında Aşk da Yok, 1989
  • Kahramanlar Hep Erkek, 1992
  • Değişen Bir Şey Yok, 1994
  • Aynada Aşk Vardı, 1997
  • Aslında Özgürsün, 2001
  • Aşk Gidiyorum Demez, 2003
  • Paramparça, 2004

 

Yukarıdaki kitapların hepsi kadınların baş ucunda bulunması gereken çok değerli eserlerdir. Fikrini ve bakışını sevmeseniz de Duygu Asena Kadın’ın dik duruşunun Türkiye deki en önemli figürlerinden biridir.

İyi ki doğdun Duygu Asena !

Mutlu günler dileriz

 

 

 

 

 

 

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.