Geleneksel Anadolu Yemeklerinin Yapılış Prensipleri Nelerdir ?

Türk mutfağı en basit yemekleri ile bile dünya mutfakları arasında en önde gelenlerdendir.  Öyle ki Medyanın gelişmesi ve dünyanın cebimize girmesi ile birlikte annelerimizin teyzelerimizin yaptığı yemeklerde ki küçük ip uçları sanki dünyayı kurtarıyorlarmış gibi uygulayan şeflerin çok değer gördüğü bir zamandayız. Bugün Sizlerle Türk yemekleri nasıl yapılır yazımızı temel bazı kuralları anlatarak paylaşmak istiyoruz.

 

Türk Yemekleri Nasıl yapılır ?

gleneksel-turk-yemekleri-nasil-yapilir-2-hangi-sirayla-malzeme-koyulur

Öncelikle yapmak istediğiniz yemek için gerekli hazırlıkları yapmalısınız yani yemek için gerekli malzemeleri edinmeli miktarlarını öğrenmelisiniz. Ayrıca kuru bakliyat gibi yemekler yapıyorsanız bir gün önceden ıslatmanız çok önemlidir. Eti terbiye edecekseniz de yemekten en az 6-8 saat önce yapmalısınız.

Türk yemeklerinde malzemeler hangi sırayla pişirilir ?

En kısa özetle Sulu Türk yemeği yapmanın en önemli yanı sıralamasıdır. Sıralama basitçe şöyledir:

  1. Az Yağ
  2. Sağan Sarımsak, 
  3. Salça
  4. Kullanılıyorsa Et 
  5. Geç pişen gıdalar 
  6. Çabuk pişen gıdalar
  7. Karıştırma
  8. Su
  9. Tuz
  10. baharat
  11. Az Yağ..

 

Türk Yemeklerinde Malzemeler Nasıl Kullanılır ?

Türk yemeklerinde Yağ Kullanımı 

Geleneksel Türk yemeklerinde bitkisel yağlar Veya margarinler kullanılmaz.  Kullanılan yağlar etli yemeklerde Sadece organik tereyağ ve az miktarda zeytinyağ ile birlikte Tereyağ, Sebze yemeklerinde Zeytinyağı dır

Türk Yemeklerine Soğan Sarımsak Nasıl atılır. 

Türk yemeklerinin özellikle sulu yemek çeşitlerinin vazgeçilmez ögeleri soğan ve sarımsaktır.  Soğan ve sarımsak yemeğe göre değişen şekilde kullanılacak tereyağ veya zeytinyağ ile önce yumuşayıp pembeleşinceye kadar ister doğrayarak ister tam olarak kavrulur. Eğer soğan bütün halinde atılıyorsa ve büyük soğan kullanılıyorsa ya suda haşlanır ve suyu ile birlikte yemeğe karıştırılır yada yemekle birlikte kaynama aşamasında atılır.

Sarımsak genellikle ezilerek kimi zaman da havanda dövülerek iyice macun haline getirilir. Kimi zaman bütün olarak da atılır fakat en sağlıklısı iyice ezilmesidir.

Soğan ve sarımsak miktarı kişinin damak tadına göre değişiklik gösterir.

Bu arada belirtelim pişen sarımsak ve soğan kötü koku vermez.

Türk yemeklerinde Domates ve salça kullanımı 

Türk yemeklerinde  Genellikle domatesin kendisi domates suyu , domates salçası ve biber salçası yaygın biçimde kullanılır.

Domates, Domates salçası veya biber salçası kullanılıyorsa soğanlar ile birlikte atılır ve kavrulur yada ayrı bir kapta soğanların pişip pişmediğini anlayabilmek için yağla birlikte eritilir. Ardından kıvama gelen soğanlara karıştırılır.

Türk Mutfağında et nasıl kullanılır

Türk mutfağında et neredeyse tüm bölgelerde kullanılır Fakat Doğudan batıya doğru et miktarı biraz daha azalır ve şekli değişir . Kıyı kesimlerde balık daha fazla tüketilir. Aynı şekilde yağ kullanımı da doğu bölgelerde tereyağı yoğunken batı bölgelere doğru daha fazla zeytinyağı ağırlıklıdır.

Et kullanımı Kıyma yani çekilmiş et ve genellikle kuşbaşı et şeklindedir. ve Domates yada domates salçasından hemen sonra tencereye koyulur.

Etin en önemli tüyosu az miktarda şekerle önceden haşlanması eti yumuşatır. Fakat şekerli suyu dökmeyi unutmayın aksi taktirde yemek tatlı olacaktır.

Türk yemeklerinde Ana malzeme ne zaman koyulur. 

Türk yemeklerinde ana malzemeler genellikle domates salçasının yada biber salçasının iyice erimesi ardından koyulur. Ve tüm malzemeler iyice karıştırılır.

Kullanılan malzemelere göre pişme süresine göre bu malzemeler sıra ile atılmalıdır.

Yeşil Biber, havuç gibi malzemeler nispeten daha geç piştiğinden dolayı ilk atılan malzemelerdir.

Türk yemeklerinde su Ne zaman koyulur.  

Türk yemeklerinde su en son tüm malzemeler birbirine iyice karışıp biraz kavrulduktan sonra eklenir. Su ana yemeğe göre değişir . Mesela Kabak çok su bırakır bu yüzden az su koyulur fakat bakliyatlar suyu çeker dolayısı ile daha fazla su koyulur. Genel oran 1 e 1.5 dir.

Baharat ve tuz 

Baharat ve tuz Türk yemeklerinin en son atılan malzemeleridir.Genellikle Az miktarda şeker de atılmaktadır. Tuz miktarı genel damak tadının bir tık üzeridir. Yemek pişince tuzu azalır. ( tabi sağlığınız için en asgari oranda tuz kullanmanızı önemle tavsiye ediyoruz. )

 

Türk yemeklerinin çok fazla bilinmeyen en önemli sihri yağı doğru kullanmaktır. Yemeğe koyulan ilk yağ az olmalıdır ve tüm malzemelerden sonra hangi yağ kullanılıyorsa az miktarda olan gerekli miktarın yarısı en son koyulmalıdır. Zeytin yağlılarda yemek piştikten sonra Çorba gibi başlangıç veya pilav gibi sonlandırıcılarda en son malzeme olarak atılmalıdır. 

Yukarıdaki Basit bilgiler ile sıralamayı doğru yaparak kısa zamanda elinizin de damak tadınıza eşlik etmesi sonucu bütün Türk yemeklerini gerekli malzemeleri öğrenerek kolayca yapabilirsizniz.

DİĞER EN YENİ PRATİK YEMEK BİLGİLERİ İÇİN HEMEN BURAYI TIKLAYIN

ve

GÜNLÜK BURÇ YORUMUNUZ OKUMAYI DA SAKIN UNUTMAYIN 😉 .HEMEN BURAYI TIKLAYIN

Mutlu günler dilerim

Güzel günler Dilerim

 

 

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.