Kedinizi Neden Kısırlaştırmalısınız ?

Hayvanseverler olarak hepimiz biliyoruz ki özellikle büyük şehirlerde ki çarpık ve sağlıksız ortamlar nedeniyle doğada yaşamaya güdülü kedi, köpek gibi canlılara yaşam imkanı vermiyoruz. Bu yüzden de sokak hayvanlarını alıp ya evimizde birlikte yaşıyoruz ya da onlarla dışarıda ilgilenmeye gayret ediyoruz. Peki baktığımız kedileri kısırlaştırırsak ne olur kısırlaştırmazsak ne olur biliyor muyuz ?

 

Kısırlaştırma ne demektir?

evcil-kedinizi-neden-kisirlastirmalisiniz-2

Kısırlaştırma bir canlının üremesini olanaksız hale getiren cerrahi müdahaledir.

Dişi kedilerde yumurtalıkların alınması işlemine kısırlaştırma, erkek kedilerde testislerinin çıkarılması işlemine de kastrasyon adı verilir. Yaygın olarak halk arasında her iki işleme de kısaca Kısırlaştırma adı verilir.

Kendinize güvenmiyorsanız Kısırlaştırmalısınız

Çiftleştirmeyi planlamadığınız ve tüm yavru kedilere ev bulmak için kendinize güvenemediğiniz durumda, en sorumlu davranış kedinizi yada kedilerinizi kısırlaştırmaktır. Bu canlar genellikle sokaklarda yaşamaya çalışmakta sahiplenilmedikleri zaman şehir hayatı içerisinde ya bir kazaya kurban gitmekte ya da travma, açlık veya farklı olumsuz durumlara maruz kalmaları nedeniyle ölmektedir. Biz insanlar, hayvanların doğal yaşam alanlarını gasp etmiş olduğumuzdan maalesef artık aşırı çoğalmaları ve bunların sonuçlarından da sorumluyuz.

 

Kediyi Kısırlaştırmanın yararları nelerdir ?

Kedinin ev içinde yaşaması ve çiftleşeceği bir partnerle birlikte olmaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir.

Dişi kedilerde kısırlaştırmanın faydaları

Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini ihtimalini ortadan tamamen kaldırır ve rahim kanseri ihtimalini minimuma indirir. Böylelikle daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir. Kısırlaştırma ayrıca kedinin ev içerisinde birlikte yaşamayı zorlaştıracak olumsuz davranışlarını da ortadan kaldırır.

Kısırlaştırılmayan bir dişi kedi, yılda yaklalık üç-dört kez kızgınlık davranışları gösterir ve çiftleşmesi durumunda 1 yılda 15 yavruya kadar doğurabilmektedir. Ve diğer memelilerin aksine belirli periyotlarda değil çiftleşme anında yumurta üretirler. Bu da erişkinliğe ulaştıktan sonra her zaman üreyebilecekleri anlamına gelir.

Kızgınlık döneminde kedi sürekli olarak değişik tonlarda (sizi olmasa da çevreyi rahatsız edebilecek) sesler çıkartır ve çiftleşebilmek için evin dışına çıkmaya çalışır.

Bir dişi çiftleşme durumu yaşayamaz ve birkaç kez bu şekilde kızgınlık dönemine girerse, iştahsızlık, depresyon, ishal ve kusma gibi hem psikolojik hem fizyolojik sorunlar yaşayabilir. Kısırlaştırma, bu tür davranışları tamamı ile ortadan kaldıran bir işlemdir.

Erkek kedilerde kısırlaştırmanın faydaları

Erkek kedilerde aynen dişilerde olduğu gibi kısırlaştırma işlemi büyük yarar sağlar. Kısırlaştırma işleminde testislerin alınması nedeni ile Testis kanseri riski tamamen ortadan kalkar ve erkek kedi ile birlikte yaşamayı güçleştirebilen miyavlama, sürekli dışarı kaçma, her yere koku bırakma ve agresif davranışlar gibi birlikte yaşamayı zorlaştıran davranışları ortadan kaldırır.

Kısırlaştırılmış erkek kediler kendi özel alanlarını işaretlemek için idrarlarını kullanma ihtiyacı duymayacağından olası rahatsız edici güçlü koku da etrafa yayılmayacaktır. Kediler kızgınlık döneminde agresiflik gösterebilirler. Özellikle evinizde birden fazla kediniz var ise kısırlaştırma işlemi bu dönemde birbirleriyle kavga etmelerinin önüne geçecektir.

Kısırlaştırılmış kediler çok daha uyumlu, uslu ve idare edilmeleri kısır olmayan kedilere nazaran çok daha kolaydır.

Kedi kaç yaşında kısırlaştırıabilir ?

Bir kedinin kaç yaşında ya da kaçıncı ayında kısırlaştırılması gerektiği konusu çok tartışmalı bir konudur.

Veteriner hekimlerin bazıları, kedinin cinsel olgunluğa ulaşmadan, altı ila sekiz aylık olduğunda kısırlaştırılmasını önerirken bazıları cinsel olgunluğa eriştikten sonra kısırlaştırma işlemini önermektedir.

Kısırlaştırma ameliyatından önce yapılması gerekenler

evcil-kedinizi-neden-kisirlastirmalisiniz-3

Kısırlaştırma operasyonu öncesinde hem erkek hem dişi kediler için aynı hazırlıklar yapılmalıdır.

  • Kısırlaştırma Cerrahi operasyonu yaklaşık 12 saat öncesinden itibaren kediye mama verilmemelidir.
  • Genellikle kızışma dönemi dışında operasyon gerçekleştirilmesi tercih edilir. Bu konuda Veterinerden bilgi alınması gereklidir…

Kedi Kısırlaştırma operasyonu sırasında ne yapılır?

Kediye genel anestezi uygulanarak tamamen uyutulur ve komplikasyon gelişmediğinden emin olmak için gözlem ekipmanına bağlanır. Ardından bir kesi yapılarak, dişi kedilerde yumurtalar ve bazen de rahim; erkek kedilerde testisler alınır. Bu işlemin ardından, yapılan kesi içeride gizli olarak da atılabilen dikişlerle kapatılır.

Dişi kediler için daha büyük kesi gerektiğinden, veteriner gerekli gördüğünde dişi kedilerin birkaç gün klinikte kalması gerekebiliyor, erkek kediler genelde aynı gün eve gönderilmektedir.

Kısırlaştırma Operasyonundan sonra ne olur?

Veteriner hekiminiz, dikişleri dişleyerek koparmasını önlemek için kedinize boynuna elizabeth adı verilen huniye benzer kedinin boynuna takılan ve birazcık hareket kısıtlığına yol açan bir başlık takabilir.

İyileşme döneminde, kedinizin içmesi için bol miktarda su bulunduğundan, yatağının temiz ve rahat olduğundan yani rahatça dinlenebilecek bir ortamı olduğundan emin olmalısınız.

Kesi ve çevresinde yırtılma, şişme, kanama ya da akıntı belirtileri olup olmadığı bir kaç gün gözlenmelidir. Bu durumlardan herhangi birinin ortaya çıkması halinde, derhal veteriner hekime bilgi verilmelidir.

Kediler kısırlaştırma ameliyatından sonra genellikle tamamen iyileşir ve veteriner hekim bir iki hafta içinde dikişlerini alır.

Kediyi Kısırlaştırmanın olası olumsuz etkileri nelerdir?

Kısırlaştırıldıktan sonra, kedilerin hormon dengesinde metabolizmanın yavaşlamasına neden olan bir değişiklik olur ve bu, kedinin kilo almasına neden olur. Kısırlaştırılmamış olan kedilere kıyasla, kısırlaştırılmış kedilerde yağ birikimi daha fazla ve kas kütlesi daha düşüktür. Üriner sorunlar kedilerde sık görülmekte ve kısırlaştırmadan sonra daha da artabilmektedir. Sadece kısırlaştırılmış kediler için doğru miktarda kalori içeren, üriner sorunları en aza indirme ve kas kütlesini korumaya yönelik üretilen mamalar vardır ve işlem sonrasında kedi bu mamalarla beslenmelidir.

KEDİLERİN DAVRANIŞLARI YAZIMIZI MUTLAKA OKUMANIZI TAVSİYE EDİYORUM

MUTLU GÜNLER DİLERİM

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.