Ergenlik çağında olan çocukla iletişim

Bebeklik ve çocukluk çağından sonra gelen hormonların coştuğu dönemlerde gençliğe adım atmak üzere olan çocuklarla aileleri arasında iletişim problemleri yaşanır. Kadın sitesi Anne Çocuk Bölümünde ” Ergenlerle anlaşma yolları” yazımızı paylaşıyoruz…

 

Ergenlik döneminde ki çocuk

Ergenlik döneminde ki büyük gerginliklere neden olan problemler,  halihazırda çocuğunun geleceği konusunda endişe duyan ebeveynlerin bu endişelerini daha da büyütür.

Ergenlik dönemindeki çocuklar gençlik döneminde hem zihin hem de aynı zamanda biyolojik anlamda da büyük bir karmaşa içerisine girerler. Bu karmaşa içerisindeyken aynı zamanda ebeveynlerinin kendi üzerlerindeki etkiden ve Baskıdan büyük bir rahatsızlık duyarlar aynı zamanda kimliklerini benliklerini ve bir birey olduklarını farklı şekillerde ispat etmeye çalışırlar…

 

Ebeveynler çoğunlukla kendilerini unuturlar

Bu dönem süresince söz konusu olan Ergen‘in durdurulamayan enerjisi sürekli burnunun dikine hareket etme refleksi Ebeveynler tarafından isyan ve tehlike alarmlarını çaldırmaktadır.

Ebeveynler, annelik veyahutta babalık duygusunu ağır basması sonucu kendisinin de o dönemden geçerken hissettiği duygular unutur veya gözardı eder.

Şu anda düşüncelerinden doğru olduğuna inanan anne ve babalar bir zamanlar yollarında yürüdükleri Ergenlik dönemini göz ardı eder veyahut da o dönem yaşanan bazı şeyleri hata olarak görerek çocuklarının aynı hataları yapmasından korkmaları Dolayısıyla çocuklara bildikleri her şeyi içselleştirerek anlamalarını beklerler.

Halbuki yetişkin olan ebeveynlerin bu fikirlerinde Emin olmalarının nedeni yaşamış oldukları o hata olarak nitelendirdikleri deneyimlerdir…

 

Ergen Gençlere Nasıl davranmalı

Öncelikle Her insan bir bireydir ve her insan farklı düşünce yapılarına sahip farklı karakterlerdir bunu Unutmamak gerekir.

Aynı zamanda ergenlik çağındaki gençlerin gösterdikleri büyük tepkiler ebeveynlerin genelde isteyerek veya farkında olmadan çocuklarını yanlış atmış olmanın yansımalarıdır. Kısaca gençliği ilk adımını atan çocuk anne babasının ona öğretmiş oldukları ile karşı karşıya oldukları dış dünyanın farklarını keşfeder ve bu tutarsızlıkları birey olduğunu ispatlama arzusu ve öz-güveni ile dışa vurur ve bu da çatışmalara neden olur.

Bu noktada Ebeveynler Eğer çocukların bir birey olduğunu kabul etmez ve evlat statüsü adı verilen hiyerarşiye dayanarak gencin birliğini inkar eden tavırlar sergilerlerse tartışmaların çatışmaların büyümesi kaçınılmaz olur…

 

Çocuğunuzun düşünebilen bir birey olduğunu kabul edin

Zaten bir birey olduğunu ispatlamaya çalışan Ergen ile birlikte bir öğrenme süreci geçirdiğini kabullenerek Bu doğrultuda davranış biçimi sergileyen ebeveynlerin Ergen yaştaki çocukları ile iletişim kurmaları çok daha sağlıklı kolay ve eğlencelidir.

Bu aynı zamanda iki bireyin paylaşıma haline dönüşen doğru ve yanlış olarak nitelendirilen Aslında Dediğimden başka bir şey olmayan yaşama en az hasarlı şekilde sürdürmenin temellerini oluşturur.

Kesinlikle çocuklarınızla arkadaş olun demiyoruz nihayetinde anne baba ve çocuk ilişkisi benzersizdir. Çocuğumuzun bir birey olduğunu kabullenmeniz gerekliliği ise onun yaşam içerisinde kendi yerini edilmesi ve mümkün olduğunca mutlu olarak az hasar görebilmesi için en temel olması gereken davranış biçimidir.

Bu yazıyı yazmamız konusunda bizlere verdiği eğitimler ve danışmanlıkla yardımcı olan İletişim Uzmanı Yalın Doğa Karoğlu‘na teşekkür ediyoruz.

Çocuklarımızın aklı ermeyen varlıklar olmadığını bilim ve onlarla Doğru iletişim kurmaya gayret edin.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Sevgi ile kalın

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.