
Pratik Geleneksel Pirinç Pilavı
Bazı yemekler her dönem lezzetlidir , modası geçmez. Ana yemekelerin tamamlayıcı yemekleri yada sonlandırıcı yemekleri de bunlardan biridir. Son yemeklerin en modası geçmeyen ve tercih edileni ise pirinç pilavıdır. Pilav yapmak bir çok insanın yetenekli olmadığını söylediği bir lezzettir . Bunun nedeni bazı basit bilgileri bilmiyor olmasıdır. Kadın sitesi yemek tarifleri bölümünde “Lezzetli pirinç pilavı tarifi ” yazımızı paylaşıyoruz…
Pirinç Pilavı Malzemeleri ve tarifi

Aşağıda sizlerle paylaşacağımız geleneksel pirinç pilavı tarifi en hızlı ve lezzetli pilav tarifidir. Pilav için aşağıda sizinle paylaşacağımız malzemeler yaklaşık 5 kişilik porsiyonlar için gerekli malzemelerdir. Dilediğiniz şekilde malzemeleri aynı oranda arttırabilir yada azaltabilirsiniz. Pilav yapıldığı gün en lezzetli haldedir. Buz dolabında saklanarak ertesi gün de tüketilebilir.
Pirinç Pilavı için gerekli Malzemeler Nelerdir?
- 1 su bardağı baldo pirinç
- yarım çay bardağı tel veya arpa şehriye
- Yarım bardak zeytinyağı veya ay çiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 3 damla limon
- 1 buçuk bardak sıcak su
Kullanılacak Tencere Önemli
Pirinç için kullanılacak encere çok önemlidir. Pirinç tenceresi olabildiğince yayvan pirinçler az üst üste gelecek şekilde ve yapışmaz tabana sahip olmalıdır. AKsi taktirde pirinçlerin altta kalanları pişip yanabilir üsttekiler çiğ kalabilir ve doğru şekilde demlenmez.
Pirinç Pilavı Tarifi ?

Pirinç pilavının yapılışı genelde çok basittir fakat bazı önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkatinizi çekmek için kırmızı olarak yazıyoruz.
- Pilavı yapmadan 2 saat önce ılık suya bırakın veya ovarak su altında 15 dakika ıslatın. Altına beyaz suyu bırakmayana kadar bu işleme devam etmelisiniz
Şehriyeleri ve yarım bardak kullanmak istediğiniz sıvı yağı geniş pilav tenceresine koyun ve şehriyelerin rengi pembeleşene kadar kavurun. Pembeleşince hemen altını kapatın çünkü şehriyeler hızla kararacaktır.
- pirinc-pilavi-nasil-yapilir-pilavi-kavur
Pilavı iyice süzdükten sonra Kavurduğunuz şehriyenin üzerine dökün ve karıştırın.
- Ocağın altını orta ateşte açın ve pilavı kavurmaya başlayın. Pilav neredeyse çıtırtı sesi gelene katı hale geri dönene kadar sürekli çevirerek kavurmaya devam etmelisiniz. Bu pilav yapmanın en önemli püf noktasıdır. Pilavı çevirirken tavaya vurma sesinden bu kıvamı anlayabilirsiniz.
- 1.5 ( bir buçuk) bardak sıcak suyu pilav kavrulma işlemi bittikten sonra pilavın üzerine dökün ve karıştırın.
Ardından tuzu, şekeri , 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 3 damla limonu koyun ve yeniden 5 saniye karıştırın. Çok fazla karıştırmayın pilav suyu çeker ve lapalaşır .
- Pilav tenceresinin kapağını kapatın ve ateşi en kısığa alın. Pilav kapağı bu aşamadan sonra 20 dakika pişme süresi dolana kadar açılmayacak. Ağer açarsanız su hızla buhar olduğu için pilav demi az kalır ve dibi tutabilir.
- Saatinizi 20 dakikaya ayarlayın ama araya 5 . dakikaya ve 7. dakikaya da saat kurun . 5 ve 7. dakikada pilav iyice suyunu çekmeden arada tencereyi hafifçe yuvarlaklar yaparak 2-3 defa karıştırın. Bu pilavın aynı noktaya ateş gelerek dibinin tutmasını engeller.
- 18-20 dakika dolduğunda pilavın altını kapatın. 1 dakika bekleyin ve pilava değmeyecek şekilde kapak ile tencere arasında kağıt havlu yada temiz bir mutfak havlusu sıkıştırın ve 10 dakika demlenmeye bırakın ( Tabi altı kapalı pişirme işlemi bitti)
- 10 Dakika sonra kapaktaki bezi yada kağıt havluyu alın kapağı silin ve pilavı karıştırın.
- 20 dakika sonra pilavı afiyetle yiyebilirsiniz…
Önemli Not: Pilav için en uygun tencere olabildiğince geniş tenceredir. Granit tencereye uygun olarak verdiğimiz tarifi çelik veya bakır tencerede de uygulayabilirsiniz fakat demlenme süreleri değişiklik gösterebilir pilavın pitiğini anlamak için cam kapaklı bir tencere kullanmanızı öneririz. Pilav üstünde delikler oluştuğunda pişmiş anlamına gelir. O zaman bu delikler oluştuğunda altını kapatmanız gerekir. Süreyi bir kaç deneme ardından çok güzel yapacağınıza eminiz…
Tarifimizi beğendiyseniz BULGUR PİLAVI TARİFİMİZE DE BAKABİLİRSİNİZ
,
ve
GÜNLÜK BURÇ YORUMUNUZ OKUMAYI DA SAKIN UNUTMAYIN 😉 .HEMEN BURAYI TIKLAYIN
Afiyet olsun.