Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?

Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır. Dolayısıyla sizin ve bebeğinizin sağlığı için hem gebelik hem de emziklilik dönemler, günlük besin ihtiyaçlarını arttıran çok özel dönemlerdir. Peki, siz sütünüzün kalitesini artırmak ve kendi sağlığınızı korumak için nasıl beslenmeniz gerektiğini biliyor musunuz?…

 

Emzirme Dönemi

emziren-anne-nasil-beslenmelidir-2

Memeden salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır. Bu nedenle hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de beslenmenin iki amacı vardır.

Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak, salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırmak dolayısıyla bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak. Emzirme dönemi boyunca birçok besin ögesine olan gereksiniminiz artar. Protein ve kalsiyum özellikle karşılanması gereken besin ögelerinin başında gelir. Yeterli düzeyde kalsiyum tüketilmediği takdirde, vücudunuz kemiklerdeki kalsiyum depolarını kullanır. Bu, anne sütündeki kalsiyum düzeyini dengede tutmak üzere vücudunuzun uyum mekanizmasının devreye girmesidir.

Kalsiyum kayıpları, yaşınız ilerledikçe osteoporoz oluşumu için büyük bir risktir. Bunun yanı sıra, vücut hücrelerinin yenilenmesi ve doku sentezinin devamı için de protein yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmelidir…

 

Emzirmenin Anneye Faydaları Nelerdir ?

Emzirme, doğumdan itibaren anneyi korur. Doğumdan sonra kanama riskinin azalmasında, annenin bebek ile psikolojik sevgi bağı kurmasında etkilidir. Emzirme annenin vücudunun tekrar gebelik öncesi görüntüye dönmesine yardımcı olur. Emzirmek uterus’un kasılmasını uyarır, küçülmesini sağlar, annenin karın bölgesi daha hızlı bir şekilde biçime girer. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken anne sütünün üretimi etkilenmez. Emzirme  dönemi boyunca birçok besin ögesine olan gereksinim artar. Emzirmenin anneyi; meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinden ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz’dan koruyarak uzun dönemde de anneye yarar sağladığı düşünülmektedir…

 

Emziren Annelere Pratik Beslenme Önerileri

emziren-anne-nasil-beslenmelidir-3.
  • Emziklilik döneminde artan besin ihtiyaçlarını  karşılamanın yolu, annenin günde 5-6 öğünde azar azar beslenerek günlük ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Bu amaçla, annenin normal olarak sürdürdüğü 3 ana öğüne devam etmesi, kahvaltıdan vazgeçmemesi,  ayrıca 2-3 ara öğünde süt, meyve suyu ve meyve tüketerek artan ihtiyaçlarına cevap vermesi tavsiye edilebilecek en doğru beslenme düzenidir.
  • Emziren annenin sıvı alımı günde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) kadar olmalı ve özellikle su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, meyve suları, limonata ve süt gibi hafif doğal içecekler şeklinde tercih edilmelidir. Susama, sıvı ihtiyacının yerine konması için çok iyi çalışan bir uyarı mekanizmasıdır. Zaten anneler de emzirdikleri döneminde normalden çok susadıklarını ifade ederler. Hata pek çok anne, bebek emdiği sırada susadığını ifade eder. Bu nedenle, annenin bebeğini emzirirken, yanında bir bardak su bulundurması çok iyi olur. Ancak, anne çok sıvı alınca sütünün de çok olacağı varsayımı doğru değildir. Alınan sıvı, annenin kaybettiğini yerine koyması için gereklidir.
  • Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemelilerdir.  Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeklerini emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler.  Emzikli anneler zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Bu süre içinde normal beslenmenize devam etmeniz, sadece fazla şeker ve yağ içeren hamur işleri gibi ürünleri sınırlandırmanız yeterlidir. Emziren annelerin ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybetmeleri uygun değildir. Emziren anneler, normal enerji ihtiyaçlarından 500 kalori daha fazla almalıdırlar. Bu enerji, süt üretimi için gerekmektedir. Günlük beslenmeye 1-2 su bardağı süt, 3-4 dilim ekmek eklenmesi ile bu enerji ihtiyacı karşılanmış olur.
  • Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil ( gaz problemi var ise dikkatli ) yenmelidir. Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze meyveler birlikte tüketilmelidir…

 

  • Çay ve kahveyi günde iki kez tüketebilirsiniz. Fazla içilen çay, kahve ve koladaki kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Demir emilimini engellediği düşünülerek yemek sırasında veya yemekten hemen sonra çay ve kahve içilmemelidir. Ayrıca, demir emilimini kolaylaştırdığından, C vitamini yönünden zengin olan taze meyve suları daha uygun bir seçimdir. Çayı tercih edecekseniz, ikindi ve kuşluk gibi öğün aralarında yani yemek yedikten 1-2 saat sonra az demli olarak için. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu, ısırgan otu gibi bitki çaylarını tercih edin.
  • Emzirme döneminde magnezyum, çinko, B vitaminleri, folik asit ve magnezyum, bakır gibi minerallere olan gereksinimler de artan ihtiyaçlar arasında yer alır.
  • Emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır.
  • Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
  • (O-3) yağ asitleri açısından  zengin su ürünleri tüketiminin artırılması, anne sütü içeriğindeki  bu yağ asitleri oranını artırır. Özelikle balık, protein değeri ve omega-3 içeriği açısından zengin bir besindir ve bu dönemde tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Ağırlık kontrolü de yapılarak kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin besinler tüketilebilir.
  • Et, tavuk, balık, yumurta, karaciğer, dalak böbrek gibi sakatatlar; ceviz, badem gibi kuruyemişler; üzüm, kayısı, erik, pestil gibi kurutulmuş meyveler; kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller; pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin, günlük beslenmenizde yer almasında fayda vardır…

 

  • Eğer, bebek annenin aldığı bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, sonrasında huzursuz oluyorsa anne bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilir. Bebeğin rahatladığını fark ederse, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmesinden çıkarabilir. Ailede belli bazı gıda alerjileri varsa, bu gıdalarda da dikkatli olmakta yarar vardır. Kesin kanıtlanmış olmasa da, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan sarımsak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını arttırdığı ileri sürülmektedir.
  • Günlük beslenmesinde et tüketimine az yer veren anneler, protein ihtiyacını karşılayabilmek için haftada en az 4 öğün yumurta tüketmeye özen göstermeliler.
  • Yemeklerde kullanılacak yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı; genellikle besinler haşlama, fırın veya ızgara yöntemi kullanarak pişirilmelidir.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.