Elma sirkesinin Yararları

Elma Sirkesi ve Mucize yararları

Elma Anadolu topraklarında neredeyse her mevsim yetişen bir meyvedir. Bu meyvenin yenerek tüketilmesi sindirim sistemini düzenlemesi ve sağlıklı şeker vermesi açısından doğru zamanda doğru miktarda tüketildiğinde sağlıklı bir gıdadır. Bunun yanı sıra elmaya yapılan işlemle elde edilen elma sirkesinin de faydaları inanılmaz derecede çok. İnsan vücudu üzerinde inanılmaz etkileri her geçen gün daha da ortaya çıkan elma sirkesi tam bir şifa ve temizlik kaynağı. Kadın sitesi beslenme ve yiyecekler bölümünde ” Elma sirkesi ve yararları ” yazımıza yer veriyoruz….

 

Elma Sirkesinin Faydaları

Elma sirkesi sadece salatalarımıza lezzet katmakla değil, birçok derde deva şifa içeren  özellikleriyle de önemli bir besin kaynağı. Elma sirkesinin doğru ve makul miktarda kullanımı ile başta ; cilt rahatsızlıkları, yaralanma, güneş yanığı, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, kadın hastalıkları, soğuk algınlığı ve ateşli hastalıkların tedavisinde kullanması çok eski medeniyetlere kadar dayanıyor. Aşağıda sizlinle paylaşacağımız Elma sirkesinin faydaları tıbbi olarak bilinenlerdir. Bunlar haricinde farklı bir çok konuda insan sağlığına faydalı olduğu düşünülmektedir.

Elma ve Sirkesinin Faydaları nelerdir ?:

Elma sirkesinin Yararları
Elma Sirkesi Çok faydalı
  • Elma, içerdiği  organik  asitler, soda ve fosforun yardımı ile, beyni, karaciğeri ve  mideyi çok olumlu etkiler.
  • Çiğ elma kabuğu  yenerek bedendeki ürik asit azaltılabilir.
  • Antiseptik özelliği vardır. Meyve ve sebzelerin elma sirkesi katılmış su ile yıkanması onların mikroplardan arınmasını sağlar. Ayrıca Bakteri ve mikropların barınmaması için mutfak ve banyolarınızda elma sirkeli su kullanmanız önerilir.
  • Elma sirkesi kemikleri güçlendirir ve kemiklerin kalsiyum depolama potansiyelini artırır.
  • Özellikle osteoporoz ve menopoz sonrası kemik kırılmaları için bitkisel tedavi sunar.
  • Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
  • Elma sirkesi özellikle vücuttaki sodyum dengesini kurarak yüksek tansiyon şikayetini azaltır.
  • Elma sirkesi kandaki yüksek kolesterol oranını dengeler ve düşürür. Damar tıkanıklıkları ve kan yağlanması olan kişilerde kanı inceltici etkileri vardır.
  • Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.
  • İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.
  • Öküsürük, soğuk algınlığı, ciğer üşütmesini iyileştirir. Boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da bitkisel çözüm sunar…

 

Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Genel şifai kullanımda bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır. Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken ve alınmalıdır.

Bol su içerek zayıflama düşüncesi elma sirkesi küründe elma sirkesinin toksin atıcı faydasını artıran bir durum olup metabolizmayı da hızandırıcı etki yapar. Hazımsızlık sorunu olanlar için bol su ile elma sirkesi kürü oldukça faydalı olmaktadır. Elma sirkesi, su ve bal formülü özellikle akşam yemeğinden 30 dk önce içildiği zaman hazmı kolaylaştırıyor ve vücuttaki yağları eritmede faydalı oluyor.

Elma sirkesi ve Migren: Bir tasın içerisine eşit miktarda su ve elma sirkesi koyup kaynatın. Daha sonra altını kısarak yüzünüzü buhara tuttun. Bu şekilde 3 dakika kadar soluk almanız migren ağrılarının yok olmasını sağlayacaktır.

Elma sirkesi ve Boğaz ağrısı: Anjin ve streptokok dahil olmak üzere tüm boğaz ağrılarında, 1 bardak suya katılan 1 kahve kaşığı elma sirkesi ile her saat başı yapılacak gargara rahatlatıcı bir çözüm olacaktır.

Elma sirkesi ve Yorgunluk, uykusuzluk: 1 litre suya 3 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir fincan bal ilave edin. Her gece yatmadan önce 2 yemek kaşığı içeceğiniz bu karışımla uykusuzluğunuzun ve yorgunluğunuzun kaybolduğunu göreceksiniz.

Elma sirkesi ve Ayaklar: Ayaklarınız için bir leğene ayak bileklerinize kadar ılık su doldurun ve içine yarım şişe elma sirkesi ilave edin. Sabah ve akşam, en az 5 dakika, ayaklarınızı bu su içinde dinlendirin.

Elma sirkesi ve Kaşıntılar: Böcek ısırmalarına ve kurdeşene bağlı kaşıntılarda, arı sokmalarında ve cilt çatlaklarında sürülecek elma sirkesi rahatsızlığı ve acıyı giderecektir.

Elma sirkesi ve Sivilceler: Sağlıklı bir cilt için banyo suyunuza biraz elma sirkesi ilave edin. Cildinizin yumuşadığını ve parladığını fark edeceksiniz. Sivilceler için, su ile seyreltilmiş elma sirkesiyle yüzünüzü silin ve durulayın. Elma sirkesi akneye neden olan mikropları öldürür.

Elma sirkesi ve Mide bulantısı: Mide bulantısının ve kusmanın önüne geçmenin yolu; ılık elma sirkesine bir bezi batırıp sonra sıkmak ve bu bezi midemizin üstüne yerleştirmektir. Bez soğudukça ılık bir bez ile işlem yeniden yapılmalı.

Elma sirkesi ve Varisler: Varislerin yol açtığı ağrıdan şikayetçiyseniz, sirkeli bir bezi, bacaklarınıza sarın ve 30 dakika bekletin. Otuz dakikalık süreyi bacaklarınızı yukarı kaldırarak geçirin. Bu işlemi sabah ve akşam tekrarlayın.

Elma sirkesi ve Nasırlar: En bilinen yollardan biri bayat ekmeği elma sirkesine batırıp nasırlı bölgenin üzerine koymak ve gece boyunca orada muhafaza etmektir. Sabah kalktığınızda nasırın veya sertliğin kaybolmuş olduğunu göreceksiniz. Bir başka yol ise ılık suyun içine yarım bardak sirke koyup, yarım saat süre ile nasırlı bölgeyi bu suda bekletmek ve daha sonra bir havlu ile kurulayıp ponza taşı ile bölgeyi ovuşturmaktır…

 

Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.

Elmalar iyice yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.

Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez tahta kaşık ile karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir. Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.

NOT: Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.

Ayrıca elma sirkesi neye iyi gelir konulu makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.

DİĞER FAYDALI BESİNLER VE EN NEFİS YEMEK TARİFLERİ İÇİN HEMEN ZİYARET EDİN 

ve

GÜNLÜK BURÇ YORUMUNUZ OKUMAYI DA SAKIN UNUTMAYIN 😉 .HEMEN BURAYI TIKLAYIN

Sağlıklı ve zeytinli günler dilerim

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.