DALYAN 

Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren ana kanal üzerinde bulunan Dalyan, tam bir doğa harikası. 5 bin yıllık tarihine rağmen, bozulmamış olarak sizi bekliyor. Marmaris, Bodrum gibi birçok ünlü turizm merkezine yakın olmasına karşın turizmle ilgili yönden kıyasla daha az gelişmiştir. Bunun nedeni, dalyan’ın ana yoldan 12 kilometre içte bulunmasıdır. Bu yüzden kelimenin tam anlamıyla bir “Gizli Cennet” olarak günümüze kadar doğal haliyle kalmayı başardı.

Çok uzun zaman evvela Akdeniz’in koylarından birisiydi. Binlerce sene evvel dalaman Çayı alüvyonlar getirdi ve körfezin önünü tıkadı. Dalyan denizden ayrılmıştı artık, tatlı suyla dolmaya başlamıştı. Eski günlerini hatırlatan yalnızca bir kanal kalmıştı. Köyceğiz Gölü’nün sularını Akdeniz’e akıtan kanalın can damarı olduğu sistem bir su saati gibi işliyor.

İztuzu Kumsalı ve Caretta Caretta’lar

Carreta caretaların güvenip, yavrularını emanet ettikleri ender plajlardan birisi İztuzu plajı. Dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olma ödülüne de sahip İztuzu, tam bir doğa harikası. Seksenli yılların sonunda Dalyan’ın denizkaplumbağaları ve İztuzu sahili, çevreci mücadelelerin en büyüklerinden birine konu oldu. Başarıda yerlisi yabancısı birçok gerçek gönüllünün emeği var kuşkusuz. Caretta’ların yumurta bıraktığı İztuzu Plajı, Dalyan Deltası’nın labirentlerini denizin sonsuza uzanan düzlüğünden ayıran 5 bin 400 metrelik bir kum oku. Bir tarafı tatlı su, diğeri Akdeniz olan bu kumsalın bir benzerinin olmadığı söyleniyor. Kumsal Radar Tepesi’nin eteklerinden başlayıp, Delikada önüne kadar uzanıyor.

Dalyanağzı denen bu bölgede, med-cezire bağlı olarak  bazen deniz suyu deltaya, bazen de tatlı su Akdeniz’e akar. Suyun akma hızına ve yönüne bağlı olarak Dalyanağzı bölümündeki kumlar sürekli şekil değiştirir. Dalyanağzı’nda kumların hareketi ile derinlik sürekli değiştiği için büyük tekneler deltaya giremez. Marmaris’ten yolcu getiren büyük tekneler, Delikada önünde demirleyerek, yolcularını Dalyanlı teknelere verirler. Kumsalın uzunluğu kumların hareketi ile  farklılık gösterir ama ortalama 6 kilometredir. Burada kumlar, altın rengi ve inceciktir. Deniz ise kristal berraklığındadır.

Kaplumbağaların yumurtlama döneminde kumsalda gece kalınması yasak. Ayrıca yumurtalara zarar verilmemesi için kumsala köpek gibi hayvanları getirilmesine ve işaretli yerlere şemsiye saplanması, çukur kazılması  da yasak. Her yaz sonunda binlerce yavru kaplumbağa İztuzu Plajı’nın kumlarında doğaya gözlerini açıyor, kendine bir gelecek bulmak için denize koşuyorlar. Yegâne pusulası ayın ışığı olan yavrunun yaşam koşusunda aştığı yol tehlikelerle dolu.

Köyceğiz Gölü ve Kaplıca ve Çamur Banyosu

Kanal, Dalyan‘a yaşam veren damarsa, Köyceğiz Gölü de kanala can pompalayan bir kalp. Bugün kıyıdan 10 kilometre kadar içeride bulunan göl binlerce yıl önce Akdeniz’in koylarından biriydi. O dönemde rotası Köyceğiz üzerinden geçen Dalaman Çayı getirdiği alüvyonlarla körfezin önünü tıkadı, onu denizden ayırdı ve içini tatlı suyla doldurdu. Dalaman Çayı’nın kendisi de buradan denize dökülemez oldu, Dalaman’ı yalayarak geçen şimdiki yatağına geçti. Kuzey ucunda Köyceğiz ilçesinin yer aldığı göl, bölgenin en vurucu turistik değerleri arasında bugün. Doğal bir set gölü olan Köyceğiz 6 bin 300 hektarlık bir alan kaplıyor. Seviyesi denizden sekiz metre yükseklikteki suları da güney ucundan çıkan Dalyan Kanalı’yla tuzlu suya akıyor. Köyceğiz Gölü’nün güney kıyıları kaplıcalar yönünden çok şanslı. Adını bitişiğindeki köyden alan Sultaniye Kaplıcası radyoaktif bileşikler bakımından zengin suyuyla önem taşıyor.Dalyan‘dan, Köyceğiz’den kalkan tekneler kış için biraz eğlence ve fotoğraf biriktirmek isteyenleri  çamur banyolarına, ılıcalara getirip götürüyor. Dustin Hoffman ve Sting’in de 90 lı yıllarda uğradıkları yer. Doğal çamurun oluştuğu yerde işletme yapımına şu ana kadar izin verilmemiş. Söylenen o ki çamurun üzerinizde kuruması sonucu teniniz geriliyor ve kırışıklıkları belli seanslar devam edildiği takdirde azaltıyor. Çamur maceranızdan hemen sonra gene işletme içinde yer alan sıcak su kaynağına giriyorsunuz. Kaynağın, romatizmaya, bel rahatsızlıklarına, siyatiğe iyi geldiği söyleniyor.

Dalyan Deltası

Dalyan’a gelip de deltada tekne turu yapmadan dönmek olmaz. Doğa harikası Dalyan deltasının nefes kesici panoramasını, dev bir labirentin içindeymişsiniz yada yukarıdan bakıldığında dünya haritası üzerindeymişsiniz hissini veren sazlıkların büyüsünü yaşamadan, doğayla iç içe olmak nedir sorusuna kesin bir yanıt veremezsiniz. Sazlıklar arasında tekne yol alırken yanı başınızda yükselen yalçın kayalıklı dağların ihtişamı size doğanın burada tüm cömertliğini sunduğunun bir kanıtıdır adeta. 180 çeşit kuş türünün yaşadığı sazlıkta aniden karşınıza çıkıp size balık yakalamak nasıl olur gösterisi sunan, uzun gagalı, rengarenk kuşun adı yalıçapkını. Dünyanın pek çok yerinden gözlemciler bu tür nadir görülen kuşları görmek için Dalyana geliyorlar. Su o kadar duru ki kanalda yüzen balıkların yolculuk boyunca tekneye eşlik edişini izleyebilirsiniz. Deltadan yukarıya doğru ilerledikçe ise Köyceğiz gölüne gidiyorsunuz. Eğer günlük turlardan biri ile yolculuk yapıyorsanız delta üzerinde turların çamur banyolarından sonra ikinci uğradıkları nokta Köyceğiz Gölü. Tam gölün ortasında demirliyor tekne ve sizde tatlı sularda yüzmenin keyfini çıkarıyorsunuz.


Kaunos ve Kaya Mezarlıkları

Kaunos antik kentinin geçmişinin Milattan Önce 3 bin yıllarına dayandığı tahmin ediliyor. Kendi adına altın para bastıracak kadar zengin olan Kaunos, daha sonra Ionyalıların, 12 Liman Birliği’nin, Büyük Iskender’in, Perslerin, Romalıların,  Bizanslıların, Rodos Şövalyelerinin, Selçukluların, Menteşe Beyliği’nin ve Osmanlıların egemenliğine girmiş. Kaunos antik kenti Dalyan’a göre kıyının diğer tarafında yer alıyor. Kasabanın tam karşısına ise ünlü kaya mezarları düşüyor.

Arkeologların tamamıyla Kaunos‘a özgü olduğunu saptadığı tapınak cepheli kaya mezarları kentin zengin geçmişinden kalan en güçlü izler. Kaunos İS 1. yüzyıla kadar ünlü bir liman kenti olduğuna göre, bugünkü Dalyan Kanalı da o tarihe dek, Sülüklü Göl’e kadar gemi girişine elverişliydi. Ama çağlardan beri toprak taşıyan su, limanlarını gemi barındıramaz hale getirince Kaunoslular da kentlerini terk etmiş, belki de deniz kenarında, kanalı olmayan bir yere kaçmış.

Dalyan’da bulunan kral mezarlarını gördüğünüzde tarihin büyüklüğü karşısında ruhunuzun ezildiğini hissedeceksiniz. Zamanın tüm acımasızlığına karşı bin yıllardır ayakta kalan, geçmişin sırlarını geleceğe taşıyan ölümsüz kral mezarları. Denize yer yer 80 derecelik açılarla yükselen kayalık dağların içleri oyularak yapılmış olan mezarlar aklın sınırlarını zorluyor.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.