Ortodonti bozuklukları

Estetik görünüşün çok önemli bir ögesi olmasının yanı sıra sağlık açısında da ağız yapısının sağlığı çok önemlidir.  Ağız yapısında meydana gelen sorunlar estetik açıdan bizleri olumsuz etkileyebildiği gibi çiğnememe sorunları baş ağrısı diş kaybı gibi bir çok soruna neden olabilir…

Ortodontik bozukluklar ne demektir

Ağız içi , Diş damak, çene yapısı bozukluklarının genel adına Ortodontik bozukluk  adı verilir.   Ortodontik bozukluklar ağız yapısının parçası olan kemik ve kıkırdak bozuklukları olarak da düşünülmelidir…

 

Ortodontik bozukluklar Neden olur ?

Ortodontik bozukluklar genetik yapı ile aileden çocuğa geçiş in yanı sıra Solunum , emme, emzik biberon kullanımı, süt dişinin erken kaybı, diş karıştırma sorunu gibi çocukluk dönemi Çevresel nedenleri  ile de ağız yapısı bozuklukları oluşabiliyor.

Bugün sizlerle, ağız ve çene yapısında bozulmalara yol açan ;bizim etkili olabileceğimiz,düzeltebileceğimiz ve bozukluğun oluşmasını engelleyebileceğimiz, çevresel faktörlerden bahsedeceğiz.

Maloklüzyon dediğimiz dişlerin ve çenelerin düzgün olmayan ilişkilerinde,çevresel faktörler,genetik faktörlere göre çok daha fazla etkili olmaktadır. daha sık karşılaştığımız sebeplerdir. Çevresel faktörleri ana başlıklar halinde sıralayıp nasıl maloklüzyona sebep olduklarını öğrenelim…

 

Ortodontik bozuklukların çevresel nedenleri

dis-yapisi-bozukluklari-2.-düzeltebilirsiniz
  • Dil , Parmak , dudak emme

Çok doğal olarak tüm bebeklerin, tatmin etmeleri gereken bir emme içgüdüleri vardır . Bunun doğal nedeni anne memesi emme ihtiyacıdır . Anne olmadığında yada meme vermediğinde bu ihtiyaçlarını , biberon, yalancı meme gibi şeylerle gidermeye çalışırlar.

Bunlara ilave, duygusal problemler yaşandığın da, en çok karşılaşılan, parmağını , dilini, dudağını hatta battaniyesinin kenarını gibi farklı şeyleri de  emme alışkanlıkları geliştirebilirler.

Küçük çocuklarda yaygın biçimde görülen, parmak emme  ve  dil emme  alışkanlıkları,  bebeklik döneminde her ne kadar  sevimli görünse de uzun sürdüğünde , çene yüz yapısına kalıcı bozukluklara neden olarak zararlar verdiğinden dolayı bu alışkanlıklar  kötü alışkanlıklar olarak adlandırılırlar.

Parmak emme,uzun süreli yalancı meme ve biberon kullanımına bağlı oluşan ortodontik problemlere zamanında bırakılması için erken müdahale çok önemlidir. Erken müdahaleler ile  kendiliğinden veya basit tedaviler ile düzelip, kalıcı bozukluk oluşması önlenebilmektedir. Her yaş da ortodontik tedavi mümkündür ancak ileri yaşlar da uygulanmaya çalışılan  tedavi gelişim tamamlandığı için , daha zor, zahmetli ve maliyetlidir.Erken müdahalenin , tedavi süresi ve maliyet avantajları unutulmamalıdır…

 

  • Olması gerekenden daha uzun süre emzik ve biberon kullanımı

Damak yapısına uygun yapıdaki emzikler kullanılması bebeklik döneminde çok önemlidir. En geç, 4 yaşın da kalıcı dişler tamamlandıktan sonra emzik kullanımı bırakılmalıdır. Parmak,dil dudak emme, uzun süre biberon kullanma, ağız solunumu yapmak gibi tüm kötü alışkanlıklardan ,
çocukları en geç 4 yaşına kadar vazgeçirmek gerekir.

Israrla devam eden alışkanlıklar için, diş hekimine danışılmalı ve bilgi alınmalıdır. Bu yaş dan sonra devam eden alışkanlıklar, çene yüz gelişiminde kalıcı bozukluklara neden olmaktadır. Damak kubbesinde derinleşme , üst çene de daralma ,diş dizilimin de değişik yönlere kayma şeklin de bozulma, önde dişlerin açık kapanması gibi çeşitli sorunlar oluşturur. Aile çene de veya dişler de herhangi bir bozukluk fark ettiğinde, diş hekimine danışmalıdır. Gerekli tedavileri için hekiminin yönlendireceği ortodontiste başvurmalıdır.

Ayrıca Biberon kullanırken, devamlı bal, meyve suyu veya işlenmş şeker gibi şekerli sıvılar verilmesi, süt dişlerinin sağında solunda iki taraflı biberon çürüklerine neden olabilir, bu da erken süt dişi kayıplarına ve diş ve çene gelişiminin normal olmasını engelleyebilir…

 

  • Erken Süt dişi kaybı

Erken süt dişi kayıpları , ağız yapısında bozukluk oluşmasına neden olan en  önemli sebeplerden biridir. .

Çocukluk döneminde çıkıp düşen ve yerini hayatımızın sonuna kadar bir daha değişmeyecek şekilde gelen dişlerin sağlığı için çok değerlidir. Süt dişleri arkasından gelecek olan kalıcı diş için olması gereken yerleri tutar ve doğru şekilde çıkmasına rehberlik eder. Süt Dişleri olması gerekenden daha erken Kaybedildiğinde , arkasından gelecek kalıcı dişin yerini koruyamadıkları için komşu dişler kayarak boşluğu daraltırlar. Bu boşluk daraldığında alttan gelen kalıcı diş, zamanı geldiğinde olması gereken yerinden çıkamaz .

Olası Diş sorunlarına karşı Erken tedavileri ifade eden koruyucu diş hekimliği, ortodontik problemlerin engellenmesi konusunda çok büyük önem taşır. Süt dişleri, değişme yaşına kadar  mümkün olduğunca uzun süre ağızda korunmalıdır. Süt dişlenmesinden itibaren dişlerin çabuk çürümesini önlemek amacıyla, yani koruyucu tedaviler olan ; düzenli flor gözlemlenmesi ve kalıcı azı dişlerine fissür örtücü uygulanması çok önemlidir.  Ayrıca süt dişlerinin gerekli olan tedavileri (dolgu ,amputasyon vb) yapılmalı, mecburen erken çekilmiş olan süt dişlerinin de yerine, kalıcı dişler yerine gelene kadar, boşluğun korunması için görev alan yer tutucu uygulaması yapılması çok önemlidir…

 

  • Ağızdan solunum problemleri

Sağlıklı olan solunum çoğunluğu , burun az ağız solunumudur.Çocuğunuzun ağız solunumu yaptığını fark ettiğiniz de, önemseyip , bunun nedenini öğrenmek için, mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna müracaat etmelisiniz.

Çünkü; uzun süre ağız solunumu, çene ve yüz iskelet sisteminde bozukluklara neden olur.Burundaki deviasyon havayolu darlığı, geniz eti ,bademcik problemleri veya sık sık nezle olma gibi problemler sebebiyle, olması gerekenden daha fazla ağız solunumu yapılmaya başlanır. Sürekli ağız solunumu, sağlıklı değildir ve buna neden olan faktör ortadan kaldırılmalıdır.

Çocuk ağzı açık şekilde nefes alırken, çok güçlü bir kas olan dil, ağız tabanın da yer alır ve olması gerektiği gibi damak kubbesini  içeriden destekleyemez. Bu durum, sürekli aktif olan çiğneme ve mimik kaslarının, üst çenede uyguladığı kuvvet, karşılayan dengeleyici kuvvetin azalmasına bağlı, üst çeneyi daraltıcı, daha baskın bir kuvvet oluşmasına neden olur. İçeriden destek göremeyen damak yapısı  daralmaya başlar.  Çene yapısı daraldıkça, dilin doğru yere yerleşme şansı günden güne azalır  ve bir süre sonra tamamen ortadan kalkar ve alt çeneyi ileri ve aşağı yöne  doğru iter. Bu  bir  döngü haline gelir. Sonuç da; hem fonksiyon, hem de estetik açıdan olumsuz çene kapanışı meydana gelir. Bu etkiler, iskeletsel çene darlıkları oluşturur. Oluşan bu bozukluklar, ortodontik tedavilerden , üst çene genişletilmesi gibi işlemlerle düzeltilebilir.

Kısacası , çocuklarda sık görülen bademcik, geniz eti sorunları, zamanın da müdahale edilmez ise ,çene yüz iskelet sistemi veya dişler de kalıcı bozukluklara neden olabilir…

  • Süt  dişiyle azı dişleri birbirine karıştırılabiliyor

Yaklaşık 6-7 yaşları civarında , 1. büyük azı dişleri çıkmaya başlar . Ömür boyu  kalacak olan azı dişleri hiçbir süt dişi düşürmeden,en arkada çıktıkları için genlikle anne, babalar  tarafından zor fark edilir ve genellikle süt dişleri ile karıştırılırlar.

Yaşamımız boyunca, çiğneme basıncının etkin ve doğru biçimde dağılmasında en etkin rolü oynayan azı dişlerinin , girintili çıkıntılı çiğneme yüzeyleri eğer çocuk da bilinçli değil ,ağız hijyeni olması gerktiği gibi  değil , beslenme alışkanlığında çürük yapıcı gıdalar fazla ise çok çabuk çürümeye meyillidir.Bu dişlerin çiğneme yüzeyi ‘’ fissür koruyucu ‘’ denilen, koruyucu bir sıvı dolgu malzemesi ile kaplanır. Çürümeye direnç kazandıran flor içerikli bu örtü, 6-7 yaşında çıkan bu 1. büyük azı dişleri sürdükten sonra rutin olarak konulması çok etkili bir koruma yöntemidir.

 

Ortodontik Bozukluklardan nasıl korunulur?  tedavisi nasıl olur ?

Aile ,çevresel faktörleri erken ve teşhis ile engelleyebilir yada en aza indirebilirsiniz.  Bu da çocuklar da oluşacak, ortodontik bozukluğun oluşma ihtimalini en aza indirir veya var olan ortodontik bozukluk şiddetini azaltabilir.

  • Çocukların gıdalarını olması gerektiği gib sağlıklı biçimde düzenlemeniz,
  • Emme alışkanlıklarını olması gerektiği zaman bırakması konusunda ona yardımcı olmanız
  • Ağzı ve diş sağlığına özen göstermeniz,
  • Solunum sorunlarına itina göstermeniz ve çözmeniz
  • 5-6 yaşlarından sonra Düzenli Diş kontrolü için diş hekimine gitmeniz  ağız sağlığını korumaya , eğer sorun varsa yapılacak tedavinin süresini, maliyetini düşürecek ve ilerde kalıcı diş çekimli, sabit mekanik tedavi ihtiyacını azaltacak dır.

Hem çocuklarınız hem kendi diş sağlığınız için sorunları ihmal etmeyin ve dişlerinizi korumaya gayret edin . Unutmayın hem çocuğunuzun hem de sizin için en güzeli ve sağlıklısı kendi dişlerinizdir.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı günler dilerim .

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.